Expoziţia „Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră”
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-constantin-brancusi-pasarea-maiastra/

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău  organizează vineri, 19 februarie 2016, la orele 11.00, la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel  Mare şi Sfânt din Chişinău, vernisarea expoziţiei „Constantin  Brâncuşi – Pasărea măiastră”.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2016

Organizată cu prilejul împlinii a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor, ampla expoziție (24 de bannere de 0,95 x 2,10 m.) aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX.

Figură emblematică în mișcarea artistică modernă, Brâncuși a reușit în lucrările sale să ajungă la formele arhetipale, la esența lucrurilor, la echilibrul dintre formă și fond.

„Mai presus de toate, Brâncuși este omul îndrăgostit de perfecțiune… Brâncuși și-a propus o creație extrem de dificilă: îmbinarea tuturor formelor într-o formă unică, născută odată cu budiștii care contemplă lumea, iar sfinții medievali pentru dragostea lor față de Cel-de-sus, veche și paradoxală, aidoma ultimilor versuri ale Divinei Comedii.” – Ezra Pound

Sculpturile sale combină simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene.

„Eu am vrut sa înalț totul dincolo de pământ”, mărturisește Brâncuși. „Eu am făcut piatra sa cânte pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar si pentru cei orbi. Ceea ce va dăruiesc eu este bucurie curată.”

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.