Evenimentul / L’événement, filmul care a câștigat Leul de Aur la Veneția 2021, din 24 iunie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimentul-levenement-filmul-care-a-castigat-leul-de-aur-la-venetia-2021-din-24-iunie-in-cinema/

Filmul care a adus-o în atenţia publicului şi a presei pe tânăra actriţă de origine româno-franceză Anamaria Vartolomei va fi distribuit din 24 iunie în cinematografe de Independenţa Film.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2022

Evenimentul a câștigat trofeul Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția în 2021, i-a adus premiul Tânără Speranță la Premiile César Anamariei Vartolomei, precum și premiul pentru Cea mai bună actriță la Premiile Lumière, unde producția a mai fost recompensată și trofeul pentru Cel mai bun film.

Evenimentul, un film de Audrey Diwan, cu un scenariu adaptat după povestea autobiografică a romancierei Annie Ernaux, spune povestea unei tinere studente din Franța anilor 60, înainte de legalizarea avortului, al cărei viitor este amenințat după ce rămâne însărcinată.

O sarcină nedorită într-un mediu fără prea multe posibilități. Aceasta este povestea lui Anne, o tânără care decide să renunțe la sarcină pentru a-și putea termina studiile, dar și pentru a se elibera de sub constrângerile sociale ale familiei sale din clasa muncitoare. Franța, 1963: o societate care cenzurează dorințele femeilor. Și sexul, în general. Această poveste simplă, dar crudă, urmărește traseul unei femei care decide să acționeze contrar legii. Anne are puțin timp la dispoziție. Sesiunea de examene e după colț, iar abdomenul i se mărește rapid.

Evenimentul este cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei Audrey Diwan (42 de ani) și a fost descris de către publicația americană Variety drept „o dramă captivantă, dar și un avertisment despre urgența necesității protejării drepturilor reproductive ale femeilor”.

„Am fost atrasă de dihotomia asta, avorturi pe străduțe ascunse și realitatea concretă a procedurii. Primele mele gânduri au fost la corpul acestei femei, prin ce transformări trebuie să fi trecut din momentul în care a aflat că este gravidă. Și la dilema în fața căreia se află – își riscă viața și avortează sau păstrează copilul și își sacrifică viitorul? Corpul sau mintea? Nu aș vrea să fiu nevoită să aleg între cele două. Toate aceste întrebări erau adresate în textul original, eu doar am încercat să le traduc în imagini: un proces carnal care să îmi permită să transform narațiunea într-o experiență fizică, într-o călătorie care sper că este posibilă dincolo de considerente de perioadă sau gen”, spune Audrey Diwan.

Anamaria Vartolomei, protagonista filmului, are 22 de ani, s-a născut la Bacău, iar copilăria și-a petrecut-o alături de bunici până la șase ani, când și-a urmat părinții în Franța. A descoperit actoria la școală și câțiva ani mai târziu a debutat în rolul principal din My Little Princess, filmul Evei Ionesco, alături de Isabelle Hupert.

„Când am citit scenariul prima oară, iar apoi cartea, am fost șocată de violența și cruzimea realității unui proces de avort clandestin. Am fost în primul rând destul de furioasă față de ignoranța mea în ceea ce privește subiectul, iar apoi furia asta s-a mișcat într-o formă de ură față de nedreptatea între șansa mea ca cetățeană franceză, cu drept deplin la avortul medicalizat, și lipsa de mijloace în unele țări, ca Polonia, sau state din SUA, ca Texas, de exemplu. Annie Ernaux își povestește situația din anii ’60, însă, aceasta încă există, din păcate, și fete ca ea încă se luptă din greu pentru a avea dreptul la alegere. Am văzut acest film ca pe o oportunitate pentru a apăra aceste fete care suferă în singurătate și tăcere.”, spune Anamaria Vartolomei într-un interviu acordat Elle România.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.