Efterklang: turneu în Bucureşti, pe 13 noiembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/efterklang-turneu-in-bucuresti-pe-13-noiembrie/

Înainte de plecarea într-un amplu turneu european – ultimul dedicat albumului Piramida (4AD, 2012) – formaţia daneză Efterklang dăruieşte fanilor două videoclipuri noi, la piesele „Black Summer şi Between The Walls. Turneul Efterklang poposeşte miercuri, 13 noiembrie, în premieră la Bucureşti, la Control Club.

Un articol de Corina Vladov|2 noiembrie 2013

Înainte de plecarea într-un amplu turneu european – ultimul dedicat albumului Piramida (4AD, 2012) – formația daneză Efterklang le dăruieşte fanilor două videoclipuri noi, la piesele „Black Summer şi Between The Walls. Turneul Efterklang poposeşte miercuri, 13 noiembrie, în premieră la București, la Control Club, iar show-ul danezilor va fi deschis de formația autohtonă We Singing Colors. Biletele se pot achiziționa online pe Easytickets.ro sau din rețeaua națională Eventim.

Săptămâna aceasta, primele concerte din turneul Efterklang, susținute în Marea Britanie, au fost sold-out, o situație des întâlnită pentru danezii ce au cântat până acum în compania Orchestrei Simfonice din Sydney sau a Filarmonicii din Copenhaga, în săli de spectacole și cluburi din întreaga lume. Turneul aflat acum în desfășurare este cu atât mai special cu cât este ultimul dedicat albumului Piramida, lansat în septembrie anul trecut de prestigioasa casă de discuri 4AD.

Pentru a readuce acest album în atenția publicului, Efterklang au lansat recent două noi videoclipuri. Primul, la piesa Black Summer, a fost realizat de studioul canadian de creație Everything All at Once și își propune să prezinte un portret inedit al infractorului în societatea actuală, prin perspectiva animalelor sale de companie.

Al doilea videoclip al trupei Efterklang, Between The Walls, este opera regizorului danez Sebastian Birk, omul din spatele videoclipurilor When Saints Go Machine şi Oh Land.

„Lucrul cel mai important este să avem curajul să credem în alți artiști, dacă ne plac energia și creațiile lor. Un videoclip reușit poate pune în valoare piesele mai puțin ascultate de pe un album, îmbunătățind experiența ascultătorului”, povestește unul din membrii Efterklang, Rasmus Stolberg, într-un interviu acordat publicației online Drowned In Sound.

Înființată în 2001, la Copenhaga, și încadrată într-o varietate de stiluri, de la indie folk și post rock la dream pop și dark wave, formația Efterklang este compusă, în prezent, din trei muzicieni: Mads Christian Bauer, Casper Clausen și Rasmus Stolberg.

Albumul Piramida, rodul unei expediţii

Numele trupei vine de la cuvântul danez pentru „amintire” sau „reverberație”. Trupa are la activ trei albume de studio, cel mai recent fiind Piramida (2012). Inspirația pentru acest album a venit în 2010, când membrii trupei au văzut fotografiile unei așezări uitate, Piramida, situată pe insula Spitsbergen, la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord.

La origine un oraș minier rus ce găzduia peste o mie de oameni, Piramida zace abandonată din ianuarie 1998. Curioși de existența orașului-fantomă, cei trei membri Efterklang au decis să-l viziteze in august 2011 – o expediție de nouă zile în care au cules mărturii sonore și înregistrări ce au stat la baza noului album, produs apoi într-un studio berlinez. Abordând teme sobre ca izolarea și abandonul, în contrast cu optimismul molipsitor al discurilor precedente, Piramida este un album conceptual solid, ce impresionează atât prin origini cât și prin interpretare.

efterklang

Premiera acestuia a avut loc în mai 2012, la Opera din Sydney, Australia, într-un show susținut în fața unei săli arhipline, în acompaniamentul celebrei Sydney Symphony. De atunci, spectacolul a fost prezentat în săli din întreaga lume, iar pe 13 noiembrie anul acesta, turneul european Efterklang – Piramida va include și Bucureștiul.

Albumul Efterklang – Piramida este distribuit în România exclusiv de A&A Records și poate fi găsit în librăriile Cărturești.

Biletele pentru concertul Efterklang din Control Club pot fi achiziționate în avans, la prețul de 50 de lei, online pe Easytickets și în rețeaua națională Eventim, precum și de la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4).

Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina evenimentului Efterklang pe Facebook.

Foto: Rasmus Weng Karlsen

05
/04
/16

CD-ul „Ethnotic Project. Şapte scări” al Irinei Sârbu a fost declarat CD-ul anului 2015, secţiunea Etno,  la Gala premiilor de jazz, un concert-eveniment ce a avut loc duminică, 3 aprilie, la Hard Rock café din Bucureşti.

04
/04
/16

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.

30
/03
/16

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit...

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

21
/03
/16

„Cu Bach, viaţa ar fi suportabilă chiar şi într-un canal” - Emil Cioran. Considerat, alături de Mozart şi Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii, Johann Sebastian Bach s-a născut într-o zi de 21 martie (1685).

20
/03
/16

Din 2013, 21 martie a fost declarată Ziua europeană a muzicii vechi; este chiar ziua când s-a născut în 1685 cel mai important reprezentant a ceea ce numim astăzi muzica veche: compozitorul Johann Sebastian Bach. Și într-un timp când moștenirea fundamentală europeană este invocată din ce în ce mai des, o asemenea sărbătoare nu poate fi trecută cu vederea.

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.

17
/03
/16

Joi, 31 martie, de la ora 19.00, Fundaţia Calea Victoriei îi invită pe melomani la un eveniment dedicat muzicii de operă, având-o ca gazdă pe doamna Luminița Arvunescu, apreciat realizator Radio România Muzical, în decorul elegant al Muzeului Național Cotroceni. Invitata specială este doamna Nelly Miricioiu, celebra soprană britanică de origine română, capabilă să cânte aproape orice, de la belcanto, la operă veristă.