Eveniment unicat în România – Festivalul internaţional de percuţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/eveniment-unicat-in-romania-festivalul-international-de-percutie/

Artişti percuţionişti renumiţi şi apreciaţi vin de pe importante scene ale lumii la Sala Radio, pentru a da viaţă unui eveniment unicat în România: International Percussion Music Radio Festival – Festivalul Internaţional de Percuţie, desfăşurat în perioada 10-15 martie 2014.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2014

Artişti percuţionişti renumiţi şi apreciaţi vin de pe importante scene ale lumii la Sala Radio, pentru a da viaţă unui eveniment unicat în România: International Percussion Music Radio Festival – Festivalul Internaţional de Percuţie, desfăşurat în perioada 10-15 martie 2014.

Folosind unele instrumente muzicale familiare publicului, dar şi altele exotice, cu o formă adesea amuzantă, dar însumând o gamă extrem de variată de sonorităţi deosebite (precum timpanul, toba, tamburina, vibrafonul, marimba, xilofonul etc.), artiştii vor interpreta lucrări ce pun în valoare aceste mijloace de expresie care fac parte din cea mai veche familie de instrumente folosită pe Pământ, după vocea umană.

‘Un eveniment pe care ai ocazia să îl vezi şi să îl asculţi o dată la doi ani, Festivalul Internaţional de Percuţie reuneşte artişti de renume mondial, atât solişti cât şi ansambluri de percuţie, împreună cu Orchestrele şi Corurile Radio.

Programul festivalului include o varietate de lucrări, care pun în valoare spectaculozitatea instrumentelor de percuţie, atât melodice cât şi ritmice.

Eveniment

Concertul de vibrafon şi orchestră de Jordan Gudefin, pe care îl voi interpreta alături de Orchestra Naţională Radio este unic prin formula orchestrală abordată (orchestră de suflători şi 7 percuţionişti) şi foarte atrăgător prin armonia şi melodicitatea puse în pagină într-o manieră originală’, declară Alexandru Anastasiu, iniţiator şi coordonator artistic al evenimentului, solist instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio şi unul dintre cei mai activi artişti percuţionişti români (specializat în marimbă şi vibrafon).

Vor fi şase zile de evenimente speciale, în care vor evolua, în fiecare seară de la ora 19.00, o parte dintre cei mai mari artişti percuţionişti din lume, din ţări ca Japonia, Taiwan, Belgia, Franţa, dar şi din România, trei dintre ansamblurile instituţiei – Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio, dar şi Percussion Studio Group, format din instrumentişti ai Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Aceştia vor aborda un repertoriu ce cuprinde lucrări ale celor mai apreciaţi compozitori pentru instrumente de percuţie, rezultând un festival de care orice prestigioasă sală de concerte din Europa ar fi mândră.

Printre invitaţii pe care îi veţi aplauda în cele şase seri de evenimente speciale la Sala Radio se numără CHIN CHENG LIN, SHINITI UENO, EMMANUEL SEJOURNÉ, LUDWIG ALBERT, dar şi ansamblul GAME (ROMÂNIA), condus de ALEXANDRU MATEI, ansamblul biNgbang – al Academiei de Muzică din Zagreb, Croaţia, condus de IGOR LEŠNIK, dirijorul francez AMAURY DU CLOSEL, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, flautista româncă IOANA TURCU, dirijorul german GERD SCHALLER, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

Eveniment

Festivalul Internaţional de Percuţie la Sala Radio se va încheia festiv printr-o Gală derulată cu participarea tuturor soliştilor şi ansamblurilor de percuţie invitate la eveniment şi cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul DAN MIHAI GOIA.

Eveniment

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate ‘Bilete.ro’, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto cu Eveniment unicat în România, Festivalul internaţional de percuţie – wikipedia, facebook

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).