Enigma morţii scriitorului grec Menis Koumandareas, evocată în ultimul său roman
https://www.ziarulmetropolis.ro/enigma-mortii-scriitorului-grec-menis-koumandareas-evocata-in-ultimul-sau-roman/

Ancheta în cazul morţii scriitorul grec Menis Koumandareas, găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena, a beneficiat de un indiciu neobişnuit descoperit chiar în ultima sa carte, în care evocă suspectul, inculpat vineri, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2015

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, evoca de asemenea mobilul crimei, şi anume o tranzacţie imobiliară. Scriitorul grec a fost găsit mort la vârsta de 83 de ani în locuinţa sa din Kypseli, un cartier popular din Atena. El prezenta răni la nivelul gâtului şi a feţei, notează Mediafax.

Autorul „îi vorbea suspectului” în ultimul său roman, cu conotaţie biografică, a anunţat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

Menis Koumandereas descrie legăturile sale cu un tânăr originar din România. El evocă vânzarea unui bun imobiliar, după moartea soţiei sale, care ar fi mobilul crimei.

Suspectul de naţionalitate română, în vârstă de 25 de ani, a fos inculpat vineri pentru crimă. El îl cunoştea pe scriitor de şase ani. Acesta din urmă îl ajuta adeseori cu împrumuturi băneşti, a anunţat avocatul său pentru presă.

Poliţia îl suspectează pe tânărul român, dar şi pe un complice, la rândul său arestat, că a vrut să fure banii obţinuţi de scriitor în urma tranzacţiei.

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, a fost găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena

Menis Koumandareas, unul dintre cei mai prestigioşi scriitori din Grecia, a fost găsit strangulat la începutul lui decembrie în locuinţa sa din Atena

Presupusul ucigaş recunoaşte că s-a întâlnit cu autorul grec în seara în care acesta din urmă a murit, dar afirmă că el a decedat în urma unei căzături în apartamentul său.

Autor a peste 20 de romane, volume de nuvele şi eseuri, a cărui carieră a debutat în anii 1960, Menis Koumandareas a fost recompensat de două ori cu premiul de stat pentru roman din Grecia. Cărţile sale au fost traduse în numeroase limbi străine.

De asemenea, a tradus în limba greacă mai multe cărţi scrise de autori celebri, printre care se numără Ernest Hemingway şi Scott Fitzgerald.

Menis Koumandareas a realizat în romanele sale, cu un stil sobru, un portret al societăţii elene postbelice, privilegiind clasa mijlocie a Atenei şi micii comercianţi.

Foto: Enigma morţii, Menis Koumandareas – wikipedia, facebook

09
/03
/15

Ce rol au regulile într-o societate? Care este diferența dintre Est și Vest? Ce ar trebui să ne învețe școala? Sunt câteva dintre subiectele pe care Sandra Pralong le abordează în volumul „Cum schimbăm mentalitatea? 25 de ani de România”, apărut la Editura Polirom.

07
/03
/15

Cu mult timp înainte de a mă îngriji de „Citate adevărate”, îndrăgita rubrică a ziarului nostru cât se poate de cultural, am început să-mi citesc toate cărțile cu creionul în mână și cu un carnet cu coperți negre (întotdeauna negre) alături.

05
/03
/15

O lectură şi o întâlnire cu publicul a scriitorului Mircea Cărtărescu vor fi organizate pe 12 martie, la Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unde autorului i se va înmâna, pe 11 martie, prestigiosul Premiu al Cărţii pentru Înţelegere Europeană al Oraşului Leipzig pentru anul 2015.

05
/03
/15

CRONICĂ DE CARTE Apărută recent în limba română la editura UNATC Press, „Note despre cinematograf” a lui Robert Bresson este la fel ca stilul filmelor marelui şi neîncadrabilului cineast: suplă, austeră, fără ornamente inutile şi mereu în căutarea esenţei cinematografului.

05
/03
/15

Cea mai importantă rețea de librării fondată înainte de ’ 89, care a supraviețuit cu succes după Revoluție: în prezent, Compania de Librării București (CLB) numără 46 de spații comerciale, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei.

03
/03
/15

Astăzi, 3 martie 2015, debutează înscrierile la cea de a IV-a ediție a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”. Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari, bibliotecari sau specialiști în vînzări, marketing și comunicare – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în această gală dedicată excelenţei editoriale.

03
/03
/15

Editura Univers vă propune o nouă colecție, dedicată tuturor celor care vor să-şi recucerească micul lor moment special de la Ora 11. Este timpul vostru, nu uitaţi, şi merită apărat de invazia zgomotului, a scandalului cotidian, a stresului de peste zi.

03
/03
/15

O ediţie de coleţie a poeziilor lui Mihai Eminescu, lansată la editura Humanitas, precum şi un audiobook cu poeme selectate şi citite de Andrei Pleşu vor fi prezentate miercuri, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Bucureşti.

26
/02
/15

Militanţii din organizaţia teroristă Stat Islamic (SI) au devalizat bibliotecile din oraşul Mosul aflat în nordul Irakului şi au ars mii de cărţi rare şi manuscrise valoroase, potrivit unor informaţii care vorbesc despre distrugerea a peste 100.000 de documente.

25
/02
/15

Ridic o odă, neîncheiată nici ea, romanului „Halebarde, halebarde, archebuze, archebuze“, pe care marele José murind...

24
/02
/15

Artistul Grigore Leşe se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi se va întâlni cu publicul miercuri, de la ora 19.00, la librăria Bizantină din Bucureşti, unde va prezenta recomandările sale de carte, în cadrul campaniei "Librar pentru o zi".

17
/02
/15

Actorul american Kevin Spacey, care este pasionat de scrisori şi obiecte personale care au aparţinut unor celebrităţi, lucrează la o carte despre arta de a redacta o epistolă.