Dupa dealuri a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Bratislava
https://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-dealuri-a-fost-selectionat-la-festivalul-de-film-de-la-bratislava/

Peliculele româneşti ,,Chefu'”, de Adrian Sitaru, şi „Dupa dealuri“, de Cristian Mungiu, au fost selecţionate la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Bratislava (6 – 12 noiembrie). (6 – 12 noiembrie).

Un articol de Andrada Văsii|15 octombrie 2013

Peliculele româneşti „Chefu“, de Adrian Sitaru, şi „Dupa dealuri“, de Cristian Mungiu, au fost selecţionate la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Bratislava (6 – 12 noiembrie).

„Chefu”, de Adrian Sitaru, a fost selecţionat în competiţia de scurtmetraje, iar Dupa dealuri, de Cristian Mungiu, va fi proiectat în secţiunea Panorama.

„Chefu” este o comedie despre interminabilele discuţii între vecini. În „Chefu”, Neli, în vârstă de 55 de ani, este plecată la Bucureşti. Fiul ei, Dan, în vârstă de 17 ani, rămâne singur acasă. La întoarcere, vecinele din bloc se grăbesc să-i ureze bun venit şi să-i povestească până în cele mai mici detalii aspecte picante ale chefului organizat de Dan în lipsa ei.

Scurtmetrajul „Chefu”, de Adrian Sitaru, a primit marele premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Uppsala (Suedia), a fost prezent la Festivalul de Film de la Cannes în 2012, în programul Romanian Short Waves, şi a fost recompensat cu premiul Gopo în 2013.

Tragedie în mănăstire, în filmul Dupa dealuri

Dupa dealuri s-a aflat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină anul acesta şi a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Premiului pentru scenariu obţinut de Cristian Mungiu – recompensat cu premiul Palme d’Or în 2007, pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” – i s-a alăturat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo Cristinei Flutur şi Cosminei Stratan.

Citiţi şi: Dupa dealuri, marele câştigător al galei Best Film Fest 2013. Cristian Mungiu, desemnat cel mai bun regizor

Inspirat din romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran despre cazul Tanacu, filmul Dupa dealuri spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România.

Dupa dealuri, regizorul Cristian Mungiu

Cristian Mungiu, regizorul filmului Dupa dealuri

Dupa dealuri ilustrează povestea Alinei care vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Potrivit organizatorilor Festivalului de la Bratislava, ediţia din acest an va fi dedicată filmelor despre „realizări umane curajoase”, cum este şi Dupa dealuri.

„Eroii acestor realizări trebuie să depăşească multe încercări. Ei nu capitulează, ei continuă. Nu vor să se predea”, a declarat directorul festivalului, Radovan Holub.

În fruntea acestor poveşti puternice se află mai ales filmul apreciat de spectatorii din lumea întreagă „Wadjda”, de Haifaa Al-Mansour, prima regizoare saudită din istorie. Eforturile depuse de protagonista filmului care încearcă să îşi procure o bicicletă, în ciuda regulilor foarte stricte din ţara ei, ilustrează lupta dusă pentru depăşirea unor tradiţii demodate.

Cultura bandelor de cartier reprezintă subiectul abordat de candidatul kenyan la Oscar 2014, filmul „Nairobi Half Life”, de David Gitonga, care a devenit în ţara sa producţia cinematografică cu cel mai mare număr de spectatori. Filmul prezintă povestea unui bărbat tânăr care se agaţă de visul său de a deveni actor, deşi este aspirat într-un univers în care domneşte crima, notează Mediafax.

Festivalul din capitala slovacă dedică, totodată, o secţiune competitivă cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj din carieră, o secţiune Panorama ( la care concurează şi Dupa dealuri) pentru cineaşti renumiţi pe plan mondial, un program intitulat Cutting Edge pentru filmele independente care propun maniere noi şi experimentale de a spune poveşti, dar şi secţiunea Made in Slovakia, dedicată cinema-ului naţional.

Foto credit: Cinemagia, captura din filmul Dupa dealuri

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.