Expozitia CIRIA – Windows poate fi vizitata la MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-ciria-windows-poate-fi-vizitata-la-mnac/

Pana pe 16 decembrie, puteti sa vizitati la MNAC expozitia CIRIA – Windows, organizata de Institutul Cervantes. Coordonator proiect: Alina Bucur Curator: Gabriel Serrano José Manuel Ciria intelege creatia ca o cautare fara sfarsit. Ideile, formele lor si procesul de adaptare constituie o constelatie de pulsiuni evidente in fiecare lucrare. Aceasta cercetare porneste de la […]

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2012

Pana pe 16 decembrie, puteti sa vizitati la MNAC expozitia CIRIA – Windows, organizata de Institutul Cervantes.

Coordonator proiect: Alina Bucur

Curator: Gabriel Serrano

José Manuel Ciria intelege creatia ca o cautare fara sfarsit. Ideile, formele lor si procesul de adaptare constituie o constelatie de pulsiuni evidente in fiecare lucrare. Aceasta cercetare porneste de la reflectia preexistenta, intrupata intr-un cadru teoretic elaborat de artist si care a slujit drept punct de plecare in seriile sale anterioare. De-a lungul tuturor acestora, pe durata intregului sau periplu estetic, exista o limpede intentie de analiza, intotdeauna prezenta, poate din nevoia de a se indeparta de perpetuul sau a fi in pictura si de a-l contempla din alta perspectiva.

Acest cadru conceptual explicat in doua platforme teoretice diferite (Abstracción Deconstructiva Automática/ Abstractizare Deconstructiva Automatica – A.D.A. si Dinámica de Alfa Alineaciones/ Dinamica Alinierilor Alfa – D.A.A.) ii ingaduie artistului sa-si schimbe parametrii si preocuparile in fiecare dintre seriile sale.

WINDOWS presupune o noua relatie bipolara de indepartare si apropiere de mimesis. Dupa Donald Kuspit, opera mai legata de figurativ a lui Ciria poate fi privita in acelasi timp si in mod neechivoc ca fiind opera sa cea mai abstracta. Tablourile selectate din seriile La Guardia Place, Máscaras Schandenmaske (Masti Schandenmaske ), Cabezas de Rorschach III (Capete Rorschach III), ca si lucrarile din seria Memoria Abstracta (Memorie abstracta), care pot lua un format de instalatie, presupun o trecere in revista, o privire globala realizata prin intermediul unor „ferestre“ diferite, viziunea faptului ca intregul se poate regasi in parte, integrarea fragmentarului in cautarea unitatii, incercarea recompunerii unei realitati reflectate intr-o oglinda facuta bucati.

Expozitie organizata de MNAC si Instituto Cervantes Bucuresti.

Adresa: Strada Izvor 2-4.
Muzeul este deschis de miercuri pana duminica, intre 10.00 si 18.00.

 

 

 

 

Sursa: HotCity

01
/10
/15

Odată cu venirea toamnei, teatrul revine în atenția pasionaților de povești puse în scenă. La ARCUB Batiște, stagiunea este deschisă cu una dintre cele mai iubite producții teatrale: „Însemnările unui nebun”. Bazat pe celebra nuvelă a lui Gogol, spectacolul aduce în atenția spectatorilor un subiect actual al vremurilor noastre, reușind să marcheze felul în care dezechilibrul și nesiguranța reușesc să pătrundă în viețile tuturor.

01
/10
/15

Teatrul În Culise prezintă comedia Un bărbat și mai multe femei în avanpremieră, sâmbătă 3 octombrie, de la ora 20:00, în mansarda La Scena din Calea Călărașilor nr. 55. Spectacolul spune povestea unui bărbat care ajunge să se schimbe din cauza femeilor de care este înconjurat.

01
/10
/15

Actrița și cântăreața Julie Andrews, a cărei voce cristalină a făcut-o să devină cea mai celebră dădacă din istoria filmului, a împlinit 80 de ani!

01
/10
/15

Una dintre cele mai prolifice actriţe de film, teatru şi televiziune împlineşte 69 de ani. Anul acesta, Coca Bloos a primit trofeul Gopo pentru întreaga carieră.

30
/09
/15

În anul 2002, când a scris “Hell”, Lolita Pille avea douăzeci de ani. Avea să mai dea două tiluri importante (totul până în 27 de ani!) și apoi să dispară din literele franceze la fel de brusc, de șocant, de scandalos cum intrase.

30
/09
/15

La parterul Muzeului Suțu puteți vedea expoziția de fotografie “Începuturile fotografiei la București. Maeștri și imagini din secolul al XIX-lea”. Povestea unui Bucureşti ce devenea un Mic Paris, alcătuită din cioburi de viaţă, din jurnalele şi memoriile celor care au trăit atunci, începe în 1820 şi are în centru un mecanismul seducător al unei lumi aflate între bal şi teatru.

30
/09
/15

Eugen Gyemant, unul dintre cei mai de succes tineri regizori de teatru din România, debutează, în această toamnă, ca actor de film şi pregăteşte un nou spectacol. Lungmetrajul "Autoportretul unei fete cuminţi", în care Eugen Gyemant îşi face debutul ca actor, poate fi văzut, începând din weekendul trecut, în cinematografele din toată ţara.

30
/09
/15

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 5 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

30
/09
/15

Astăzi debutează cea de-a 4-a ediție a București Docuart Fest, singurul festival de film dedicat exclusiv documentarului românesc, ce urmează să aibă loc la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului. Docuart Fest 2015 se desfășoară în perioada 30 septembrie - 4 octombrie, prima zi a festivalului fiind dedicată galei de deschidere.

29
/09
/15

Renumita actriță, regizoare și scenaristă franceză Emmanuelle Bercot vine pentru prima dată în România, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie), pentru a-și prezenta filmul La Tête haute, același care a deschis festivalul de pe Coasta de Azur.

29
/09
/15

Revelația Ibrahim Maalouf și-a lasat săptămâna trecută albumul pe care îl va cânta la Jazz Night Out. Mai puţin de 200 de bilete au rămas în vânzare la concertul ce are loc pe 19 noiembrie, ora 20.00 la Sala Radio.

29
/09
/15

Dacă vreţi să (re)vedeţi ce s-a realizat valoros în ultimul an în România în materie de documentar de cinema, documentar studenţesc sau documentar de televiziune, cea de-a patra ediţie a Docuart Fest (30 septembrie–4 octombrie) e cea mai bună ocazie, aşa cum ne explică şi Daniela Apostol, directoarea festivalului.

29
/09
/15

Institutul Cultural Român de la Viena celebrează împreună cu Centrul Ceh Viena şi alături de alţi 18 membri ai clusterului EUNIC Austria, ce-a de-a 14-a ediţie a unui eveniment tradiţional pentru calendarul cultural austriac: Ziua Internaţională a Cafelei.

29
/09
/15

Cunoscut publicului din România pentru rolurile sale din teatru (în prezent joacă în peste 20 de piese în București și în țară), televiziune ("În derivă", HBO) și cinematografie ("Italiencele", "Restul e tacere" etc.), Vlad Zamfirescu, a încheiat de curând filmările la lungmetrajul “Secretul Fericirii”, unde se află în dublă postură: regizor și actor.