Expoziţia „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches”, la Muzeul Naţional Cotroceni
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-mari-graficieni-ai-lumii-friedrich-von-bomches-la-muzeul-national-cotroceni/

Miercuri, 14 martie, de la ora 18.00, va avea loc, în spaţiile medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, vernisajul expoziţiei „Mari graficieni ai lumii – Friedrich von Bömches”.

Un articol de Petre Ivan|8 martie 2018

Expoziţia temporară dedicată lui Bömches, artist român, originar din Braşov, se înscrie în seria manifestărilor pe care Muzeul Naţional Cotroceni le organizează în anul Centenarului, celebrând în acest mod arta românească din ţară şi din străinătate.

Friedrich Ritter Bömches von Boor s-a născut la Braşov, în 1916 şi s-a stins din viaţă la Wiehl, în Germania. S-a format ca pictor între anii 1936 – 1941, luând lecţii de desen, pictură şi compoziţie de la: Fritz Kimm, Hans Eder şi Johann Mattis-Teutsch.

În 1941, este trimis pe front, iar la scurt timp după întoarcerea din război, în 1945, este deportat pentru cinci ani într-un lagăr de muncă din Rusia. Aceşti zece ani teribili de război şi muncă silnică îşi vor pune amprenta asupra paletei cromatice şi a tematicii pictorului.

În 1950, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi timp de douăzeci de ani va face parte din conducerea filialei UAP din Braşov. În 1978, se stabileşte definitiv, în Germania. Schiţează portretele unor personalităţi germane din cultură, politică şi economie ca Peter Ludwig, Genscher, Heidegger, Beitz sau Lore Lorenz.

Friedrich von Bömches a lăsat în urmă mii de lucrări, o parte dintre aceste lucrări, desene şi picturi regăsindu-se în expoziţia deschisă publicului în perioada 15 martie – 1 aprilie 2018.

Foto: Mari graficieni ai lumii – facebook

03
/11
/23

În perioada 6-19 noiembrie 2023, la sediul ICR Londra va putea fi vizitată expoziția documentară „Circular Catalysts“, program al British Council România, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

02
/11
/23

Nu pierdeți expoziția de final a celei de-a doua ediții a proiectului ATELIERE DE PRACTICI COLABORATIVE, program de educație non-formală prin artă co-finanțat de Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, în cadrul Programului Cultura 2023!

30
/10
/23

Tech Rider's Dilemma, un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media (și nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidența9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19:00, o expoziție new media care ilustrează și aduce în discuție fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie și nevoia unor metodologii de planificare, arhivare și conservare în acest domeniu.