Expoziția de new media art One Night Gallery, pe 15 august la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-new-media-art-one-night-gallery-pe-15-august-la-timisoara/

După ce a prezentat la cea de-a 14-a ediţie lucrările artistei Alina Bohoru în 13 spaţii din centrul Bucureştiului, expoziţia One Night Gallery duce conceptul de new media art pentru prima dată dincolo de capitală, la Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|6 august 2020

Expoziția va avea loc pe 15 august și se va desfășura în viitorul spațiu Multiplexity, actualul Muzeu de Transport Public Corneliu Miklosi, iar accesul publicului este gratuit. Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Un artist din Timișoara revine cu o expoziție ce îmbină arta și tehnologia și prezintă personaje în realitate augmentată și instalații interactive dezvoltate de One Night Gallery.

Alina este o ilustratoare pasionată dar și creator de personaje, animator part time și muralist ocazional. Este din Timișoara, dar lucrează și trăiește în București de câțiva ani. Pornind de la convenția ilustrației tradiționale, lucrările sale au trecut gradat înspre digital.

Curiozitatea continuă a Alinei vizavi de noile medii s-a juxtapus perfect cu misiunea One Night Gallery de a aduce inovație în lumea new media art. Rezultatul este un univers suprarealist populat de personaje interesante, realizate de artistă în realitate virtuală și transpuse ulterior în realitate augmentată.

Patrimoniul industrial prinde viață

Spațiul ales pentru expoziție, Muzeul Corneliu Miklosi, este un fost ansamblu industrial ce va deveni MultipleXity, centru pentru artă, tehnologie și experiment. Destinat inovației culturale şi tehnologice prin proiecte variate care se vor desfășura în fostele ateliere şi depouri de tramvaie de pe strada Take Ionescu 56 – 58 şi integrând și Muzeul Corneliu Miklosi (bd. Take Ionescu 83), MultipleXity își propune să faciliteze şi să încurajeze iniţiative aflate la graniţa dintre tehnologie şi artă. MultipleXity va oferi un spaţiu deschis şi liber, cu o infrastructură accesibilă pentru demersuri şi experiențe inovatoare.

Spațiul expozițional nu mai are limitări fizice

După ce pentru expoziția din București au fost create trei filtre de Instagram ce permiteau publicului să exploreze personajele Alinei și în realitate augmentată, One Night Gallery va dezvolta pentru expoziția din Timișoara un nou filtru, de această dată pentru camera de selfie, prin care fiecare vizitator se poate transforma într-un personaj de-ale Alinei.

Filtrul este inspirat de personajele de pe afișul expoziției și va fi curând disponibil pe pagina de Instagram One Night Gallery, alături de un alt filtru ce suprapune pe spațiul înconjurător forme realizate de Alina, realizând astfel o experiență de mixed reality.

Chiar și după încheierea expozițiilor, filtrele sunt disponibile pe pagina de Instagram a One Night Gallery iar iubitorii de artă de oriunde pot experimenta cu ele, chiar dacă nu au ocazia să viziteze expoziția fizică.

One Night Gallery și-a propus să pună la dispoziția artiștilor atât diferite medii tehnologice de creație dar și know-how-ul necesar pentru a le folosi și pentru a-i ajuta să își dezvolte noi abilități și lucrări de new media art și să realizeze lucrări colaborative cu alți artiști.

În cadrul expoziției vor fi expuse lucrări animate realizate în colaborare cu Dragoș Boțcău și o instalație interactivă dezvoltată de studioul de video-mapping Aural Eye.

De asemenea, publicul va fi transpus în lucrări de artă, prin intermediul instalației de transfer de stil artistic, dezvoltată de ONG, ce folosește inteligența artificială.

Cu ajutorul IA, instalația analizează lucrările artistei, le învață și extrage trăsăturile, pornind de la texturi, culori, forme sau alte elemente de compoziție, iar la finalul procesului de învățare, transformă stilurile artistice într-un feed live.

Expoziția din Timișoara pune pe primul loc siguranța publicului așa că, în contextul actual, participanții sunt rugați să respecte o serie de reguli stabilite în concordanță cu normele impuse de autorități.

Astfel, vizitatorilor li se va lua temperatura folosind dispozitive contactless la acces și pot participa la eveniment doar purtând mască (chirurgicală sau ne-chirurgicală). De asemenea, sunt rugați să păstreze distanța de minim 1.5m față de ceilalți participanți, să își dezinfecteze mâinile folosind substanțe avizate și să respecte circuitul de vizitare a expoziției stabilit de organizatori.

Parteneri Media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, DOR, IQads, The Institute, Cartierul Creativ, Modernism, Revista Biz, Agerpres, Zeppelin, Designist, Feeder.ro și BlitzTv.

One Night Gallery Love Alina Bohoru este un proiect realizat cu sprijinul partenerilor: Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, George, Primul Banking Inteligent de la BCR, glo, Absolut, BMagency, Institutul Cultural Român, StaySharp și Music Gear, MultipleXity, Primăria Municipiului Timișoara.

One Night Gallery este prima galerie de new media art din România care îmbină arta și tehnologia într-un nou concept de expoziție ad-hoc și care susține tinerii artiști români.

One Night Gallery este o punte între artist și public, care îi provoacă pe artiști să folosească noi instrumente de storytelling digital precum realitatea virtuală, realitatea augmentată, video mapping sau instalații neconvenționale.

Vernisajele clasice devin spectacole imersive de artă, ce facilitează experiențe multisenzoriale. Pe parcursul a doi ani, One Night Gallery a transformat expozițiile de artă dintr-o categorie de nișă într-un eveniment de interes pentru toată lumea.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.