Eva Yulin Shen, o pianistă celebră din Taiwan, alături de maestrul Horia Andreescu, la Filarmonica „George Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/eva-yulin-shen-o-pianista-celebra-din-taiwan-alaturi-de-maestrul-horia-andreescu-la-filarmonica-george-enescu/

Astăzi şi mâine (9 şi 10 mai 2019), de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program  uvertura operei Nabucco de Giuseppe Verdi, Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26, de Serghei Prokofiev şi Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann. Solistă în concertul lui Serghei Prokofiev va fi pianista Eva Yulin Shen, singura artistă care a primit şapte ani consecutiv distincţia „The Cultural Youth Ambassador Music Talent Awards“ acordată de guvernul taiwanez.

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2019

Dirijorul Horia Andreescu și pianista Eva Yulin Shen se află la a doua colaborare.  După turneul de trei concerte, alături de Filarmonica „George Enescu” în Kuweit, dirijorul Horia Andreescu a susținut, în aprilie 2018, un concert extraordinar cu Wiener Kammer Orchester  la Municipal Cultural Centre din Taiwan.

În proiectul, intitulat Beethoven Experience, pianista Eva Yulin Shen, a intrepretat Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră în do minor de Beethoven.

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“

9, 10 mai 2019,  Sala Mare, ora 19.00

Dirijor
HORIA ANDREESCU

Solistă
EVA YULIN SHEN

Giuseppe Verdi
Uvertura operei Nabucco

Serghei Prokofiev
Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26

Robert Schumann
Simfonia nr. 2, în do major, op. 6

Despre Eva Yulin Shen

Pianista Eva Yulin Shen, născută în Taiwan, s-a dedicat studiului muzicii de la vârsta de şase ani, iar la 14 ani a susţinut recitalul său de debut. La Universitatea Naţională de Arte din Taiwan a studiat cu Mikhail Kollontay, continuând în 2006, la Universitatea din Montreal cu Dang Thai Son (cursuri de master), iar în 2015 a primit diploma de pianist concertist la Hochschule für Musik, Theater und Medien din Hanovra, la clasa lui Bernd Goetzke.

Eva Yulin Chen

Debutul său în calitate de solistă a avut loc în 2001, alături de Orchestra Naţională din Taiwan şi de dirijorul Tamás Gál, când a interpretat Concertul nr. 1 de Ceaikovski. Cariera sa a purtat-o în turnee în Franţa, Germania, Canada, Austria, Spania, Taiwan, iar în China a evoluat la Beijing, Wuhan, Xi’an, Qingdao, Lanzhou ca solistă a Orchestrei „Nouvelle Génération” din Montreal, alături de renumitul violoncelist Istvan Vardai.

Eva Yulin Shen a apărut ca solistă alături de Orchestra de Cameră din Viena, precum şi pe scene renumite precum Konzerthaus Berlin, Gasteig Munchen, Laeiszhalle Hamburg,  Sala Naţională de concerte din Taipei, Mozarteum Salzburg, Disney Hall din Los Angeles , Salle Pierre-Mercure din Montreal, Richard Jakoby Saal din Hanovra, la festivalurile Der Musikalische Sommer in Ostfriesland,  The International Holland Music Sessions şi Ameropa Chamber Music Festival din Praga. 4A concertat alături de Orchestra Naţională din Taiwan, Brandenburger Symphoniker, Wiener Kammerorchester, de orchestrele flarmonicilor din Sibiu, Iaşi, Xiamen şi Tainan.

În domeniul muzicii de cameră, se remarcă recitalurile susţinute în colaborare cu violinistul Feng Ning, cu Zadig Piano Trio, violoncelistul István Várdai, coregraful Shang-Chi Sun.

Debutul său discografic, realizat în 2014 la casa Bel Canto, a cuprins integrala Preludiilor de Scriabin şi a fost bine primit de critica de specialitate, fiind nominalizat în anul următor, în Taiwan, pentru Golden Melody Award la categoria Best Classical Album of the Year.

Eva Yulin Shen este câştigătoare a Artistic Talent Award, ediţia a 18-a, din partea Fundaţiei culturale ChiMei, a Medaliei de argint (Premiul I neacordându-se) la IX International Piano Competition of Escaldes Engordany din Spania şi a Premiului onorific la ediţia din 2013 a concursului de muzică rusă pentru pian desfăşurat la San Jose, SUA.

Artistasusţine frecvent cursuri de măiestrie şi prelegeri şi este adesea invitată să facă parte din juriile unor concursuri de specialitate. Este fondatoare şi director artistic al Festivalului şi Academiei internaţionale Zhuhai din China şi director muzical al Tainan Art Festival din Taiwan.

Despre Horia Andreescu

Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin.

Horia Andreescu, Foto Virgil Oprina

Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori.

De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

Una din inițiativele deosebite ale lui Horia Andreescu este imprimarea catalogului complet al creației simfonice enesciene, o premieră mondială apărută la Olympia în anii ’90 și reeditată de Electrecord în 2015. Această integrală fost primită cu admirație de critica muzicală și contribuie semnificativ la recunoașterea mondială crescândă a operei compozitorului nostru național. Pe lângă muzica lui George Enescu, care se bucură de un interes special din partea sa, Horia Andreescu a promovat consecvent și muzica românească contemporană prin numeroasele prime audiții, înregistrări și turnee pe care le-a realizat

Biletele pentru concertele simfonice se pot rezerva pe situl fge.org.ro începând cu ziua de luni a săptămânii respective, la ora 12:00.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Plata doar in numerar.

Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Foto: Eva Yulin Shen – facebook

07
/05
/16

Institutul Cultural Român din Londra organizează, intre 4 mai şi 8 iunie, într-un foarte onorant parteneriat cu Opera Regală Covent Garden, „Luna Oedip la Londra” - un amplu program menit să celebreze capodopera enesciană prin evenimente muzicale, expoziții, conferințe și proiecții speciale, având ca protagoniști mari vedete ale scenei de operă, muzicologi de anvergură internațională, dar și artiști de prim rang fascinați de muzica lui Enescu.

07
/05
/16

Primăria Sectorului 3 organizează sâmbătă, 7 mai, în Parcul Titan, de la ora 17:00, cea de-a IV-a ediţie a concertului „Flori pentru suflet-Remember Florian Pittiş”, unde vor cânta muzică folk în memoria actorului român Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu şi alţi muzicieni. Accesul publicului la acest eveniment este liber.

03
/05
/16

Opening Gala Concert deschide Festivalul Internațional EUROPAfest 2016, 12-21 mai - București & Sibiu. Festivalul are un concept unic, fiind singurul eveniment din România care reunește jazz, blues, pop și muzică clasică.

28
/04
/16

În perioada 23-29 mai, Sibiul va răsuna din nou în ritmuri de jazz. Șapte zile de concerte în spații convenționale și neconvenționale, indoor și outdoor, jam sessions, spectacole stradale și expoziții, acestea sunt câteva dintre propunerile Sibiu Jazz Festival din acest an.

28
/04
/16

În această seară, de la ora 20:00, Charles Aznavour va urca din nou, exact după 53 de ani, pe scenă Sălii Palatului din Bucureşti. Charles Aznavour se află într-un turneu restrâns, ce se desfăşoară în doar câteva din capitalele europene şi care cuprinde şi spectacolul de la Bucureşti.

26
/04
/16

Kobborg şi Cojocaru nu mai au voie sa intre în sediul Operei! Angajaţii de la Biroul personal al Operei şi directorul economic au emis astazi o circulară în care se specifică faptul că lui Johan Kobborg şi Alinei Cojocaru le-au ”încetat” contractele şi, ca atare, le este interzisă intrarea în sediul Operei Naţionale. Între timp, balerina i-a acordat jurnalistului Dan Turturică (pentru digi24.ro) primul interviu după izbucnirea scandalului de la Opera Bucureşti în care îşi expune punctul de vedere cu privire la acest conflict fără sfârşit.

25
/04
/16

Din cauza conditiile meteo, Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 a reprogramat a treia ediţie a Concertului Extraordinar de Paște pentru data de 28 aprilie, de la ora 19,00. Publicul este aşteptat în Joia Mare , în Parcul Titan – Parcul Artelor la o întâlnire de excepţie cu muzica sacră pascală dedicată principalelor confesiuni religioase din România.

22
/04
/16

Cântărețul american Prince, decedat joi la 57 de ani în apropiere de Minneapolis (Minnesota, nord), a fost găsit în stare de inconștiență într-un lift al studiourilor de înregistrare situate în reședința sa, a informat șeriful comitatului Carver, Jim Olson. Echipele de salvare au încercat resuscitarea, fără succes, a spus Olson.

21
/04
/16

Prince Rogers Nelson a fost găsit mort în studioul său de înregistrări, situat în Paisley Park, California. Potrivit şerifului local, Jason Kamerud, autorităţile au fost solicitate pentru o urgenţă medicală, găsind o persoană decedată

21
/04
/16

CRONICĂ DE FILM Ajuns discret şi în repertoriul cinematografelor de la noi, „Janis: Little Girl Blue” (2015), al cineastei americane Amy Berg, investighează viaţa legendarei Janis Joplin. A apărut în același an cu „Amy”, documentarul biografic mai premiat al britanicului Asif Kapadia despre Amy Winehouse.

21
/04
/16

Zilele trecute, pe scena Operei din Viena s-a petrecut,un episod inedit care a avut-o protagonistă pe faimoasă soprană Angela Gheorghiu. Aceasta uită să intre pe scenă, iar Jonas Kaufmann, cel mai în vogă tenor al lumii, cântă: „Nu avem soprană”