Evenimentele programate pentru cea de-a noua zi a Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimentele-programate-pentru-cea-de-a-noua-zi-a-festivalului-international-al-artelor-spectacolului-muzical/

Printr-un comunicat de presã, organizatorii au anunṭat urmãtoarele: A noua zi festivalului se deschide cu ultima intalnire din cadrul workshopului dedicat teoriei si practicii in arta, coordonat de Razvan Ioan Dinca si Alina Moldovan si continua cu doua ateliere pentru copii – atelierul de inventie muzicala si atelierul “Viata e frumoasa!”, aflat la ultima intalnire inainte de vernisajul expozitiei de papusi, […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

Printr-un comunicat de presã, organizatorii au anunṭat urmãtoarele:

A noua zi festivalului se deschide cu ultima intalnire din cadrul workshopului dedicat teoriei si practicii in arta, coordonat de Razvan Ioan Dinca si Alina Moldovan si continua cu doua ateliere pentru copii  atelierul de inventie muzicala si atelierul “Viata e frumoasa!”, aflat la ultima intalnire inainte de vernisajul expozitiei de papusi, ce se va desfasura duminica, 18 noiembrie, la sediul Librariei Carturesti MTR.

Evenimentele principale ale serii sunt Concertul aniversar al Claudiei Maru-Hanghiuc, solista a Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”, care sarbatoreste alaturi de invitatii sai 32 de ani de activitate solistica, dar si  spectacol-concert „Electric Party Songs”pe versurile lui Allen Ginsberg, al treilea eveniment pregatit de Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards pentru aceasta editie a festivalului. Tot maine, 16 noiembrie, va avea loc si ultimul concert in aer liber  sustinut de Old Fish Jazzband, in Centrul Vechi, dar si un concert de muzica religioasa sustinut de Corul Teatrului National de Opereta “Ion Dacian”.

 

PROGRAMUL ZILEI DE 16 NOIEMBRIE

 

10.00 – Workshop „Teorie si practica in arta”, coord. Razvan Ioan Dinca, Alina Moldovan /Godot Cafe-Teatru

Atelierul se adreseaza studentilor sectiilor de Teatrologie (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale”), Muzicologie (Universitatea Nationala de Muzica) si Istoria si Teoria Artei (Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti) si are ca scop discutarea dimensiunii teoretice a artei si modul in care aceasta se impleteste cu dimensiunea practica.

 

12.00 – Atelier de inventie muzicala, coord. Gabriel Popescu / Scoala Generala nr. 85 „Vasile Bunescu”

Atelierul de inventie muzicala este coordonat de Gabriel Popescu, maestrul de cor al Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”, acesta fiind asistat de sopranele Aurelia Tudor și Cristina Georgescu. Scopul atelierului este de a  incuraja creativitatea muzicala la copii, acestia urmand sa lucreze impreuna pentru a compune un cantec.

 

14.00 – Atelier „Viața e frumoasa!”, coord.: Adriana Teodorescu / Centrul Scolar nr. 3 pentru copii hipoacuzici

Viata e frumoasa! Avem aceasta certitudine din copilarie, atunci cand trecem foarte usor hotarul imaginar in poveste. Si cum ar putea fi spusa mai frumos o poveste, daca nu cu papusi? Ele sunt primele forme vizuale ale imaginatiei noastre. Un strop de muzica, cateva papusi, o poveste si gata spectacolul! Joaca devine joc si bucuria lui ne face viata frumoasa!

 

17.00 – Concert – Old Fish Jazzband (Germania) / Centrul vechi

Old Fish Jazzband este format din membrii trupelor „Too Dumb To Die”, „Haferflocken Swingers” si „Cyclowncircus”. Folosind instrumentatii tipice perioadei 1910-1920, ei canta cel mai vechi jazz din lume, care, la vremea respectiva, a fost numit ragtime. Originar din New Orleans, acesta s-a nascut din blues si spiritualitatea africana din vremea segregatiei si a legilor lui Jim Crow. Azi, acest stil unic e din ce in ce mai greu de gasit.

18.00 – Concert muzica religioasa – Corul Teatrului Național de Opereta „Ion Dacian” / Biserica Serban Voda

Corul Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” a fost fondat pe 7 noiembrie 1950. Pe atunci, nou infiintatul Teatru de Stat de Opereta beneficia de un ansamblu coral monumental (aproximativ 80 de coristi) si prelua traditii ce veneau inca din secolul al XIX-lea, ale spectacolului comico-liric si al comediei buffe, unde corul are un rol important, de personaj central si comentator al evenimentelor.

 

19.00 – Concert CLAUDIA MARU-HANGHIUC si INVITATII (Romania) / Aula Bibliotecii Nationale

Concertul sustinut de Claudia Maru-Hanghiuc in aceasta editie este unul aniversar, dedicat implinirii a peste 30 de ani de activitate muzicala, si va avea in program atat arii celebre din operete, cat si piese din musicaluri precum „Wicked”, „Little Shop of Horrors”, „Next to Normal” „Les Miserables” sau „Notre Dame de Paris” si melodii cunscute din repertoriul international ca „Purple rain”, „Vivo per lei”, „Miserere”, „La sete di vivere” sau „Be Italian”.

 

19.00 – Spectacol „ELECTRIC PARTY SONGS” – Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards (Italia) /Godot Cafe-Teatru

Regia: Mario Biagini

Cu participarea echipei de creatie „Open Program”: Itahisa Borges-Méndez, Lloyd Bricken, Cinzia Cigna, Davide Curzio, Agnieszka Kazimierska, Felicita Marcelli, Alejandro Tomás Rodriguez

Muzica: Open Program, Workcenter of Jerzy Grotowski si Thomas Richards

Pe baza versurilor lui: Allen Ginsberg

Membrii acestei echipe internationale au compus toate cantecele, au abordat intelesurile, ritmicitatea si sunetele textelor vorbite, ca punct de pornire in creatia dramatica. Formarea diferita a acestora a generat o diversitate stilistica inspirata din blues, rock, pop, opera, punk si muzica traditionala. In aceasta cercetare, echipa a tesut documentarea in jurul cantecelor traditionale din sudul Statelor Unite. „Electric Party Songs” are loc intr-un context intim si informal, intampinand spectatorii in apropierea centrului actiunii.

23.00-24.00 – Program radio: „Love Never Dies” in muzica lui Andrew Lloyd Webber / Radio Romania Cultural

 

29
/11
/15

Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu imensă tristețe despărțirea prematură, după o lungă și curajoasă luptă cu o boală necruțătoare, de colegul MIRCEA ANCA, actor de teatru, de film și televiziune, regizor și profesor.

28
/11
/15

MEMORIA CULTURALĂ Cine-şi mai aminteşte de „Răzbunarea haiducilor”, „Răpirea fecioarelor”, „Zestrea domniţei Ralu” sau de serialul de televiziune „Toate pânzele sus!”? În peste 40 de ani de film românesc, Colea Răutu a creat roluri memorabile. S-a născut pe 28 noiembrie 1912.

27
/11
/15

Casa de producţie a TVR preia spectacolul „TARTUFFE sau Impostorul” de Moliere, în varianta originală, necenzurată pusă în scenă de Victor Ioan Frunză. Din distribuţie fac parte George Costin, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Adela Mărculescu. Spectacolul va fi difuzat luni, 30 noiembrie, la ora 20:10, la TVR2 şi TVR HD.

27
/11
/15

Uniunea Teatrală din România a venit cu câteva precizări, într-un comunicat de presă, ca răspuns la declaraţiile doamnei Aimée Iacobescu, apărute în articolul publicat în Ziarul Ring în data de 25.11.2015, autor Tudor Andrei şi în dezbaterea de la Antena 1 din data de 26 noiembrie.

27
/11
/15

Chiamatemi Francesco (Spuneți-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranți italieni din Argentina pentru a deveni șeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

27
/11
/15

Pe 5 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc prima reprezentaţie susţinută de Teatrul Nottara în Sala de spectacole a Palatului Cotroceni. Această reprezenţie va avea loc sub sloganul „Teatrul Nottara şi invitaţii săi”, adică spectatori vor fi angajaţii teatrului şi cei care ne-au fost alături în această tumultoasă, precum şi invitații Preşedinţiei.

27
/11
/15

Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani, în noaptea de joi spre vineri, au precizat reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România. Grav bolnavă, Antoaneta Ralian fusese internată în spital în ultima perioadă.

27
/11
/15

Nicolae Iorga, omorât pe 27 noiembrie 1940, a fost istoric, enciclopedist, critic literar, documentarist, poet, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar, academician român. Păstorel Teodoreanu scria undeva că Iorga „scrie în fiecare zi câte o carte, duminica câte două”.

27
/11
/15

Într-o zi de 27 noiembrie (1940) se stingea din viaţă, în mod tragic, unul dintre titanii culturii româneşti interbelice. După o viaţă dusă pe culmile recunoaşterii universitare, ştiinţifice, sociale şi politice, reputatul om de ştiinţă, Iorga a sfârşit la marginea unei păduri, batjocorit şi împuşcat cu 9 gloanţe.

27
/11
/15

Anul 2016 se anunţă a fi unul al premierelor pentru publicul autohton, care va avea ocazia să vadă live, pentru prima dată în România, unul dintre cele mai aşteptate show-uri ale ultimilor ani. Astfel, trupa Queen şi Adam Lambert vor susţine un concert în România, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 iunie 2016. Biletele vor fi disponibile începând cu data de 3 decembrie, pe www.eventim.ro.

26
/11
/15

„Ofranda Muzicală” a lui J.S. Bach încheie cea de a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio.

26
/11
/15

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. "Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor", conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Bălţăţeanu, spunea actriţa Maria Filotti, „era un partener ideal, mai ales în sensul de a şti să se adapteze la jocul celuilalt, cu atâta supleţe, încât îi facilita jocul”. În 40 de ani de teatru, a avut noroc şi a jucat toate genurile, mergând din victorie în victorie. S-a născut pe 26 noiembrie 1893, la Drobeta-Turnu Severin.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.