„Dumnezeul lucrurilor mărunte“ de Arundhati Roy (Booker Prize 1997), la Humanitas Cişmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/dumnezeul-lucrurilor-marunte-de-arundhati-roy-booker-prize-1997-o-radiografie-tulburatoare-a-familiei-in-societatea-indiana/

Editura Humanitas Fiction ii aşteaptă pe iubitorii de carte miercuri, 19 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului Dumnezeul lucrurilor mărunte de Arundhati Roy, roman recompensat cu Booker Prize în 1997, tradus în peste 40 de limbi, apărut în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

Un articol de Petre Ivan|17 septembrie 2018

Prin amestecul de exotism, misticism și istorie indiană, prin erotismul intens inserat în peisajul unei societăți fracturate în caste și condiționate de prejudecăți religioase, prin intensitatea poetică a limbajului și inventivitatea explozivă a stilului, romanul Dumnezeul lucrurilor mărunte s-a bucurat de un imens succes, devenind una din cărțile de referință ale literaturii indiene contemporane.

La eveniment vor vorbi Laura Câlțea, filolog, deținătoarea Blogului unei cititoare de cursă lungă, Ana Maria Caia, jurnalistă și Cosmin Ciotloș, critic literar. Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction, va fi moderatorul întâlnirii.

Arundhati Roy este prima scriitoare indiană care a câștigat Booker Prize. Premiul i-a fost acordat pentru romanul de debut, Dumnezeul lucrurilor mărunte.

În 2017, Roy a publicat al doilea roman, The Ministry of Utmost Happiness, nominalizat la Man Booker Prize și finalist al National Book Critics Circle Award, aflat în curs de traducere în colecția „Raftul Denisei“ a Editurii Humanitas Fiction.

„Dumnezeul lucrurilor mărunte explorează soarta tragică a unei familii ce încalcă «legile care stabileau cine trebuie iubit și cum». […] De la prima propoziție, e limpede că am fost prinși în mrejele unei voci noi… o voce de o frumusețe care îți taie răsuflarea.“ – Observer

Sudul Indiei, 1969. Înarmați cu inocența invincibilă a copiilor, gemenii Rahel și Estha își trăiesc vârsta nevinovată la adăpostul unei familii pestrițe: frumoasa, dar singuratica lor mamă, care îl iubește noaptea pe bărbatul pe care copiii ei îl adoră ziua; bunica lor oarbă, care cânta la vioară; unchiul lor drag, chefliu, marxist radical, afemeiat; o mătușă an-tipatică, pe care o dezamăgire în dragoste a făcut-o să savureze toate nefericirile celor din jurul ei… Dar, când verișoara lor din Anglia împreună cu mama ei vin în vizită de Crăciun, gemenii află că lucrurile se pot schimba într-o clipă.

„ Dumnezeul lucrurilor mărunte pune în scenă un conflict arhetipal într-un context contemporan.“ – Independent

„O poveste captivantă, care reușește să combine cele mai profunde și delicate emoții personale cu o narațiune de amploare.“ – Daily Express

„Scrisă cu o mână sigură, Dumnezeul lucrurilor mărunte e o carte ambițioasă, inovatoare, plină de pagini de o frumusețe serenă.“ – The Australian

Dumnezeul lucrurilor mărunte

Despre Arundhati Roy

Arundhati Roy s-a născut în 1959 în Shillong, India, și a facut studii de arhitectură în Delhi, unde locuiește în prezent. A publicat, de asemenea, o serie de eseuri, între care Listening to Grasshoppers (2009), Broken Republic (2009), Walking with the Comrades (2011), Capitalism: A Ghost Story (2014) și Things That Can and Cannot Be Said (2016), pe care îl semnează împreună cu John Cusack. Arundhati Roy a primit Lannan Cultural Freedom Award în 2002, Norman Mailer Prize for Distinguished Writing în 2011 și Premiul Ambedkar Sudar în 2015.
Foto:  Dumnezeul lucrurilor mărunte – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.