După Europa, America şi Japonia, Mariana Nicolesco cucereşte China
https://www.ziarulmetropolis.ro/dupa-europa-america-si-japonia-mariana-nicolesco-cucereste-china/

Un eveniment fără precedent în istoria muzicală a Chinei a avut loc de-a lungul săptămânii trecute: cursurile de Măiestrie Artistică Master Classes Mariana Nicolesco au reunit la Universitatea din Shenzhen, în apropiere de Hong Kong, cele mai proeminente talente din Conservatoarele şi Universităţile Chinei, printre care Beijing, Shanghai, Canton, Hunan, precum şi profesori şi maeştri de canto din întreaga ţară.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2017

Triumful final la Concertul participanţilor la cursurile Master Class Mariana Nicolesco la Shenzhen Grand Theatre

Cu tinerii participanţi, Mariana Nicolesco – unanim cunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru – a lucrat zilnic ore în şir, fascinându-i pe toţi cei prezenţi, pe artiştii care făceau progrese ce-i surprindeau şi pe ei înşişi, pe profesorii de canto şi pe muzicologi, ca şi pe zecile şi zecile de studenţi, masteranzi şi doctoranzi care doar asistau la cele ce se petreceau pe scenă, filmând însă totul cu tabletele sau telefoanele mobile.

Apoi, semn al epocii în care trăim, trimeteau filmele prin SMS ori email colegilor din cele patru orizonturi ale Chinei, unde Mariana Nicolesco a fost deja invitată să ofere Master Classes.

Rezultatul, uluitor, a fost acela că peste 1000 de tineri artişti chinezi şi-au exprimat dorinţa de a veni în acest an la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila, creat şi prezidat de Mariana Nicolesco şi considerat drept unul dintre cele mai importante din lume.

Mariana Nicolesco şi Radu Varia îi îmbrăţişează cu drag din Hong Kong pe numeroşii lor prieteni din China şi de pretutindeni

Nelipsită de la cursurile Master Classes Mariana Nicolesco, mereu în rândul întâi şi încântată de cele ce vedea pe scenă, principala figură naţională în repertoriul universal de operă, venerată de întreaga Chină, era Doamna Guo Shuzhen, venită anume de la Beijing, care va împlini zilele acestea venerabila vârstă de 90 de ani, şi care a format generaţie după generaţie de Mariana Nicolesco artişti lirici chinezi.

Ceea ce a reuşit Mariana aici în numai câteva zile ţine de domeniul miracolului – Guo Shuzhen

Centrul de Artă al Universităţii Shenzhen, condus de o personalitate excepţională ca mezzosoprana Baoyi Bi, cea care, la Brăila, a inaugurat cu ani în urmă puntea lirică româno-chineză, dispune de facilităţi demne de universităţile americane.

Iar oraşul Shenzhen, azi supermodern ca urbanism, autostrăzi, parcuri şi clădiri, comerţ, având 12 milioane de locuitori, a apărut şi a ajuns vertiginos la stadiul actual ultra-modern în numai 30 de ani, pe locurile unde în trecut erau doar sate de pescari.

 

Am trăit momente unice, de mare bucurie. Cred că muzica de operă are un viitor important în China şi sunt fericită văzând că se adevereşte şi acum credoul meu, conform căruia nimic nu-i apropie pe oameni mai mult decât cântul. – Mariana Nicolesco

Profitând de prezenţa sa alături de Mariana Nicolesco, Universitatea din Shenzhen i-a cerut istoricului de artă Dr. Radu Varia să susţină o conferinţă despre Constantin Brâncuşi, prima consacrată vreodată în această ţară sculptorului român, prezentat ca piatră de hotar în istoria artei.

Încununare a acestor zile dedicate muzicii, Mariana Nicolesco a fost îndelung ovaţionată la Concertul de Gală Master Class, încheiat în triumf cu celebrul Brindisi din La Traviata de Verdi unde, în entuziasmul general, vocea sa a strălucit alături de tinerele voci ale artiştilor chinezi.

Foto: Mariana Nicolesco – facebook

11
/05
/23

Asociația Castel Salbek continuă până pe 31 mai înscrierile pentru International Salbek Opera Masterclass (23-27 august), o serie de cursuri premium susţinute de soliști lirici de anvergură internațională - mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramon Vargas și soprana Leontina Văduva -, primul masterclass de acest gen din România care se va desfăşura într-un cadru de poveste, pe Domeniul Castelului Salbek, la Petriș, județul Arad.

11
/05
/23

Pianistul româno-american de jazz Lucian Ban îi invită pe contrabasista franceză Sarah Murcia și pe violistul american Mat Maneri să susțină împreună cu el o serie de concerte, masterclass-uri și discuții post-concert la București, Timișoara și Brașov, creând un program original inspirat din muzica populară românească, jazz și muzica de cameră europeană.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.