Eminescu. Spectacol propus de Teatrul Național Timișoara și Opera Națională Română
https://www.ziarulmetropolis.ro/eminescu-spectacol-propus-de-teatrul-national-timisoara-si-opera-nationala-romana/

România îl identifică pe Mihai Eminescu, poetul tuturor românilor, cu însăşi cultura sa. Este un gest important, un gest care certifică asumarea culturii române prin reprezentantul ei cel mai de seamă.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2018

Dincolo de simbol se află Poetul. Și, dincolo de Poet, se află omul. Teatrul Național din Timișoara, atent mereu la pulsul subtil al creației, propune, pentru această zi specială – 15 ianuarie – două spectacole care, fiecare în felul său, desenează harta unui destin: destinul unui om care, prin arta sa, ne-a călăuzit pe drumul propriei noastre culturi și al propriei noastre limbi.

Astfel, luni, 15 ianuarie, Teatrul Național și Opera Națională Română din Timișoara prezintă spectacolul Eminescu. Spectacolul, o colaborare a celor două instituții de cultură din Timișoara, este semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia și urmărește parcursul biografic și artistic al poetului  prin celebrele sale cuvinte, ca și prin cele ale contemporanilor și urmașilor care i-au transformat opera și viața în istorie.

Actori și muzicieni ai celor două instituții vor transforma litera în cuvânt și muzică, distribuția reunindu-i pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Victor Manovici, Alina Ilea, Călin Stanciu Jr., Mălina Petre, Romeo Ioan, Laura Avarvari, Daniela Bostan, Cătălin Ursu, acestora alăturându-li-se soprana Narcisa Brumar, soprana Lăcrimioara Cristescu și mezzosoprana Gabriella Varvari. La pian Angela Balici, Dragoș Zaharescu, Rareș Păltineanu, cu concursul Operei Naționale Române Timişoara, maestru de cor Laura Mare. Spectacolul va avea loc în Sala Mare, cu începere de la ora 19.

De asemenea, duminică 14 și  luni 15 ianuarie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari” este programat spectacolul Eminul meu iubit, un spectacol semnat de Sabin Popescu, pe un scenariu care are la bază corespondența dintre poet și Veronica Micle, în interpretarea actorilor Iuliana Țoancă-Crăescu și Eugen Pădureanu.

Biletele pot fi achiziționate la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), tel. 0256 201 117, orar marți – duminică, între orele 11-19, sau online.

Foto:  Eminescu, Spectacol propus de Teatrul Națion al Timișoara și Opera Națională Român – facebook

07
/05
/13

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia

26
/04
/13

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc o nouă seară japoneză la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Evenimentul a fost dedicat scriitorului Yasushi Inoue şi lansării nuvelei „Puşca de vânătoare“ în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction.

26
/04
/13

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. Filip Florian, Ion Ianoşi şi Lucian Boia s-au numărat printre cei premiaţi

24
/04
/13

CRONICĂ DE CARTE „Puşca de vânătoare“, de Yasushi Inoue, este o nuvelă diafană, de o sensibilitate translucidă, prin care discernem cele mai diverse nuanţe ale iubirii. Stilul suav, îngreunat cu o tristeţe aproape ireală, aminteşte de profunzimea psihologică a nuvelelor lui Stefan Zweig.