Expoziţia de pictură şi video-performance „Mimicry“, de Gabriela Stoica, vernisată la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-de-pictura-si-video-performance-mimicry-de-gabriela-stoica-vernisata-la-venetia/

Vernisajul expoziţiei de pictură şi video-performance „Mimicry” a Gabrielei Stoica, va avea loc miercuri, la ICR Veneţia.

Un articol de Andrada Văsii|1 iulie 2013

Vernisajul expoziţiei de pictură şi video-performance „Mimicry“ a Gabrielei Stoica, va avea loc miercuri, la ICR Veneţia.

Expoziția presupune o paralelă între studiul antropologic, social şi cultural al măştilor veneţiene din secolul al XVIII-lea şi practicile artistice vizuale contemporane.

Potrivit site-ului Institutului Cultural Român (ICR) din Veneţia, proiectul presupune o paralelă între studiul antropologic, social şi cultural al măştilor veneţiene din secolul al XVIII -lea şi practicile artistice vizuale contemporane, reunind o serie de lucrări de pictură și video-performance. Masca poate fi un ideal generat de societate – prin acțiunea de a deveni sau de a se identifica cu celălalt -, element de camuflare socială sau sexuală, depersonalizare sau obiect fetișist, notează Mediafax.

Noi perspective de analiză

Complexitatea tematicilor și metodologiilor în studiul culturii permite termenului de „mimesis“ să se detașeze de la înțelesul antic, modificându-l considerabil și oferindu-i noi perspective de analiză. Mimetismul sau mimema este definit ca fiind rezultatul unei acțiuni, iar mimesis, acțiunea în sine.

Astfel, artista încearcă să identifice ideile stereotipe condiţionate de societatea veneţiană despre feminitate şi să demonstreze posibilitatea oferită de carnaval, prin intermediul măştilor „Moretta” sau „Gnaga”, de afişare a oricărei personalităţi în societate. În acelaşi timp, încearcă să creeze o conexiune a individului cu diverse tipuri de personalitate, în funcţie de habitat, interpretând arhitectura lui Paolo Portoghesi din apartamentele din Santa Marinella (Roma, 1966).

Un artist cercetător

Gabriela Stoica este artist vizual și cercetător în domeniul artelor contemporane. A participat la diferite proiecte expoziționale personale și de grup. În prezent, ea este bursieră în domeniul artelor vizuale, cu o bursă de cercetare și formare postuniversitară „Nicolae Iorga”, la Institutul Cultural Român din Veneția, cu un proiect de cercetare teoretică („Abordări postmoderne ale conceptului de mimesis”), dar şi cu unul de creație artistică („Mimicry”).

Info:

Expoziţia va fi deschisă publicului zilnic, între orele 11.00 şi 19.00, în perioada 3 – 10 iulie, în Mica Galerie a ICR Veneţia, intrarea la eveniment fiind liberă.

Foto credit: Modernism.ro

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.