Emilia Popescu, 50!
https://www.ziarulmetropolis.ro/emilia-popescu-50/

„Drumul meu către actorie a fost firesc, crescând în teatrul de operetă, unde era tatăl meu, Emil Popescu, şi mama… Cumva, se transmite genetic acest microb. E un microb pe care-l poartă părinţii şi, evident, îl transmit şi copiilor” – Emilia Popescu. Născută pe 2 martie 1966, la Bucureşti, îndrăgita actriţă împlineşte astăzi 50 de ani.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2016

Emilia Popescu a absolvit în 1988 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Florin Zamfirescu. Debuta pe marele ecran încă din timpul facultăţii, în rolul Ilincăi din filmul „Moromeții” (1985), regizat de Stere Gulea.

Angajată a teatrului de Comedie din București, actriţa a fost sprijinită şi încurajată de Florian Pittiş, cel care a ajutat-o să debuteze pe scena Teatrului Bulandra.

„Cu Florian Pittiș s-a produs o simbioză extraordinară, a fost legătura extrem de puternică mentor-discipol. A spus «Tu trebuie să fii undeva, acolo, sus». Și mi-a dat, mi-a dat locul întâi pe podium la douăzeci și ceva de ani, să intru în Teatrul Bulandra, unde mi-am dorit să fiu, unde am visat să fiu, nicăieri în lume pe mapamond nu aș fi dorit să fiu, și acolo am fost. Simplu. Nici nu știu cum. M-a luat Moțu, profesorul meu… îmi dădeam seama că e ceva extraordinar… nu-mi dădeam seama cât de greu s-au luptat anumiți colegi de-ai mei să ajungă acolo, câte concursuri, câte vise sfărâmate, și cât de simplu a fost totul pentru mine, datorită acestei întâlniri cu Moțu”, a spus Emilia Popescu, pentru RomanianActors.com.

Lui Moțu îi datorez nașterea mea în Teatrul Bulandra și începutul meseriei cu roluri mari, în care poate fi văzut un actor cât de talentat este, cât poate, unde mai are de lucru, și așa am ajuns la domnul Ciulei în trupă, o trupă nou formată, trupa de tineri a Teatrului Bulandra, în 1990 și așa am rămas până în 2000. – Emilia Popescu

Foto: Emilia Popescu – Simion Buia / RomanianActors.com

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.