Ediția aniversată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a ajuns la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/editia-aniversata-a-festivalului-international-de-teatru-de-la-sibiu-a-ajuns-la-final/

S-a încheiat cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Începută în 23 iunie, ediţia aniversară a cuprins 825 de propuneri în program, mai mult de 5.000 de participanţi care au sosit la Sibiu din 81 de ţări şi au luat parte la evenimente susţinute în peste 81 de spaţii.

Un articol de Ziarul Metropolis|3 iulie 2023

Tema acestei ediții a fost Miracol, iar hashtagurile oficiale #ParteDinMiracol și #FITS30!

Miracolul a cuprins în cele zece zile întregul oraș, împrejurimile sale și mediul online, iar bucuria reîntâlnirii cu artele spectacolului a fost egalată doar de frumusețea pe care mii de artiști au împărtășit-o cu publicul prin arta lor. Din calculele acestui moment, se estimează că media zilnică de participanți la FITS a fost de peste 90.000 de persoane.

Expoziții variate, instalații diverse din Platforma de Arte Vizuale, nelipsitul Ziar Orizontal, au împânzit orașul cu creativitate, din Piața Mare și până la Mall Promenada, multe dintre ele putând fi admirate la orice oră din zi și din noapte pe toată durata Festivalului!

Zeci de spectacole de teatru, dans contemporan sau circ și zeci de mii de spectatori, sute de minute de aplauze și ovații în picioare, emoții și lacrimi de bucurie au fost parte din MIRACOLUL din acest an, în toate spațiile Festivalului, de la săli de teatru până la piețe, străzi, sinagogă și în toate celelalte locuri în care comunitatea sibiană ne-a găzduit cu generozitate!

Zeci de evenimente în piețe și pe străzi, toate cu acces liber, au bucurat inima și sufletul celor prezenți într-un număr mai mare decât oricând la Sibiu în aceste zile. Concerte variate, teatru, circ, cele două show-uri cu drone și lasere, acrobații și păpuși gigant au primit aplauze călduroase.
Zeci de evenimente speciale, concerte în biserici, proiecte strategice care s-au născut cu cele mai mari structuri de teatru, instituții și festivaluri din lume, conferințe și lansări de carte cu unii dintre cei mai importanți profesioniști în domeniile lor, arhitecți, artiști, manageri, creatori, facilitatori culturali, ambasadori, scriitori, jurnaliști și critici de teatru sau influenceri. 21 de universități s-au reunit la Festivalul Școlilor de Teatru din cadrul FITS, Bursa de Spectacole de la Sibiu s-a desfășurat într-un nou format, cu rezultate remarcabile, la Platforma Doctorală au participat 47 de universități, fiind una dintre cele mai mari astfel de structuri din lume, Therme Forum a înregistrat peste 220 de invitați de prestigiu, iar Programul de Voluntariat a adus la Sibiu 470 de voluntari din Sibiu, din România și din lume.

În plus, această ediție aniversară a fost marcată și de o mare surpriză pe care Primăria Sibiului a pregătit-o alături de echipa Festivalului chiar pentru Președintele FITS, Constantin Chiriac. Începând cu acest an, o stea cu numele lui Constantin Chiriac poate fi admirată de trecători pe Aleea Celebrităților.

„Este o ediție aniversară, una cu adevărat specială, care ne aduce – mie și întregii echipe a Festivalului – o mare bucurie și o satisfacție. Am văzut oameni strânși împreună pentru artă în mulțimi impresionante, bucurându-se de MIRACOL, am reușit să avem și în acest an întâlniri memorabile care ne vor ajuta în pregătirea următoarelor ediții FITS, la care deja lucrăm. Personal, am trăit o mare surpriză prin această stea pe Aleea Celebrităților, pe care Primăria a ținut să mi-o acorde la aniversarea a 30 de ani de Festival.
Mulțumesc tuturor partenerilor noștri, fără de care MIRACOLUL de la Sibiu nu ar fi posibil, artiștilor care ne-au bucurat cu talentul lor, neobositei echipe, comunității din Sibiu care ne sprijină an de an și, mai presus de toate, mulțumesc Măriei Sale, Publicul! Vă așteptăm la Sibiu la FITS2023, între 21 iunie și 30 iunie, pentru cea de a 31-a ediție a Festivalului!” – a declarat la final Constantin Chiriac, Președintele FITS și Director General TNRS.

Această ediție a FITS a înregistrat cifre impresionante și în ceea ce privește prezența în mediul online. Website-ul FITS a avut peste 85.000 de vizitatori, iar aplicația de mobil FITS a fost accesată de 16.000 de ori în cele zece zile de festival.

Cele zece ediții de FITS Talks au adunat, până acum, 50.000 de vizualizări. Pe rețelele de socializare, 100.000 de utilizatori au văzut mesajele și video-urile de pe canalul FITS de Instagram și 800.000 de români au văzut mesajele FITS pe Facebook.

Ediția a 31-a a Festivalului Internațional de la Sibiu va avea loc între 21 și 30 iunie 2023.

Foto: Călin Mureșan

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.