Expozitia CIRIA – Windows poate fi vizitata la MNAC
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-ciria-windows-poate-fi-vizitata-la-mnac/

Pana pe 16 decembrie, puteti sa vizitati la MNAC expozitia CIRIA – Windows, organizata de Institutul Cervantes. Coordonator proiect: Alina Bucur Curator: Gabriel Serrano José Manuel Ciria intelege creatia ca o cautare fara sfarsit. Ideile, formele lor si procesul de adaptare constituie o constelatie de pulsiuni evidente in fiecare lucrare. Aceasta cercetare porneste de la […]

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2012

Pana pe 16 decembrie, puteti sa vizitati la MNAC expozitia CIRIA – Windows, organizata de Institutul Cervantes.

Coordonator proiect: Alina Bucur

Curator: Gabriel Serrano

José Manuel Ciria intelege creatia ca o cautare fara sfarsit. Ideile, formele lor si procesul de adaptare constituie o constelatie de pulsiuni evidente in fiecare lucrare. Aceasta cercetare porneste de la reflectia preexistenta, intrupata intr-un cadru teoretic elaborat de artist si care a slujit drept punct de plecare in seriile sale anterioare. De-a lungul tuturor acestora, pe durata intregului sau periplu estetic, exista o limpede intentie de analiza, intotdeauna prezenta, poate din nevoia de a se indeparta de perpetuul sau a fi in pictura si de a-l contempla din alta perspectiva.

Acest cadru conceptual explicat in doua platforme teoretice diferite (Abstracción Deconstructiva Automática/ Abstractizare Deconstructiva Automatica – A.D.A. si Dinámica de Alfa Alineaciones/ Dinamica Alinierilor Alfa – D.A.A.) ii ingaduie artistului sa-si schimbe parametrii si preocuparile in fiecare dintre seriile sale.

WINDOWS presupune o noua relatie bipolara de indepartare si apropiere de mimesis. Dupa Donald Kuspit, opera mai legata de figurativ a lui Ciria poate fi privita in acelasi timp si in mod neechivoc ca fiind opera sa cea mai abstracta. Tablourile selectate din seriile La Guardia Place, Máscaras Schandenmaske (Masti Schandenmaske ), Cabezas de Rorschach III (Capete Rorschach III), ca si lucrarile din seria Memoria Abstracta (Memorie abstracta), care pot lua un format de instalatie, presupun o trecere in revista, o privire globala realizata prin intermediul unor „ferestre“ diferite, viziunea faptului ca intregul se poate regasi in parte, integrarea fragmentarului in cautarea unitatii, incercarea recompunerii unei realitati reflectate intr-o oglinda facuta bucati.

Expozitie organizata de MNAC si Instituto Cervantes Bucuresti.

Adresa: Strada Izvor 2-4.
Muzeul este deschis de miercuri pana duminica, intre 10.00 si 18.00.

 

 

 

 

Sursa: HotCity

10
/08
/15

''Doamna comediei românești'', una dintre reprezentantele Generației de Aur a teatrului românesc, împlineşte astăzi 86 de ani. Tamara Buciuceanu-Botez a debutat în 1952, pe scena Teatrului Giulești (actualul Odeon), cu rolul Marfa din ''Makkar Dubrava''.

09
/08
/15

Libertatea e o temă eternă, care, mai ales în zilele noastre, este deosebit de importantă, provocatoare şi contrariantă, aşa cum remarca un critic din Muntenegru, după premiera spectacolului Un Đilas obişnuit de Radmila Vojvodić, montat la Teatrul Naţional din Podgorica, spectacol selectat în programul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015 (28 august-4 septembrie), cu o unică reprezentaţie pe scena Sălii Studio a Naţionalului bucureştean, marţi 1 septembrie, de la ora 18.00.

09
/08
/15

Editura Polirom lansează în această săptămînă pe piaţa de carte o nouă colecţie, „Studii Româneşti/Romanian Studies/Études Roumaines/Rumänische Studien”, un proiect ce se adresează specialiştilor, dar şi publicului larg interesat de istoria şi cultura română.

08
/08
/15

Câştigătorul Premiului Oscar, actorul Ben Kingsley acceptă o nouă provocare şi face schimb de identitate cu Ryan Reynolds, odată cu premiera filmului Self/Less: Transfer de viaţă, care va putea fi urmărit în cinematografe din 7 august, fiind distribuit de Freeman Entertainment.

08
/08
/15

În această vară, la Institutul Cultural Român se dezvoltă cunoștințe și se cultivă pasiuni: de pe 10 august, artiști, jurnaliști și scriitori vin în sala și în grădina ICR (Aleea Alexandru 38, București) să-și împărtășească experiențele, pe înțelesul celor mici, dar și pe gustul celor mari.

07
/08
/15

Câteodată, viața privată a muzicienilor este mai palpitantă decât ficțiunea. Știați că Bach a avut 20 de copii, Mozart avea un umor scatologic, iar Wagner a întreținut relații amoroase scandaloase?

07
/08
/15

Performance-ul Explicit Content cu Sergiu Matiş va fi prezentat la teatrul Schauspielhaus din Viena, luni, 10 august, la ora 23.00 şi miercuri, 12 august, la ora 21.00. Reprezentaţiile au loc în cadrul ImPulsTanz 2015, festivalul internaţional de dans de la Viena care se va încheia pe 16 august.

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

07
/08
/15

Seria concertelor de vară de la Institutul Cultural Român începe luni, 10 august 2015, de la ora 20.00. „De la Edith Piaf la Maria Tănase” se av desfăşura în grădina Institutului Cultural Român, cu Jezebel (Izabela Barbu), acompaniată de Alexandru Burca (pian) și Dan Încrosnatu (baterie).

07
/08
/15

"Viaţa şi dragostea în Belle Epoque" este subiectul unei seri pariziene care va avea loc miercuri, 12 august la librăria Humanitas de la Cişmigiu plecând de la excepţionalul roman semnat de Michelle Gable, "Un apartament la Paris".