Duelul Viorilor ajunge la Sala Radio din Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/duelul-viorilor-ajunge-la-sala-radio-din-bucuresti/

După ce a străbătut aproape toate zonele istorice ale ţării, din Ardeal în Oltenia şi din Regat în Moldova, Turneul Duelul Viorilor se va încheia cu un recital-eveniment la Sala Radio din Bucureşti, vineri 4 octombrie.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

După ce a străbătut aproape toate zonele istorice ale ţării, din Ardeal în Oltenia şi din Regat în Moldova, Turneul Duelul Viorilor se va încheia cu un recital-eveniment la Sala Radio din Bucureşti, vineri, 4 octombrie.  

Mai mult de 1000 de spectatori sunt aşteptaţi la acest recital care va încheia o altă frumoasă aventură muzicală marca Radio România Cultural şi Accendo.

Cea de-a treia ediţie a turneului naţional Duelul Viorilor a început pe 23 septembrie şi se va încheia pe 4 octombrie după ce va fi străbatut 8 oraşe din România.

Mii de spectatori au asistat şi anul acesta  la competiţia muzicală Duelul Viorilor, sălile pline şi minutele în şir de aplauze de după fiecare recital dovedind că, an după an, interesul publicului nu a scăzut ci, dimpotrivă, a crescut, iar astfel de evenimente sunt aşteptate cu mare bucurie atât în oraşele mici cât şi în cele care beneficiază de existenţa filarmonicilor şi a unor săli în care au loc stagiuni de concerte.

Şi în Bucureşti biletele s-au vândut cu multe saptămâni înainte chiar dacă Festivalul Enescu, abia încheiat, a adus în această toamnă zeci de evenimente de muzică clasică în sălile Capitalei.

Duelul Viorilor s-a desfăşurat cu sălile pline

Opera Română din Iaşi, de exemplu, a fost neîncăpătoare pentru Duelul Viorilor iar publicul nu a plecat înainte de a obţine câteva bisuri. Şi muzicienii s-au simţit minunat în acest oraş:

Gabriel Croitoru a declarat: „Eu am cântat pentru prima dată în Sala Operei din Iaşi. Mi se pare o sală extrem de bună şi mi-a plăcut. M-am simţit în formă, stimulat de atmosfera pe care o crea publicul şi sper că şi lor le-a plăcut. Cumva, de la un an la altul, parcă interesul publicului creşte şi nu scade. Şi asta ne bucură” .

Duelul Viorilor

Imagine din turneul Duelul Viorilor, de la Opera Română din Iaşi

Iar Liviu Prunaru a declarat: „A fost foarte bine. Nici nu ştiu dacă s-a pus vreodată problema între noi, muzicieni fiind, să existe vreun învingător. Ne mai jucăm şi ne mai spunem: Braşov 1-0, Tg. Mureş 1-1, Cluj 2-1. Dar în realitate este vorba pur şi simplu despre actul muzical care se întâmplă de fiecare dată pe scenă.”

Citiți și: Duelul Viorilor, sold-out înainte de start

Despre armele şi combatanţii de la Duelul Viorilor se ştiu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert va fi consemnată astfel:

Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam face parte din Duelul Viorilor.

Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul naţional „George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

Foto credit: Duelul Viorilor

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.