„ennui”, un jurnal colectiv scris în timpul pandemiei de coronavirus
https://www.ziarulmetropolis.ro/ennui-un-jurnal-colectiv-scris-in-timpul-pandemiei-de-coronavirus/

„ennui” este un jurnal colectiv scris în România în timpul stării de urgenţă cauzate de pandemia de coronavirus, 16 martie – 16 mai 2020.

Un articol de Liliana Matei|2 iulie 2020

În acest jurnal au scris 29 de oameni și a reprezentat un mecanism de a încerca să înțelegem haosul în care ne-am trezit, această incertitudine ce ne inspiră teamă și ne face să ne simțim fără scop, constrânși, pierduți.

ennui este un proiect artistic și un document sociologic, menit să creeze o conștiință colectivă, ce arhivează gânduri, experiențe și sentimente, pornind de la ideea că avem cu toții aceeași fundație, dar suntem diferiți, unici, prin modul în care percepem viața și mediul înconjurător.

Proiectul conține două componente: o carte și un website (www.ennui.ro). Cartea conține toate textele trimise de cei 29 de oameni. Site-ul își propune să fie o extensie în digital a cărții, încercând să creeze o experiență holistică și imersivă, folosindu-se de artele vizuale, interactivitate și muzică. Conexiunea între carte și site se realizează prin coduri QR.

Proiectul a fost lansat public, în limba engleză, pe 1 iunie, pe site-ul oficial și pe platformele de social media. Până pe 15 iulie, oricine poate să trimită texte, dacă a ținut un jurnal în timpul pandemiei, în încercarea de a avea un jurnal cu cât mai mulți scriitori, care să reflecte cât mai bine sentimentele și trăirile oamenilor în această perioadă deosebită. Modul de înscriere și regulamentul se găsesc aici. După 15 iulie, colecția de texte va fi publicată și tipărită în cartea ennui: the collective journal.

ennui a fost început de Cosmin TIȚA, artist vizual din București, absolvent al U.N.A.T.C. I. L. Caragiale, specializarea comunicare audiovizuală, studiind, în prezent, tehnologii interactive pentru arte performative și media. Proiectul este creat cu sprijinul CINETic, centrul de cercetare în domeniul interacțiunii digitale și al neuroștiinței aplicate în arte performative și film al U.N.A.T.C și cu sprijinul PRISMA PRODUCTION PRO, o echipă de artiști din București, preocupată de producție de film și management cultural.

ennui: the collective journal [trailer] from PRISMA PRODUCTION PRO on Vimeo.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.