Elena Mîndru, o foarte promiţătoare solistă de jazz
https://www.ziarulmetropolis.ro/elena-mindru-o-foarte-promitatoare-solista-de-jazz/

Pe 10 şi 12 decembrie, cântăreaţa de jazz Elena Mîndru a susţinut două concerte la Sala Radio şi clubul Green Hours din Bucureşti. A fermecat publicul, printr-o prezenţă carismatică şi prin mirajul unei voci speciale.

Un articol de Corina Dima|14 decembrie 2015

Elena Mîndru locuieşte de aproximativ trei ani în Finlanda, dar păstrează în permanenţă legătura cu tărâmul natal, unde vine să concerteze în fiecare an. În prima parte a a cestui an, am ascultat-o în Bucureşti la Arcub şi Green Hours alături de cvartetul său Elena Mîndru Jazz Finnection. Elena a mai susţinut concerte/proiecte în Cluj, Târgu-Mureş şi alte oraşe din ţară.

Concertele din decembrie au sosit ca un cadou pentru bucureşteni – jazz de calitate, în două ipostaze diferite, complementare: jazz vocal în sala de concerte, cu susţinerea unei formule orchestrale ample (a Big Band-ului Radio) şi în completare, o variantă la polul opus – un duo, voce cu acompaniament de chitară, concert desfăşurat într-un club mic (dar cu mare tradiţie) de jazz, Green Hours.

Cine este Elena Mîndru

La cei 27 ani, Elena Mîndru a strâns în palmares numeroase premii naţionale şi internaţionale (Young Nordic Jazz Comets, finalistă la Euroradio Jazz Competition Roterdam etc). Absolventă a Conservatorului Gheorghe Dima, clujeana Elena Mîndru a păşit treptele desăvârşirii jazz-ului vocal şi componistic în ţările scandinave, unde a absolvit masterul NOMAZZ (Nordic Master of Jazz). În prezent, este doctorandă a Academiei Sibelius din Helsinki, Finlanda.

Reputaţia internaţională a dobândit-o în 2012, când a câştigat locul 2 şi Premiul Publicului în Elveţia la Montreux Jazz Voice Competition, concurs condus de un juriu prestigios, printre care şi Quincy Jones.

Elena a scos până acum două albume, „Romanian Christmas Stories” şi „Evenings in Romania” (la propria casă de discuri, EM Records); cel de-al treilea album („Third Stream Project”) îl pregăteşte pentru primăvara lui 2016.

Concert la Sala Radio – “Jazz pe româneşte”

Concertul Elenei Mîndru de la Sala Radio s-a înscris în seria lunară promovată de Sala Radio “Jazz pe româneşte”, cu Big Band-ul Radio condus de Ionel Tudor. Amfitrionul serii, Florian Lungu, alias Moşul, cum îl ştiu toţi iubitorii jazz-ului, a prezentat (ca de obicei) cu tâlc, punctând momentele importante ale carierei tinerei cântăreţe. Un concert în care standarde de jazz alături de compoziţii originale – variante instrumentale s-au intercalat cu piese vocale cu acompaniament orchestral.

Elena Mîndru este o prezenţă carismatică, cu o voce cu timbru extrem de cald şi de catifelat. Intonaţia curată şi tehnica vocală de care dă dovadă (schimbă cu uşurinţă posturi şi emisii, cu o mare atenţie la detalii şi articulaţie) ascunde multe ore de canto şi lucru asiduu; Elena a comunicat cu mare uşurinţă cu dirijorul şi cu membrii band-ului.

Concert la Green Hours jazz-cafe

Concertul intitulat ’’Songs for Lady Day’’ a fost dedicat celor 100 ani care se împlinesc anul acesta de la naşterea lui Billie Holiday. Atmosfera s-a construit încet, ca o bijuterie rară şi rafinată, lucrată cu multe detalii, în filigran. Toate elementele erau dozate şi echilibrate: o voce caldă, un acompaniament discret de chitară (Alex Man), cântece vrăjite cu parfum din anii 1940, interpretate în tempo-uri rare şi moderate. În plus, o locaţie mică (cu aproximativ 50 persoane), unde sentimentul de intimitate apare firesc şi te surpinde prin simplitatea şi naturaleţea sa.

Elena Mîndru a introdus fiecare piesă punctând perioada componistică / casa de discuri sau alte informaţii relevante (un alt detaliu ce denotă profesionalismul său). O mare parte a pieselor au fost selectate din albumul ’’Complete Billie Holiday on Columbia 1933 – 1944’’ care a primit şi un premiu Grammy pentru cel mai bun album istoric.

Alături de Ella Fitzgerald şi Sarah Vaughan, Billie (sau Lady Day, aşa cum i se spunea) a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz. Am ascultat melodii celebre (printre care „Lover man”, „A Fine Romance”, „The man I love”, „Blue Moon”), care au fermecat audienţa (extrem de receptivă şi atentă) din Green Hours. Bis-ul concertului a fost o surpiză, un colind românesc într-o interpretare proprie („Iată vin colindători!”).

Dar, mai presus de toate, ne-au fermecat prezenţa şi mirajul unei voci speciale. Felicitări, Elena Mîndru, te mai aşteptăm în Bucureşti!

 

FOTO: Roza Zah

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.