„Eroinele” își fac apariția în premieră la Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/eroinele-isi-fac-aparitia-in-premiera-la-iasi/

Expoziţia de ilustraţii „Eroinele” ajunge pe 16 februarie 2022 la Iaşi în cadrul celei de-a treia ediţii Classix Festival şi va fi găzduită timp de o lună de zile de Casa Muzeelor.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2022

Classix Festival reunește peste 60 de artiști din 13 țări în perioada 13 – 19 februarie 2022 la Iași, având în program 8 concerte de muzică clasică, 7 proiecții de film, 10 masterclass-uri, o prelegere și o dezbatere. Tematica festivalului Classix din acest an gravitează în jurul feminismului și a instinctelor primare care ghidează ritmul și melodia: atât concertele, cât și evenimentele organizate sub umbrela Classix In Focus abordează aceste subiecte.

Expoziția „Eroinele” va putea fi vizitată în mod gratuit, în perioada 17 februarie – 16 martie, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00, la Casa Muzeelor Iași.

Vernisajul va avea loc miercuri, 16 februarie, de la orele 17:00, la Casa Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr. 6. Invitații manifestării sunt: Robin Ujfaluši, director al Centrului Ceh București; Irina Felea – activistă feministă, coordonatoare a campaniei „Absorbante pentru toate”; Corina Farcaș – manager comunicare Fundația Comunitară Iași; Viviana Gheorghian – membru al clubului Alecart. Evenimentul va fi prezentat de Nicoleta Dabija, muzeograf MNLR Iași.

Expoziția „Eroinele” este o celebrare a curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au sfidat cu îndrăzneală normelele sociale ale vremurilor lor. Aceasta reunește portrete ale unor figuri marcante ale Cehiei și României, care au avut sau au în continuare contribuții importante în dezvoltarea progresului social, cultural, științific și economic. Scopul este de a trimite poveștile lor impresionante, dar și de a aduce un omagiu celor care au luptat pentru lumea pe care o cunoaștem astăzi – o lume în care libertatea și egalitatea sunt drepturi fundamentale, recunoscute pentru toate categoriile sociale.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de când femeile cehe au obținut dreptul la vot, studenții Facultății de Design și Arte Ladislav Sutnar au realizat, sub îndrumarea Renátei Fučíková, o serie de ilustrații prin care se aduc un omagiu unor personalități importante din istoria Cehiei și celebrează reușitele tuturor acelor femei care au avut curajul să își urmeze propriul drum, într-o lume care refuză să le recunoască alte calități pe lângă cele materne. De asemenea, expoziția va include și o serie de ilustrații extrase din volumele „Nesupusele”. „Nesupusele” este un proiect al De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care propune o recuperare cultural-istorică a 100 de personalităţi feminine (individuale sau colective) despre care tânăra generaţie nu are ocazia să afle multe lucruri prin intermediul şcolii sau instituţiilor media.

După lansarea sa la București, expoziția „Eroinele” a călătorit la Cluj-Napoca, Galați, Piatra-Neamț și Eforie Sud, ajungând anul acesta la Casa Muzeelor din Iași, unde vine în completarea expozițiilor din Muzeul Literaturii Române care pun în lumină contribuția femeilor în istoria culturii și a literaturii.

 

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.