Evenimentele programate pentru cea de-a zecea zi a Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimentele-programate-pentru-cea-de-a-zecea-zi-a-festivalului-international-al-artelor-spectacolului-muzical/

Cea de-a zecea zi a Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical „Viata e frumoasa!” reuneste o selectie variata de programe, cu activitati dedicate atat publicului mic: ateliere de pantomima si de povesti senzoriale si un spectacol interactiv pentru copii – „Alice in sufrageria minunilor”, o productie Lumea lui MOMO & Teatrul de Sufragerie, cat si publicului adult, caruia ii sunt […]

Un articol de Andrada Văsii|16 noiembrie 2012

Cea de-a zecea zi a Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical „Viata e frumoasa!” reuneste o selectie variata de programe, cu activitati dedicate atat publicului mic: ateliere de pantomima si de povesti senzoriale si un spectacol interactiv pentru copii – „Alice in sufrageria minunilor”, o productie Lumea lui MOMO & Teatrul de Sufragerie, cat si publicului adult, caruia ii sunt dedicate o serie de concerte si spectacole-concert, o proiectie de film, un atelier si o lansare de carte.

 

Seria concertelor debuteaza cu o reprezentatie din partea trupei Old Fish Jazzband, care va evolua la Baneasa Shopping City, urmand ca seara sa aiba loc spectacolul-concert „Marussia”, al Teatrului National de Opera si Balet „Oleg Danovski” din Constanta, precedat delansarea de carte „Mascariciul Trist” a lui Ion Moldovan, precum si concertul acapela al trupei Muttis Kinder. Evenimentele conexe ale zilei sunt dedicate sferei artelor spectacolului muzical. Astfel, de la ora 14.00 va avea loc proiectia filmului „Dies Irae: The Prepostrous Teatrum Interioris Show”, realizat de Workcenter of Jerzy Grotowski si Thomas Richards, urmand ca la ora 16.00 maestrul Grigore Lese sa coordoneze un atelier pe tema muzicii traditionale, eveniment la care vor participa invitati din Pakistan, Iran si Siria.

 

PROGRAMUL ZILEI DE 17 NOIEMBRIE

11.00 – Spectacol pentru copii de la 2 la 99 de ani – „Alice in sufrageria minunilor” – Lumea lui MOMO & Teatrul de Sufragerie / Lumea lui MOMO

A fost odata intr-o sufragerie, printre oameni mari plicticosi ca niste carti fara poze, o fetita care, cand inchidea ochii putea sa transforme lumea din jurul ei intr-o lume a minunilor: o lume in care briosele nu numai ca-ti fac cu ochiul, dar iti si canta, in care omizile se transforma in fluturi cu un cantecel si pisicile au clopotei in coada in lumea ei. Alice poate fi cand mare, cand mica, ramanand mereu copil. Unchii si matusile devin ei insisi  personaje in poveste, dar isi pastreaza unele naravuri din realitate. Cand povestea o ia razna, Alice desface vraja deschizand ochii larg spre oamenii mari care-i sunt, de fapt, atat de dragi.

 

11.00 – Atelier de introducere in pantomima, coord. Mioara Ifrim / Sediul Fundatiei „Chance for life”

Intitulat „Povesti fara cuvinte”, atelierul isi propune sa ii introduca pe copii in lumea pantomimei, dezvaluind conventiile genului intr-o maniera captivanta pentru micii invatacei. Prin intermediul unei serii de jocuri familare si povesti, acestia vor re/descoperi gesturi si miscari care capata o semnificatie simbolica in limbajul teatrului mut, devenind „replici” ale unui spectacol de pantomima.

 

11.00 – Eveniment „Daruind vei dobandi” / Centrul nr. 2 de ingrijire si asistenta

Compania „Bravo Dance” este o companie relativ tanara, aparuta recent pe piata autohtona a companiilor de gen, care a reusit sa reuneasca o serie de artisti vocali, instrumentisti si balerini.

 

12.00 – Poveste senzoriala: Povestile padurii, coord. Beatrice Iordan / Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Balcescu”

Atelierul este unul practic: copiii nu asculta pasiv o poveste, ci ajuta la crearea fundalului sonor, folosind instrumente simple, cum ar fi tobite, clopotei sau xilofon, dar si diferite obiecte din natura, care produc sunete, precum betisoare, pietricele sau roscove. De asemenea, copiii vor realiza cateva scenete simple de teatru de umbre, vor trebui sa treaca anumite probe alaturi de personajele din poveste, iar la sfarșit vor realiza diferite figurine, toate in funcție de povestea aleasa.

 

12.00 – Concert – Old Fish Jazzband (Germania) / Baneasa Shopping City

Old Fish Jazzband este format din membrii trupelor „Too Dumb To Die”, „Haferflocken Swingers” si „Cyclowncircus”. Folosind instrumentatii tipice perioadei 1910-1920, ei canta cel mai vechi jazz din lume, care, la vremea respectiva, a fost numit ragtime. Originar din New Orleans, acesta s-a nascut din blues si spiritualitatea africana din vremea segregatiei si a legilor lui Jim Crow. Azi, acest stil unic e din ce in ce mai greu de gasit. Nu poate fi studiat in scoli sau la conservator, insa poate fi aprofundat din discuri vechi, carti sau biografii.

 

14.00 – Proiectie de film „Dies Irae: The Prepostrous Teatrum Interioris Show” si discutie cu publicul, moderator: Mario Biagini, Workcenter of Jerzy Grotowski si Thomas Richards / UNATC

„Dies Iræ: The Preposterous Theatrum Interioris Show” este un film realizat in cadrul proiectului „The Bridge: Developing Theatre Arts”, rolul principal revenindu-i lui Mario Biagini. Dupa ce a fost prezentat intre 2003 si 2004 in numeroase locatii din Italia, in perioada 2004-2005, Mario Biagini a realizat versiunea sa finala.  Dupa proiectia filmului, discutia dintre Mario Biagini si public va intra in profunzimea cercetarii in domeniul artelor spectacolului intreprinsa de Workcenter-ul lui Jerzy Grotowski si Thomas Richards si va analiza directiile de dezvoltare creativa trecute si prezente si posibilitatea de a duce mai departe mostenirea lui Grotowski in domeniul artelor spectacolului.

 

16.00 – Atelier GRIGORE LESE si invitatii sai din Pakistan, Iran si Siria / Sala T8 a SRR

Dat fiind ca muzica traditionala „nu evolueaza, ci se transmite din generatie in generatie precum limba materna” (Grigore Lese), participantii la ateliere vor avea prilejul de a vedea cum instrumentele, unele pe cale de disparitie, sunt specifice locului din care provin, cum sunetele sunt diferite si cum linia melodica se schimba de la zona la zona.

 

18.30 – Lansare de carte „Catalin Petrescu” de Ion Moldovan / Foaierul Teatrului Nottara

Dupa cartile dedicate unor personalitati artistice ale Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” precum maestrul Lucian Vladescu, prim-solistele Silvia Sohterus, Daniela Vladescu si Bianca Ionescu sau tenorul Daniel Eufrosin, Ion Moldovan ne propune un nou volum in seria interviurilor din colectia „Memorii”, dedicat solistului Catalin Petrescu.

 

19.00 – Spectacol-concert MARUSIA, Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski”, Constanta / Teatrul Nottara

„Marussia – din sufletul Rusiei” este un spectacol-concert continand o selectie a celor mai cunoscute si indragite compozitii rusesti ale tuturor timpurilor, precum „Ochi chyornye” („Ochi negri”), „Kalinka” sau „Katyusha”, dar si multe altele inspirate din bogatul repertoriu muzical rusesc. Spectacolul plin de farmec a cucerit publicul constantean inca de la prima sa reprezentatie in cadrul celei de-a XXXVII-a editii a Festivalului International al Muzicii si Dansului, organizat de Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski” in anul 2011. In intentia de a aduce in fata publicului atmosfera muzicala atat de cunoscuta din filmele clasice rusesti, repertoriul ales este unul foarte popular.

 

20.00 – Concert acapela – MUTTIS KINDER (Germania) /Godot Cafe-Teatru

Trio-ul „a cappella” Muttis Kinder adopta un gen neobisnuit, cu un farmec aparte, care consta in interpretarea lor teatrala si spirituala, in suflul nou oferit, libertatea de improvizatie pe care o permite muzica de acest tip, dar si in usurinta cu care interpreteaza in diferite limbi. Prezenta lor pe scena nu are menirea unui simplu concert, ci a unui spectacol cu interventii acustice surprinzatoare si cu o doza mare de umor. Stilurile muzicale abordate migreaza de la rock si pop pana la clasic si jazz, linia melodica fireasca imbinandu-se cu improvizatia.

 

22.00 – Seara traditionala ruseasca / Restaurant „La Salul cel Negru”

Seara traditionala ruseasca celebreaza traditiile muzicale rusesti, atat de apreciate in intreaga lume, constituindu-se intr-un recital special dedicat culturii Rusiei, sustinut de cunoscutul interpret, compozitor si dirijor Radu Captari. Cantecele traditionale rusesti spun povestile oamenilor care populeaza teritoriul din indepartata Siberie pana la Oceanul Pacific, vorbesc despre iubire, natura, despre calitatile oamenilor, dar si despre etica si regulile vietii sociale. Muzica traditionala ruseasca este o comoara vie a culturii rusesti, care si-a pastrat farmecul si bogatia de semnificatii pana in prezent.

 

23.00-24.00 – Program radio: „Cu sufletul cat stepa” / Radio Romania Cultural

 

 

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.