Eugen Gyemant debutează în film şi pregăteşte un nou spectacol
https://www.ziarulmetropolis.ro/eugen-gyemant-debuteaza-in-film-si-pregateste-un-nou-spectacol/

Eugen Gyemant, unul dintre cei mai de succes tineri regizori de teatru din România, debutează, în această toamnă, ca actor de film şi pregăteşte un nou spectacol. Lungmetrajul „Autoportretul unei fete cuminţi”, în care Eugen Gyemant îşi face debutul ca actor, poate fi văzut, începând din weekendul trecut, în cinematografele din toată ţara.

Un articol de Petre Ivan|30 septembrie 2015

„Desi am avut doar câteva secunde în film, cred ca am tras vreo 20 de duble. A fost destul de stresant pentru că trebuia să prindem exact intervalul de timp în care să fie un anumit tip de lumina afară. A fost prima mea experienţă de actorie pe film, dar m-aş bucura foarte mult dacă aş mai avea ocazia să fac asta”, spune Eugen Gyemant.

În teatru, Eugen Gyemant a început repetiţiile pentru cel mai nou spectacol al său, un proiect-surpriză ce va avea premiera în luna noiembrie, în Bucureşti.Eugen Gyemant

Până atunci, stagiunea 2015-2016 începe cu „Jurnalul lui Adam si al Evei”, un spectacol despre inocenţă şi descoperire, dupa un text de Mark Twain, programat pe 1 octombrie, la ora 21:45, la Godot Cafe Teatru.

Pe 11 octombrie, „Îndoiala”, un spectacol-parabolă cu Emilian Oprea în rolul principal, după un text de John Patrick Shanley premiat cu Pulitzer-ul pentru Dramaturgie, se reia la Teatrul Maria Filotti din Braila.

„Bullets over Lipscani”, spectacolul cel mai premiat si cu cel mai mare succes la public al regizorului Eugen Gyemant, are prima reprezentaţie din noua stagiune pe 22 octombrie, la ora 21:45, la Godot Cafe Teatru.

Eugen Gyemant

Eugen Gyemant este unul dintre cei mai de succes tineri regizori de teatru din România. A absolvit Regie de teatru la UNATC în anul 2008, iar de atunci a montat peste 10 spectacole în teatre și spații independente din București și din alte orașe.

Cel mai important premiu al carierei este Premiul pentru cel mai bun regizor la Maratonul Teatrului Independent 2012, pentru spectacolul „Bullets over Lipscani”.

Foto: Eugen Gyemant – facebook.com/EugenGyemant13

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.