Programul complet al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este disponibil online
https://www.ziarulmetropolis.ro/programul-complet-al-festivalului-international-de-teatru-de-la-sibiu-este-disponibil-online/

Pe site-ul www.sibfest.ro, este acum disponibil programul celei de-a 30-a ediţii a Festivaului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Un articol de Ziarul Metropolis|9 iunie 2023

FITS are loc la Sibiu, între 23 iunie și 2 iulie, iar tema acestei ediții – a 30-a – este MIRACOL. În cadrul conferinței de presă din 7 iunie, Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis un mesaj despre colaborarea dintre FITS și instituția pe care o conduce, parteneriat dezvoltat în cadrul Sezonului NATO, care a debutat acum șapte ani:

„Includerea în programul manifestărilor Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a unei Secțiuni NATO, realizată (…) împreună cu Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, exprimă profunzimea relațiilor militari-civili la nivelul comunității locale și înțelegerea importanței adecvării ofertei artistice la specificul și nevoile audienței militare. Aceasta include nu doar militari și studenți români, dar și personal aliat încadrat la Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est, unitate emblematică a Structurii de Forțe a NATO din România. (…) Grație Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și organizatorilor din Teatrul Național Radu Stanca, Ministerul Culturii și Guvernul României, militarii români și militarii aliați din țările membre NATO se vor bucura, împreună cu publicul larg, de spectacolele incluse în program și vor aprecia valențele educative ale teatrului și ale dialogului intercultural”, a spus Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale.

La această ediție, sezonul NATO include patru spectacole care se vor desfășura la Academia Forțelor Terestre:
GINGHIS HAN, de Uriankhai Damdinsuren, pe 23 iunie, ora 15 – Mongolian National University of Arts and Culture
HARMONICA RHAPSODY, cu Judy’s Harmonica Ensemble (TWN, CHN), pe 25 iunie, ora 15
TĂRÂMUL MUZICII, cu Cătălin Milea & Gabriel Bălașa, pe 30 iunie, ora 15
MALUS SIEVERSII/S-CUM de la Leeds Beckett University (UK), Regia și coregrafia: Joshua Haigh și Olivia Richards, pe 1 iulie, ora 15.
În completarea acestui parteneriat, FITS a pus la dispoziție o mie de abonamente gratuite la secțiunea Online și alte trei mii la un preț redus. Secțiunea Online a acestei ediții conține 40 de spectacole transmise live sau înregistrate.

În continuarea conferinței din 7 iunie, Constantin Chiriac a anunțat că trei sferturi din biletele puse în vânzare pentru această ediție sunt deja epuizate și că peste jumătate din evenimentele incluse în programul din acest an sunt oferite publicului cu acces gratuit, astfel încât întreaga comunitate să poată fi #ParteDinMiracol.

Până în acest moment, FITS are 809 evenimente incluse în program (două dintre acestea – din seria Evenimentelor speciale – confirmate chiar înainte de conferința de presă!) și așteaptă aproximativ 5.000 de participanți din 75 de țări.

Aplicația FITS este și ea adusă cu toate informațiile la zi, permite personalizarea programului și multe alte facilități și este disponibilă pentru descărcare atât în Google Play, pentru Android, cât și în AppStore, pentru iOS.

Platforma doctorală a fost un alt subiect al informării din conferința de presă, iar cifra importantă în acest context este 47 – numărul instituțiilor de învățământ care participă la această ediție a programului, multe dintre acestea find printre cele mai prestigioase din lume. Tema din acest an este: „Căutarea miracolului și revelația teatrului: cercetarea creativă în spectacolul contemporan”.

Platforma Internațională de Prezentare a Doctoratelor este un spațiu excelent pentru dialog și schimburi universitare între tineri cercetători, membrii comunităților academice și publicul larg, care se derulează în fiecare an, începând cu 2014, în cadrul FITS. Scopul său principal este promovarea colaborării inter-instituționale și a educației artistice, în contextul Festivalului.

Pe rând, Constantin Chiriac a trecut în revistă și celelalte secțiuni al căror program este disponibil acum pe site-ul www.sibfest.ro: Spectacole-lectură, Conferințe de presă și Conferințe speciale, Expoziții, Platforma de Arte Vizuale (PAV), Therme Forum, Lansări de carte, și la care publicul este așteptat cu drag de Octavian Saiu și Matei Vișniec, moderatorii evenimentelor speciale, dar și de toți artiștii și autorii incluși în program.

De asemenea, un foarte așteptat anunț a făcut parte din programul acestei conferinței, respectiv cine sunt artiștii care, din acest an, vor avea o Stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu. Șase noi nume se adaugă Aleii la această ediție, nume care vor rămâne, permanent, #ParteDinMiracol: regizoarea britanică Katie Mitchell, dansatoarea și coregrafa María Pagés din Spania, dansatoarea și coregrafa canadiană Marie Chouinard, regizorul elvețian Milo Rau, actorul, regizorul, dramaturgul și producătorul portughez Tiago Rodrigues și coregrafa Noa Wertheim, director artistic al companiei de dans Vertigo din Israel.
Vom reveni cu detalii despre fiecare în perioada următoare pentru ca publicul să-i cunoască mai bine.

Foto: María Alperi / De Scheherezade

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.