Dublă premieră pentru Alina Șerban, la TIFF 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/dubla-premiera-pentru-alina-serban-la-tiff-2020/

Alina Șerban participă la TIFF 2020 atât ca actriţă în pelicula „Gipsy Queen”, cât şi ca prima regizoare romă din România, cu scurtmetrajul „Bilet de iertare”.

Un articol de Liliana Matei|5 august 2020

Alina Șerban prezintă o dublă premieră la TIFF 2020: avanpremiera lungmetrajului „Gipsy Queen” în România (ficțiune, 2019, r. Hüseyin Tabak), în care joacă rolul principal, și premiera scurtmetrajului „Bilet de iertare”, primul film despre sclavia romilor din perspectivă romă, debutul ei în regie de film, prin care devine prima regizoare de film romă din România.

Proiecția filmului „Gipsy Queen” va avea loc joi, 6 august, ora 21:30, la Episcopia Unitariană, Cluj-Napoca, iar „Bilet de iertare” a fost proiectat marți, 4 august, în Iulius Parc Open Air, și va mai putea fi văzut vineri, 7 august, la 00:00, în curtea Liceului Național “George Coşbuc”, Cluj-Napoca.

În coproducția germano-austriacă „Gipsy Queen”, Alina Șerban interpretează rolul lui Ali, o mamă singură de etnie romă, care trebuie să aibă grijă de copiii săi. Pentru a-și putea întreține familia, aceasta se apucă de box, alături de antrenorul și patronul unui club de box.  Filmul conține o scenă de box care scrie istorie cinematografică – cea mai lungă scenă de box filmată dintr-o singură dublă.

Pentru acest rol, ea a fost nominalizată în 2019 la categoria „Cea mai bună actriță” în cadrul Premiilor Academiei Germane de Film și a primit premiul pentru cel mai bun rol feminin la Tallinn Black Nights Film Festival din Estonia, cel mai important festival internațional de film din Țările Baltice.

Scurtmetrajul „Bilet de iertare”, debutul în scenariu și regie de film al Alinei Șerban, prezintă povestea unui sclav rom în anul 1856, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, și  mama boieroaică, în proprietatea căreia  este și care îl iubește ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un proiect viitor de lungmetraj care spune povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Țările Române.

„Bilet de iertare” este înscris în competiția de scurtmetraj de anul acesta atât la TIFF, cât și la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul.

Alina Șerban este actriță, scriitoare, prima regizoare romă de teatru și film și reprezentanta României la Cannes în 2018 cu pelicula „Singură la nunta mea”. Ea a terminat studiile la UNATC București, New York University – Tisch și a absolvit masterul la Royal Academy of Dramatic Art, Londra, câștigând numeroase premii internaționale pentru interpretare. Este inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom, scriind și și regizând „Marea Rușine”, prima piesă a unei regizoare rome care a intrat în repertoriul unui teatru de stat din România. Actrița folosește arta pentru a genera schimbarea socială și a lupta împotriva tuturor formelor de discriminare. În decembrie 2019, Alina Șerban a câștigat premiul Tajsa Roma Cultural Heritage Prize acordat de Institutul European Rom pentru Artă și Cultură (ERIAC) pentru toată activitatea sa artistică și implicarea în activismul pentru drepturile romilor.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.