Duelul Viorilor ajunge la Sala Radio din Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/duelul-viorilor-ajunge-la-sala-radio-din-bucuresti/

După ce a străbătut aproape toate zonele istorice ale ţării, din Ardeal în Oltenia şi din Regat în Moldova, Turneul Duelul Viorilor se va încheia cu un recital-eveniment la Sala Radio din Bucureşti, vineri 4 octombrie.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

După ce a străbătut aproape toate zonele istorice ale ţării, din Ardeal în Oltenia şi din Regat în Moldova, Turneul Duelul Viorilor se va încheia cu un recital-eveniment la Sala Radio din Bucureşti, vineri, 4 octombrie.  

Mai mult de 1000 de spectatori sunt aşteptaţi la acest recital care va încheia o altă frumoasă aventură muzicală marca Radio România Cultural şi Accendo.

Cea de-a treia ediţie a turneului naţional Duelul Viorilor a început pe 23 septembrie şi se va încheia pe 4 octombrie după ce va fi străbatut 8 oraşe din România.

Mii de spectatori au asistat şi anul acesta  la competiţia muzicală Duelul Viorilor, sălile pline şi minutele în şir de aplauze de după fiecare recital dovedind că, an după an, interesul publicului nu a scăzut ci, dimpotrivă, a crescut, iar astfel de evenimente sunt aşteptate cu mare bucurie atât în oraşele mici cât şi în cele care beneficiază de existenţa filarmonicilor şi a unor săli în care au loc stagiuni de concerte.

Şi în Bucureşti biletele s-au vândut cu multe saptămâni înainte chiar dacă Festivalul Enescu, abia încheiat, a adus în această toamnă zeci de evenimente de muzică clasică în sălile Capitalei.

Duelul Viorilor s-a desfăşurat cu sălile pline

Opera Română din Iaşi, de exemplu, a fost neîncăpătoare pentru Duelul Viorilor iar publicul nu a plecat înainte de a obţine câteva bisuri. Şi muzicienii s-au simţit minunat în acest oraş:

Gabriel Croitoru a declarat: „Eu am cântat pentru prima dată în Sala Operei din Iaşi. Mi se pare o sală extrem de bună şi mi-a plăcut. M-am simţit în formă, stimulat de atmosfera pe care o crea publicul şi sper că şi lor le-a plăcut. Cumva, de la un an la altul, parcă interesul publicului creşte şi nu scade. Şi asta ne bucură” .

Duelul Viorilor

Imagine din turneul Duelul Viorilor, de la Opera Română din Iaşi

Iar Liviu Prunaru a declarat: „A fost foarte bine. Nici nu ştiu dacă s-a pus vreodată problema între noi, muzicieni fiind, să existe vreun învingător. Ne mai jucăm şi ne mai spunem: Braşov 1-0, Tg. Mureş 1-1, Cluj 2-1. Dar în realitate este vorba pur şi simplu despre actul muzical care se întâmplă de fiecare dată pe scenă.”

Citiți și: Duelul Viorilor, sold-out înainte de start

Despre armele şi combatanţii de la Duelul Viorilor se ştiu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert va fi consemnată astfel:

Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam face parte din Duelul Viorilor.

Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul naţional „George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

Foto credit: Duelul Viorilor

13
/02
/17

În urmă cu un secol și jumătate, într-o zi de 13 februarie (1867), Johann Strauss (fiul) prezenta în premieră, la Viena, "Dunărea Albastră", valsul care va deveni una dintre cele mai populare piese muzicale ale repertoriului classic. Cu ocazia jubileului de 150 de ani, muzeul Dinastiei Strauss găzduiește o expoziție care prezintă contextul istoric în care s-a născut valsul vienez.

10
/02
/17

Un veritabil templu al operei, Teatro alla Scala are o tradiție de peste 300 de ani și reputația unui spațiu muzical magic, în care orice muzician își dorește să ajungă măcar o dată în carieră și fiecare iubitor de operă visează să vadă măcar un spectacol.

09
/02
/17

Biletele individuale pentru Festivalul Internațional "George Enescu" se pun în vânzare pe 16 februarie, de la ora 10,00, în rețeaua Eventim. Peste 3.000 de artiști din întreaga lume vor fi prezenți la București și în alte șapte orașe din țară, în cadrul a 80 de evenimente, la ediția 2017 a Festivalului Enescu (2 - 24 septembrie).

09
/02
/17

"Dansul este o sculptură cinetică, pentru că trupul balerinului adună în el toată tensiunea mişcării. Artistul coregraf este un compozitor al vieţii în mişcare ." - Maestrul Oleg Danovski. În urmă cu un secol, într-o zi de 9 februarie (1917) se năștea, în localitatea Vosnesensk din Ucraina, coregraful și balerinul Oleg Danovski.

08
/02
/17

Luna februarie aduce o nouă premieră pe scena Operei Comice pentru Copii, musicalul Micuța Dorothy, de Marius Țeicu, în regia Antoanetei Cojocaru, pe libretul Silviei Kerim. Premiera are loc sâmbătă, 11 februarie, de la ora 17:00, și duminică, 12 februarie, de la ora 11:00, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii.

07
/02
/17

Corul „Preludiu” condus de maestru Voicu Enachescu concertează în proiectul Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica. Evenimentul va avea loc duminică, 19 Februarie 2017, între orele 11:00 – 13:00, la Sala Mare a Ateneului Român.

03
/02
/17

Marele Bal al Operei din Cluj Napoca va avea loc, în acest an, pe 4 martie 2017, la un sfert de secol, de la prima ediţie. Eveniment unic de impact național, amplă manifestare cultural-artistică polivalentă şi gală dedicată valorii, devenit tradiţie la Cluj, Marele Bal al Operei ajunge la cea de-a XXII-a ediţie.

02
/02
/17

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a postat pe pagina de Facebook a formaţiei un videoclip în care cântă despre România, în contextul protestelor care au avut loc în mai multe oraşe din ţară, notează. Artistul face o numărătoare inversă a celor 10 zile în care ordonanţele de urgenţă adoptate marţi de Guvern mai pot fi contestate.

31
/01
/17

Coregraful suedez Mats Ek și balerina Ana Laguna au primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale". Ceremonia de acordare a distincțiilor a avut loc în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul zilei UNATC "I. L. Caragiale".

30
/01
/17

Seară romantică la Sala Radio pentru iubitorii muzicii pe data de 3 februarie (vineri, de la ora 19.00). Orchestra Națională Radio dirijată de Gheorghe Costin și având-o ca solistă pe Cristina Anghelescu va interpreta un program ce va cuprinde lucrări celebre ale repertoriului romantic: C. M. von Weber - Uvertura operei Oberon, P. I. Ceaikovski - Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 și J. Brahms - Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68.

29
/01
/17

În anii ’60, muzica The Beatles era pe cât de respectată, pe atât de populară. În timp ce The Fab Four împingeau granițele muzicii rock și stabileau standardele pentru decadele ce aveau să urmeze, fiecare membru în parte își juca propriul rol revoluționar.

28
/01
/17

Seria de concerte Jazz Nouveau, organizată de Club Control în parteneriat cu Twin Arts, continuă și în 2017. Pe 30 ianuarie, la Jazz Nouveau concertează grupul american Erik Friedlander’s Oscalypso, o premieră pentru România.

28
/01
/17

Peste 2.000 de copii provenind din medii defavorizate au văzut, până în prezent, spectacolele Operei Comice pentru Copii (OCC), prin campania „Bilet în așteptare”.

27
/01
/17

Peter Gate, compozitor și muzician experimentalist prin proiectul lui muzical unic, dorește introducerea conceptului de cultură experimentală bazat pe creativitate și valoare. Sursa inspirațională pentru proiectul The Deep Sound of Maramureș constă în colectarea și revalorificarea sunetelor vechi din zona Maramureșului, proiectul fiind de asemenea un proiect de turism cultural.

27
/01
/17

La Sala Radio, pe 1 februarie 2017, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va susține un concert dirijat de RALF SOCHACZEWSKY care îl va avea ca solist pe violoncelistul OCTAVIAN ALIN LUP. Programul va cuprinde F. Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia pentru coarde în sol minor, MWV nr. 12, J. Haydn, Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră, Hob. VIIb/2 si W. A. Mozart, Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543.