Expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-aniversara-arhitect-romeo-belea-90-de-ani/

Academia Română prin Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti şi cu Uniunea Arhitecţilor din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziţia aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

Un articol de Liliana Matei|2 decembrie 2022

Vernisajul expoziției va avea loc luni, 5 decembrie 2022, în sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 12.00.

Manifestarea va fi deschisă de academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual, de prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, și de arhitecta Ileana Tureanu, președintele Uniunii Arhitecților din România.

Expoziția marchează cei peste 60 de ani de carieră ai arhitectului Romeo Belea, aducând în atenția publicului planuri și imagini arhitecturale ale proiectelor sale pentru edificii din București: Teatrul Național „Ion Luca Caragiale“, Centrul Cultural Sala Palatului, Casa Academiei Române din Strada 13 septembrie.

Arhitectul Romeo Belea, membru corespondent al Academiei Române din anul 2010, este un nume cu rezonanță în peisajul cultural românesc al ultimelor decenii. Licențiat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu“ din București, și-a început cariera universitară la același institut în anul 1963, unde vreme de aproape 30 de ani a fost profesor (1973-2002). În perioada 1997-2001 a fost prorector și profesor al Universității „Spiru Haret“ din București.La nivel internațional este autorul unor edificii precum Teatrul Național din Damasc, Arena multifuncțională şi Sala Sporturilor din Tripoli, Hotelul „Ouzoud Waterfall“ din Maroc, Piscina olimpică din Beirut. În anul 2011 a fost distins de Uniunea Arhitecților din România cu Premiul „Opera Omnia“.

Expoziția „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“ va fi deschisă în perioada 5-23 decembrie 2022, de luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00. Intrarea este liberă.

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.