,,Eu când vreau să fluier, fluier” va fi difuzat, în premieră, la Pro Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/eu-cand-vreau-sa-fluier-fluier-va-fi-difuzat-in-premiera-la-pro-cinema/

,,Eu cand vreau sa fluier, fluier”, este propunerea lui Cristian Tudor Popescu pentru ediţia din 20 aprilie a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22:00.

Un articol de Andrada Văsii|19 aprilie 2013

Filmul cel mai apreciat de publicul românesc în 2011, debutul în lung-metraj al lui Florin Șerban, ,,Eu când vreau să fluier, fluier”, este propunerea lui Cristian Tudor Popescu pentru ediția din 20 aprilie a emisiunii CineTePrinde difuzată de Pro Cinema de la ora 22:00.

Realizat după piesa cu același nume a Andreei Vălean, ,,Eu când vreau să fluier, fluier” a fost nominalizat pentru premiul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin și a primit la același festival Marele Premiu al Juriului – Ursul de Argint. Propunerea României pentru cea de-a 83-a ediție a Premiilor Oscar, categoria ,,cel mai bun film străin”,  ,,Eu când vreau să fluier, fluier” a reușit să câștige atât publicul, cât și critica de specialitate.

Florin Șerban l-a ales pentru rolul principal pe George Piștereanu. Jumătate de an a durat ăasirea unei persoane potrivite pentru a-l interpreta pe protagonistul dramei. George Piștereanu nu avea, la acea vreme, nici un fel de experiență actoricească – era elev la ,,Dinu Lipatti’’, în clasa a XII-a.

Pentru personajele secundare au fost aleşi 14 deţinuţi din penitenciarele Tichileşti şi Craiova. Dintre acestia s-a distins prin naturalețea și charisma sa, Papan Chilibar, care a interpretat rolul lui Ursu’, însă acesta a decedat la puțin timp după ce a pășit pe covorul roșu de la Cannes.

,Eu când vreau să fluier, fluier este un film despre demnitate și dreptul la a doua șansă.

Cătălin Mitulescu,

producător

Drama semnată de Florin Șerban este însă și un film despre nevoia pur omenească de dragoste, care unora le-a fost refuzată.

Silviu (George Piștereanu) se afla de patru ani într-un penitenciar când află că mama sa, care și-a petrecut mult timp în Italia, s-a întors în țară și are de gând să-l ia pe fratele lui mai mic. Deși urmează să se elibereze peste două săptămâni, Silviu își dă seama că el trebuie să rezolve această problemă doar în cinci zile. Totul este dat peste cap în momentul când la penitenciar sosește, pentru practică, o frumoasă studentă (Ada Condeescu).

Foto credit: Eu când vreau să fluier, fluier

17
/02
/14

SF-ul „Gravity„, de Alfonso Cuaron, a fost marele câştigător la ediţia de anul acesta a premiilor BAFTA, fiind recompensat cu şase trofee, inclusiv cele pentru cel mai bun film britanic şi cel mai bun regizor. Nominalizat la 11 categorii de premii, „Gravity 3D: Misiune în spaţiu” a mai primit trofeele pentru cele mai bune efecte […]

16
/02
/14

CRONICĂ DE FILM „The Monuments Men“ nu este nici comedie, nici reconstituire istorică, nici film de război, ci doar o producţie convenţională cu (foarte) puţin din fiecare. O nouă ambiţie a lui George Clooney de a-şi transmite – şi ca regizor - viziunea despre America.

15
/02
/14

„Black Coal, Thin Ice”,  filmul cineastului chinez  Yinan Diao, a câştigat premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Berlin. Din cele 20 de filme din competiție, trei au fost chinezești, iar două dintre acestea au câștigat premii. „E foarte greu de crezut că acest […]

15
/02
/14

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film "Lindenfeld" a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte "momente total ascunse din istoria României", precum "deportarea saşilor, nemţilor în Siberia". În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

15
/02
/14

România se numără printre cele opt ţări europene în care, în 2013, s-a înregistrat o creştere a numărului de spectatori în cinematografe, fiind vândute cu 13,8% mai multe bilete, în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, numărul tichetelor de cinema vândute a scăzut cu 4,1%.

14
/02
/14

Idile, trădări în amor, răzbunări sângeroase, personaje bizare și fantezii îndrăznețe – spectatorii le vor regăsi în două dintre programele speciale ale celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), NexT Is Love și Next Look.

14
/02
/14

Metropolis Film vă invită luni, 17 februarie, de la ora 21.00, în Control, la proiecţia lungmetrajului românesc Ryna, povestea unei adolescente din Sulina care se zbate să-şi găsească identitatea lângă un tata care îi anulează feminitatea.

13
/02
/14

“De ce ar fi mai nefiresc să vezi un penis penetrând un vagin decât o lingură cu budincă intrând într-o gură? Dacă Melancholia e cel mai romantic film al lui Lars von Trier, Nymphomaniac este ca şi cum un pictor şi-ar fi aruncat pe pânză toate ideile care i-au trecut vreodată prin cap”, spune suedezul Stellan Skarsgard, rolul masculin principal din Nymphomaniac.

12
/02
/14

Cosmina Stratan și-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune și i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câștiga un premiu la Cannes. Nu știa că peste doar câțiva ani sub îndrumarea aceluiași regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

12
/02
/14

Timp de o lună şi jumătate, între 1 martie și 12 aprilie, Caravana Docuart va prezenta filme precum „aici adică... acolo“, în regia Laurei Căpăţână Juller, şi „Exploratorul“, de Titus Muntean şi Xantus Gabor, în cinci oraşe din ţară.

11
/02
/14

Considerată o legendă a Hollywoodului, Shirley Temple a încetat din viaţă la vârsta de 85 de ani, din cauze naturale, în locuinţa ei din Woodside, California. Actriţa a devenit celebră încă din copilărie, în anii ’30, graţie rolurilor interpretate în filmele "Bright Eyes", "Stand Up and Cheer" şi "Curly Top".

10
/02
/14

Cea de-a zecea ediție a Festivalul Internațional de Film București aduce mai multe proiecții – printre acestea şi La Grande Bellezza, nominalizat la premiile Oscar 2014 pentru Cel mai bun film străin -, mai multe filme și mai mulți invitați de marcă decât în anii anteriori.

10
/02
/14

"Vivir es fácil con los ojos cerrados", de David Trueba, a fost marele câştigător la Premiile Goya 2014 - echivalentul spaniol al Oscarurilor. Un alt mare favorit, "Las brujas de Zugarramurdi", de Álex de la Iglesia, a primit opt premii Goya.