Ediție specială „Destine ca-n filme” dedicată lui Victor Socaciu, la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/editie-speciala-destine-ca-n-filme-dedicata-lui-victor-socaciu-la-tvr2/

Marţi, 27 decembrie, ne amintim de Victor Socaciu şi facem o incursiune în universul artistului care ne-a părăsit prea devreme, la casa din Cornu, acolo unde chitara lui a devenit altar. De la ora 20:00, în exclusivitate, la TVR2.

Un articol de Petre Ivan|22 decembrie 2022

„Victor Socaciu este cel mai profund dintre cântăreţii noului val, cel mai cald, cel mai interesant, cel mai interiorizat”, spunea Adrian Păunescu la debutul unuia dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi interpreţi de muzică folk.

În urmă cu un an, pe 27 decembrie 2021, lumea muzicii pierdea unul dintre reprezentanţii de seamă, care prin melodiile lui a bucurat generaţii de adolescenţi. Considerat unul dintre corifeii muzicii folk, Victor Socaciu s-a afirmat alături de Cenaclul „Flacăra”. După Revoluţie, artistul braşovean a continuat să lanseze cântece şi discuri de succes, iar în paralel a fondat şi organizat cel mai important festival al genului – „Om bun”. Intrat în politică, a fost la originea multor legiferări în domeniul culturii (a propus, în 2010, instituirea datei de 15 ianuarie ca Ziua Culturii Naţionale).

În ediţia „In Memoriam Victor Socaciu”, de marţi, 27 decembrie, de la ora 20:00, realizatoarei Iuliana Marciuc i se alătură Brânduşa Socaciu, soţia artistului, Marina Almăşan, Andrei Păunescu, diplomatul Lilian Zamfiroiu şi doctorul Mircea Penescu. Cu ajutorul Arhivei Multimedia TVR, vom reasculta melodii, dar şi mărturii ale celor care i-au fost apropiaţi.

„Pentru Victor Socaciu, poetul Adrian Păunescu a cerut singura audienţă la Elena Ceauşescu din viaţa lui. Povestea a avut loc în anii 80. Victor Socaciu terminase facultatea şi fusese repartizat într-o fabrică din Calafat, unde era mai mult în şomaj tehnic. Audienţa la Elena Ceauşescu a fost ca să poată să-l aducă la Bucureşti şi nu oriunde, ci redactor la Televiziunea Română. Mai târziu, cei doi s-au certat şi nu au mai vorbit timp de 16 ani”, îşi aminteşte Andrei Păunescu.

Este privilegiul unui artist de valoare ca muzica să rămână în sufletele celor care l-au apreciat. La „Destine ca-n filme” îl vom cunoaşte mai bine pe artistul Victor Socaciu, prin intermediul acelora care l-au iubit, al prietenilor şi colegilor săi. „Era colaborator al „Ceaiului de la ora 5″ şi mi-a adus o casetă. M-a întrebat: „Ai ascultat vreodată cântecele mele?”. I-am mărturisit că auzisem doar pe cele de la radio. Am ascultat caseta acasă şi mi-a „picat sufletul” pe „Ceasul iubirii”. M-am gândit, Doamne, ce special trebuie să fie omul care a scris un asemenea cântec de dragoste, superb”, îşi aminteşte Marina Almăşan.

Citiţi şi:
20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu