Eforie Colorat – Intervenție culturală
https://www.ziarulmetropolis.ro/eforie-colorat-interventie-culturala-2/

Scopul proiectului Eforie Colorat – Intervenţie Culturală este să aducă laolaltă artişti plastici şi oameni preocupaţi de bunăstarea mediului înconjurător. Iar pentru că arta nu trebuie să existe numai în galerii, evenimentele au fost concepute astfel încât publicul larg să fie implicat, direct sau indirect, în procesul de creaţie.

Un articol de Petre Ivan|3 august 2021

Se spune că suntem suma obiceiurilor noastre zilnice. Ori dacă este așa, ce spune despre noi faptul că zi de zi, în România, se aruncă mii de tone de deșeuri, dintre care doar 3% ajung să fie reciclate? În aceste condiții, oare care este amprenta pe care o lasă trecerea noastră prin lume?

Pe perioada sezonului estival, stațiunile de pe litoral sunt printre cele mai afectate de problema deșeurilor colectate necorespunzător – iar Eforie Sud nu este o excepție. Cum am auzit cu toții de sintagma ,,Nimic nu se aruncă, totul se transformă”, la Eforie Colorat începutul lunii august este dedicat unei serii de evenimente prin care plaja și faleza vor fi ecologizate, urmând ca deșeurile găsite să fie transformate în lucrări de artă și obiecte decorative. Pentru că, așa cum a demonstrat tot procesul reabilitării Grădinii de vară din Eforie Sud, orice obiect găsit poate fi privit ca mic artefact, cu o poveste unică, dacă este șlefuit cu îndemânare.

Cum se vor desfășura toate acestea?

Primul eveniment va avea loc în data de 4 august, începând cu ora 10:00. Sunt invitați turiștii, dar și membrii comunității locale, la un Performance artistic // acțiune de ecologizare, coordonat de artistul Emil Cristian Ghiță. În cadrul acestuia, plaja și faleza din Eforie Sud vor fi curățate, pentru ca mai apoi deșeurile să fie selectate. O parte va fi utilizată de artiștii Radu Tudor Panait și Ovidiu Toader pentru realizarea a două sculpturi, iar o altă parte va fi folosită ca materie primă pentru un Atelier de obiecte decorative, ce va avea loc în data de 9 august 2021, începând cu ora 15:00. Înscrierile se fac până pe 8 august, iar atelierul se va desfășura sub coordonarea artiștilor rezidenți, așa că oricine este invitat să participe, în special prin prisma faptului că trei dintre lucrări vor fi premiate.

Mai mult, în data de 10 august 2021, Dan Perjovschi se va întâlni cu publicul interesat în cadrul unui atelier „Gândim și desenăm împreună” // Dan Perjovschi (ora 10:00), urmând ca Lia Perjovschi să i se alăture pentru a susține o prelegere intitulată „Despre artă și viață” // Lia Perjovschi și Dan Perjovschi (ora 18:00).
În tot acest timp, în perioada 1-12 august 2021, Grădina de vară Cinemascop va deveni atelierul deschis al artiștilor rezidenți: Radu Tudor Panait și Ovidiu Toader, care vor realiza cele două sculpturi din materialele reciclate în urma acțiunii de ecologizare din 4 august, și Andreea Toma și Barbora Idesova, care vor elabora câte o pictură murală cu tematică ecologică. Publicul este invitat să urmărească procesul de creație, începând cu data de 5 august.

În data de 11 august, la ora 18.00, va avea loc un vernisaj unde vor fi prezentate picturile murale și vor fi expuse sculpturile realizate de cei doi artiști, dar și cele trei lucrări premiate în cadrul atelierului de obiecte decorative. Sculpturile vor rămâne în incinta Grădinii de vară din Eforie Sud, pe toată durata desfășurării proiectului Eforie Colorat – Grădina de vară Cinemascop, până în data de 12 septembrie, pentru ca mai apoi să fie expuse în spațiul public.

Toate aceste evenimente vor fi documentate. Se va realiza un scurtmetraj care va cuprinde întregul proces de ecologizare al plajei și falezei și toate acțiunile care au decurs din acesta. Documentarul va fi proiectat la Grădina de vară Cinemascop, la finalul lunii august. Pe lângă acesta, lucrările fiecărui participant al workshop-ului susținut Dan Perjovschi vor fi reunite, alături de fotografii din cadrul proiectului, sub forma unei mici publicații.

Așadar, o perioadă plină de evenimente la Eforie Colorat! Pentru că una dintre convingerile care stau la baza proiectului este că arta începe de la dorința de a face bine, publicul este așteptat să se implice în acțiunile care vor avea loc la începutul lunii august, la Eforie Sud. Acestea nu se rezumă doar la a curăța spațiul public, ci presupun, mai mult decât orice, participarea într-un demers care servește drept semnal de alarmă și un bun exemplu pentru turiștii și localnicii mai neglijenți.

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.