Efecte Secundare, la Festivalul SoNoRo 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/efecte-secundare-la-festivalul-sonoro-2018/

Festivalul SoNoRo, aflat la cea de-a XIII-a ediţie, propune pentru anul acesta o ediţie cu Efecte Secundare! SoNoRo se va desfăşura în perioada 2-20 noiembrie 2018, în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|16 octombrie 2018

Sub numele SIDE EFFECTS, festivalul va oferi publicului un amestec eclectic de manifestări artistice: concerte de muzică de cameră în cele mai frumoase săli de concert din țară – Palatul Cotroceni, Ateneul Român, Filarmonicile din Timișoara, Brașov și Sibiu –, dar și în spații neconvenționale – Galeria de artă Halucinarium și mansarda Carului cu Bere din București sau a Casei Boema din Cluj-Napoca, o proiecție de film în atriumul Institutului Francez și o seară sud-americană la Palatul Bragadiru.

Biletele și abonamentele s-au pus în vânzare și vor putea fi achiziționate până pe 19 octombrie la un preț redus, de pe site-ul Eventim (www.eventim.ro), din librăriile Humanitas și Cărturești, din magazinele Germanos, Orange, Vodafone si Domo.

VERTIGO, LUNATIQUE, HANGOVER, SOMETHING BORROWED – SOMETHING BLUE, CRIMES OF PASSIONS sau DEL AMOR Y OTROS DEMONIOS sunt doar câteva dintre titlurile concertelor acestei ediții, fiecare propunând un program spectaculos, interpretat de unii dintre cei mai apreciați artiști ai lumii.

Pentru prima dată în cadrul Festivalului SoNoRo, publicul din România îi va putea cunoaște pe violoniștii Pavel Vernikov, Svetlana Makarova, Anna-Liisa Bezrodny și Jonian Kadesha, pe violista Meghan Cassidy, pe violonceliștii Kyrill Zlotnikov și Jan-Erik Gustaffson sau pe pianista Marianna Schirinyan.

Festivalul se va încheia în București cu o seară specială, la Institutul Francez, unde invitat va fi regizorului Bruno Monsaingeon, ce va prezenta în premieră ultimul său film  – Mstislav Rostropovich – L’archet indomptable / Arcușul neîmblânzit.

Festivalul SoNoRo va continua în restul țării, de data aceasta în patru orașe, o altă premieră a acestei ediții.  Festivalul va reveni la Cluj-Napoca cu patru concerte ce vor divulga publicului diversele și captivantele „efecte secundare” SoNoRo: New York Counterpoint la Casa Boema, Sextetul Capriccio la Biserica Reformată sau Grande Sestetto Concertante al lui Wolfgang Amadeus Mozart în Aula Universității Babeș-Bolyai.

La Timișoara, Brașov și Sibiu Festivalul SoNoRo va aduce în premieră proiectul Rhapsodie Roumaine, lansat în luna ianuarie 2018 în Sala Musikverein din Viena, ce a avut de-a lungul anului un parcurs fulminant, incluzând reprezentații în cele mai importante săli de concerte din Europa.

În cadrul turneului a avut loc și lansarea în România a CD-ului „Rhapsodie Roumaine”, realizat pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. CD-ul cuprinde cele mai cunoscute compoziții create de George Enescu și Béla Bartók, inspirate din folclorul românesc. Mai multe detalii aici.

În luna octombrie turneul va continua în Japonia și se va finaliza în decembrie, cu un concert în renumita sală Concertgebow din Amsterdam.

***

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Austria, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (13 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (12 ani), SoNoRo On Tour (11 ani), SoNoRo Arezzo (8 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (6 ani).

SoNoRo este membru al European Festivals Association.

Foto: SoNoRo –  www.sonoro.ro

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.