„ennui”, un jurnal colectiv scris în timpul pandemiei de coronavirus
https://www.ziarulmetropolis.ro/ennui-un-jurnal-colectiv-scris-in-timpul-pandemiei-de-coronavirus/

„ennui” este un jurnal colectiv scris în România în timpul stării de urgenţă cauzate de pandemia de coronavirus, 16 martie – 16 mai 2020.

Un articol de Liliana Matei|2 iulie 2020

În acest jurnal au scris 29 de oameni și a reprezentat un mecanism de a încerca să înțelegem haosul în care ne-am trezit, această incertitudine ce ne inspiră teamă și ne face să ne simțim fără scop, constrânși, pierduți.

ennui este un proiect artistic și un document sociologic, menit să creeze o conștiință colectivă, ce arhivează gânduri, experiențe și sentimente, pornind de la ideea că avem cu toții aceeași fundație, dar suntem diferiți, unici, prin modul în care percepem viața și mediul înconjurător.

Proiectul conține două componente: o carte și un website (www.ennui.ro). Cartea conține toate textele trimise de cei 29 de oameni. Site-ul își propune să fie o extensie în digital a cărții, încercând să creeze o experiență holistică și imersivă, folosindu-se de artele vizuale, interactivitate și muzică. Conexiunea între carte și site se realizează prin coduri QR.

Proiectul a fost lansat public, în limba engleză, pe 1 iunie, pe site-ul oficial și pe platformele de social media. Până pe 15 iulie, oricine poate să trimită texte, dacă a ținut un jurnal în timpul pandemiei, în încercarea de a avea un jurnal cu cât mai mulți scriitori, care să reflecte cât mai bine sentimentele și trăirile oamenilor în această perioadă deosebită. Modul de înscriere și regulamentul se găsesc aici. După 15 iulie, colecția de texte va fi publicată și tipărită în cartea ennui: the collective journal.

ennui a fost început de Cosmin TIȚA, artist vizual din București, absolvent al U.N.A.T.C. I. L. Caragiale, specializarea comunicare audiovizuală, studiind, în prezent, tehnologii interactive pentru arte performative și media. Proiectul este creat cu sprijinul CINETic, centrul de cercetare în domeniul interacțiunii digitale și al neuroștiinței aplicate în arte performative și film al U.N.A.T.C și cu sprijinul PRISMA PRODUCTION PRO, o echipă de artiști din București, preocupată de producție de film și management cultural.

ennui: the collective journal [trailer] from PRISMA PRODUCTION PRO on Vimeo.

12
/04
/17

Cea mai mare expoziţie dedicată lui Ştefan Luchian din ultimii 50 de ani va fi organizată la Pavilionul Muzeal de la Art Safari, între 19 mai - 18 iunie, la Galeriile Kretzulescu (Calea Victoriei 45), şi va cuprinde opere ale artistului din peste 20 de instituţii muzeale, dar şi din cele mai importante colecţii private.

11
/04
/17

Premiul Pulitzer 2017 pentru "Fotoreportaj" (Feature Photography") a revenit publicației Chicago Tribune, care a publicat un portret al unui copil de 10 ani care a supraviețuit unui schimb de focuri în Chicago, și al mamei sale, care încearcă să reia cursul vieții după această dramă.

05
/04
/17

“Rerotikon”, prima expoziție de artă erotică găzduită de Galeria Rotenberg-Uzunov din București, va fi vernisată joi, 6 aprilie, ora 19.00. Semnatara picturilor expuse este tânăra artistă Diana Manole, care explorează puterea de seducție a nudurilor umane, cu accente vintage din pin-up-ul american într-o combinație cu tușa mult mai recentei Școli de la Cluj.

30
/03
/17

Prințul Charles a sosit, în această dimineața, la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", fiind întâmpinat de directoarea instituției, Paula Popoiu, și de Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii. Alteța Sa Regală a fost primită cu pâine și sare.

26
/03
/17

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Institutul Francez, vă invită marți, 28 martie 2017, orele 18.30, la conferința „Victor Brauner, pictopoet și iluminator”, susținută de Mihaela Petrov, critic și istoric de artă. Conferința face parte din seria de evenimente ce marchează luna martie ca lună a Francofoniei.

20
/03
/17

Fotograful Mircea Albuțiu vă prezintă 10 imagini din seria de 40, numită New Energy. Seria a fost expusă la Arcade 24 în Bistrița Năsăud în septembrie 2015; în 28 aprilie 2017 va fi vernisată la Teatro Jose Lucio da Silva din Leiria, Portugalia iar în august 2017 la sediul ICR din Lisabona.