Expoziția „Adina Pintilie. Tu ești un alt eu. Eine Kathedrale des Körpers”, în premieră în Germania, la Württembergischer Kunstverein Stuttgart
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-adina-pintilie-tu-esti-un-alt-eu-eine-kathedrale-des-korpers-in-premiera-in-germania-la-wurttembergischer-kunstverein-stuttgart/

În urmă cu câteva zile, a avut loc deschiderea expoziţiei „Adina Pintilie. You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers”, la Württembergischer Kunstverein Stuttgart.

Un articol de Ziarul Metropolis|3 noiembrie 2023

Concepută inițial pentru Bienala de Artă de la Veneția din 2022, expoziția de la Stuttgart marchează atât premiera germană a proiectului, cât și o nouă etapă în evoluția acestuia, prezentând pentru prima dată public noua lucrare a Adinei Pintilie – instalația cinematic-performativă ‘Waffenstillstand’ (‘Weapons Standing Still’), produsă în strânsă colaborare cu echipa instituției gazdă. Lucrarea reconstituie, în spațiul expozițional, ‘apparatus’-ul filmic situat în centrul practicii artistei, ‘spațiul alchimic’ în care realitatea și cinema-ul fuzionează și imaginile iau naștere.

Expoziția poate fi vizitată de public până pe 14 ianuarie 2024. La finalul expoziției, în seara zilei de 11 ianuarie, noua lucrare ‘Waffenstillstand’ va fi activată printr-un performance cinematografic live, în care protagoniștii, împreună cu Pintilie și echipa sa, vor invita publicul din Stuttgart să asiste și să devină participanți la procesul lor de filmare, – numit de artistă ‘incubare emoțională’ – explorând modul în care timpul și memoria, istoria personală și cea colectivă sunt întipărite în corpurile noastre și influențează modul în care trăim experiența intimității. Prin punerea (și repunerea) în scenă de amintiri și dorințe, prin împărtășirea de ritualuri și gesturi afective, procesul acesta face posibil ceea ce artista numește un spațiu-timp al ‘oglindirii’, între tranziență și transcendență, în care corpurile se descoperă reciproc, iar privirile se întorc către propria interioritate.

Expoziția solo a artistei de la Stuttgart vine în continuarea unei serii de prezentări ale proiectului pe plan internațional, în varii contexte și dimensiuni, după expunerea acestuia la Muzeul de Artă Contemporană Migros din Zurich și a extensiei sale VR, în cadrul Centrului de Artă Contemporană Kunsthal NORD din Danemarca. Dimensiunea VR a proiectului a fost creată de artistă în colaborare cu colectivul de designeri Augmented Space Agency, în parteneriat cu CINETIC Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative al UNATC Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București.

Adina Pintilie. You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers face parte dintr-o serie de expoziții concepute de WKV Württembergischer Kunstverein Stuttgart, dedicată abordărilor intersecționale feministe și queer în artă, film, activism și cercetare, începând din 2007, cu artiste precum Anna Oppermann, Ines Doujak, Imogen Stidworthy, Lorenza Böttner, Carrie Mae Weems, Trinh T. Minh-ha, Delphine Seyrig și acum Adina Pintilie.

Pentru mai multe informatii despre expoziție și lucrările expuse, vă invităm să consultați: BROȘURA EXPOZIȚIEI.

Expoziția „You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers” marchează cea mai recentă etapă a proiectului de cercetare artistică multi-platformă asupra intimității și corporalității inițiat de Adina Pintilie, în colaborare cu o echipă reunită din mai multe țări europene, celebrând astfel schimburile inter-culturale și colaborarea dincolo de granițele naționale. Prin diferitele limbaje și plaforme artistice ale instalației, cinema-ului, sculpturii, și performance-ului, – cercetarea sa transdisciplinară pe termen lung explorează modurile în care relaționăm cu ceilalți și cu noi înșine.

O contribuție aparte la conversațiile actuale care reevaluează normativul în materie de gen și diversitate corporală, perspectiva distinctivă a Adinei Pintilie este transmisă printr-un cosmos și o estetică vizuală singulară, precum și printr-o regândire seducătoare a puterii imaginii în mișcare și a politicii privirii. Născută din experiențele sale personale și din colaborarea pe termen lung cu protagoniștii săi, precum dintr-o experimentare colectivă inspirată de practici terapeutice și de bodywork, metodologia idiosincratică a artistei explorează modul în care copilăria timpurie – dezvoltarea noastră cognitivă și afectivă din acea perioadă formativă ‘de dinainte de cuvinte’ – are un impact profund asupra felului în care ne raportăm la ceilalți și navigăm prin lume.

Re-imaginând spațiul expozițional ca pe o ‘catedrală’ contemporană, ce încurajează deschiderea către experiențe diferite ale corporalității și viziuni diferite asupra lumii, proiectul propune noi posibilități de a vedea, de a gândi și de a relaționa, ce destabilizează retoricile vizuale și politicile convenționale ale privirii, generând noi experiențe epistemologice și transformatoare. Plasând conexiunea cu corpul ‘aproapelui’ nostru, – precum și cea cu propriul corp, – în centrul existențelor noastre atât personale, cât și politice, ne propune să ne întelegem propria umanitate și să ne exersăm capacitatea de a-l percepe pe celălalt ca pe ‘un alt eu’, ca pe o altă posibilitate a sinelui nostru.

Foto: Imagini din expoziția „Adina Pintilie. You Are Another Me. Eine Kathedrale des Korpers” (2023, Stuttgart Kunstverein) / Adina Pintilie & Manekino Film.



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.