Evenimentul / L’événement, filmul care a câștigat Leul de Aur la Veneția 2021, din 24 iunie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/evenimentul-levenement-filmul-care-a-castigat-leul-de-aur-la-venetia-2021-din-24-iunie-in-cinema/

Filmul care a adus-o în atenţia publicului şi a presei pe tânăra actriţă de origine româno-franceză Anamaria Vartolomei va fi distribuit din 24 iunie în cinematografe de Independenţa Film.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2022

Evenimentul a câștigat trofeul Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția în 2021, i-a adus premiul Tânără Speranță la Premiile César Anamariei Vartolomei, precum și premiul pentru Cea mai bună actriță la Premiile Lumière, unde producția a mai fost recompensată și trofeul pentru Cel mai bun film.

Evenimentul, un film de Audrey Diwan, cu un scenariu adaptat după povestea autobiografică a romancierei Annie Ernaux, spune povestea unei tinere studente din Franța anilor 60, înainte de legalizarea avortului, al cărei viitor este amenințat după ce rămâne însărcinată.

O sarcină nedorită într-un mediu fără prea multe posibilități. Aceasta este povestea lui Anne, o tânără care decide să renunțe la sarcină pentru a-și putea termina studiile, dar și pentru a se elibera de sub constrângerile sociale ale familiei sale din clasa muncitoare. Franța, 1963: o societate care cenzurează dorințele femeilor. Și sexul, în general. Această poveste simplă, dar crudă, urmărește traseul unei femei care decide să acționeze contrar legii. Anne are puțin timp la dispoziție. Sesiunea de examene e după colț, iar abdomenul i se mărește rapid.

Evenimentul este cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei Audrey Diwan (42 de ani) și a fost descris de către publicația americană Variety drept „o dramă captivantă, dar și un avertisment despre urgența necesității protejării drepturilor reproductive ale femeilor”.

„Am fost atrasă de dihotomia asta, avorturi pe străduțe ascunse și realitatea concretă a procedurii. Primele mele gânduri au fost la corpul acestei femei, prin ce transformări trebuie să fi trecut din momentul în care a aflat că este gravidă. Și la dilema în fața căreia se află – își riscă viața și avortează sau păstrează copilul și își sacrifică viitorul? Corpul sau mintea? Nu aș vrea să fiu nevoită să aleg între cele două. Toate aceste întrebări erau adresate în textul original, eu doar am încercat să le traduc în imagini: un proces carnal care să îmi permită să transform narațiunea într-o experiență fizică, într-o călătorie care sper că este posibilă dincolo de considerente de perioadă sau gen”, spune Audrey Diwan.

Anamaria Vartolomei, protagonista filmului, are 22 de ani, s-a născut la Bacău, iar copilăria și-a petrecut-o alături de bunici până la șase ani, când și-a urmat părinții în Franța. A descoperit actoria la școală și câțiva ani mai târziu a debutat în rolul principal din My Little Princess, filmul Evei Ionesco, alături de Isabelle Hupert.

„Când am citit scenariul prima oară, iar apoi cartea, am fost șocată de violența și cruzimea realității unui proces de avort clandestin. Am fost în primul rând destul de furioasă față de ignoranța mea în ceea ce privește subiectul, iar apoi furia asta s-a mișcat într-o formă de ură față de nedreptatea între șansa mea ca cetățeană franceză, cu drept deplin la avortul medicalizat, și lipsa de mijloace în unele țări, ca Polonia, sau state din SUA, ca Texas, de exemplu. Annie Ernaux își povestește situația din anii ’60, însă, aceasta încă există, din păcate, și fete ca ea încă se luptă din greu pentru a avea dreptul la alegere. Am văzut acest film ca pe o oportunitate pentru a apăra aceste fete care suferă în singurătate și tăcere.”, spune Anamaria Vartolomei într-un interviu acordat Elle România.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.