Expoziția-concurs BETA 2018, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-concurs-beta-2018-la-final/

S-a încheiat unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România şi din euroregiune: BETA 2018 – bienala timişoreană de arhitectură organizată de către Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiş, care a avut loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|31 octombrie 2018

Finalul de săptămână a fost despre prezentarea și jurizarea lucrărilor din expoziția-concurs BETA, conferințe ale membrilor din juriumenite să ofere suport în încercarea de a contura o serie de caracteristici la nivel euroregional din perspectiva calității practicii arhitecturale și relevanței în societate, precumși Gala de premiere.

Duminică în 28 octombrie, a avut loc Gala de premiere a expoziției-concurs BETA 2018 și încheierea acestei ediții. În cadrul evenimentului, organizatorii au acordat premiile câștigătorilor din concurs și au conturat principalele concluzii ale acestei ediții, celebrând împreună cu publicul arhitectura de calitate din euroregiune.

Juriul care a ales lucrările câștigătoare din categoriile “Spațiu Construit”, „Spațiu Interior”, „Spațiu Public”, „Lucrări de Licență” și „Inițiative/Experimente/Viziuni în Arhitectură” a fost format din: Attila Kim, Irina Cristea, Grozdana Šišović,Levente Szabó și Oana Stănescu. Din cele 40 de lucrări selectate, s-au remarcat 22.La categoria „Text de Arhitectură”, juriul format din Ethel Baraona Pohl, Tamar Shafrir și Catherine Slessor, au selectat și premiat 4 lucrări.Rezultatele expoziției-concurs BETA 2018, care susține și promovează arhitectura de calitate în toate formele și manifestările sale, pot fi consultate pe pagina dedicată competiției: http://competition.betacity.eu/rezultate/. Mai multe detalii despre nominalizări, mențiuni și premiile acordate se pot vedea aici:http://competition.betacity.eu/categorie/spatiu-construit/.

Pe parcursul bienalei au avut loc evenimente importante pentru orașul Timișoara, menite să contribuie la îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele și modificarea modului în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit.

Unul din cele mai importante elemente din bienală a fost expoziția Despre Locuire – Locuirea colectivă, între produs și proces, care a redat critic perspectivele distincte ale principalilor săi actori care contribuie la modelarea locuințelor: administrația, dezvoltatorul, arhitectul și utilizatorul / locuitorul. Instalată la Halele Timco, ea a putut fi vizitată pe toată perioada bienalei.

Un alt produs important al acestei ediții a fost lansarea ghidului UndeLocuiescEu, disponibil în două formate: online, pe www.undelocuiesc.eu, fiind o primă încercare de a dezvolta o aplicație care să-i ajute pe cumpărători să „descifreze” realitatea din spatele anunțurilor imobiliare, și tipărit, în care este prezentat procesul de alegere al unui apartament pornind de la observații la scară mare, a întregului cartier și a felului în care acesta este conectat cu restul orașului.

De amintit sunt și cele două instalații din cadrul Gării de Nord:instalația de lumină realizată de artiștii [musson+retallick],creată special pentru proiectul TRANSITE și instalația de arhitectură desemnată câștigătoare în urma concursului din proiectul amintit anterior, care ia forma simbolică a unui balon cu heliu cu diametru de 9 m care plutește în holul caselor de bilete din gară.

Mai multe informații despre toate evenimentele care au avut loc în cadrul BETA 2018 se găsesc pe site-ul bienalei (betacity.eu) sau pe pagina de Facebook (facebook.com/bienalatimisoreanadearhitectura).

BETA este o platformă de dialog și colaborare,care își propune să genereze un dialog responsabil privind educația de arhitectură, formarea și practica profesională, precum și să stimuleze implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare dintre reprezentanții trinomului administrație – corp profesional – societate civilă.

Foto: BETA 2018 – competition.betacity.eu

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.

07
/05
/18

Comunitatea “Domnițe cu altițe” vă invită duminică, 13 mai 2018, la cea de-a doua ediție a Paradei Portului Popular românesc în București. Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.