Expoziția „Orient versus Occident” se extinde cu medalionul „Balcic, școala de pictură de la malul mării”
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitia-orient-versus-occident-se-extinde-cu-medalionul-balcic-scoala-de-pictura-de-la-malul-marii/

Muzeul Municipiului Bucureşti oferă publicului, începând de miercuri, 16 februarie 2022, medalionul „Balcic, şcoala de pictură de la malul mării”, care va putea fi văzut la Palatul Suţu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2).

Un articol de Liliana Matei|18 februarie 2022

„Locul în care a avut loc întâlnirea dintre Orient și manifestările artistice specifice acestuia cu arta românească din secolul al XX-lea, în special cu pictura, a fost orașul Balcic din zona Caliacra, sau Coasta de Argint, cum avea să fie numită de Regina Maria, care și-a construit acolo un palat. Orașul situat la Marea Neagră a aparținut României până în anul 1940 când, în urma Tratatului de la Craiova, România a fost constrânsă să cedeze Bulgariei Cadrilaterul.

În perioada interbelică, Balcicul a prilejuit multor artiști cunoașterea de sine. Peisajul deosebit, prin atmosferă și culoare, a devenit cel mai căutat loc de către toți pictorii români ai vremii – Iosif Iser, Jean Al. Steriadi, Cecilia Cuțescu Storck, Nicolae Dărăscu, Nicolae Tonitza, Constantin Artachino, Mina Byck Wepper, Dumitru Ghiață etc.

Remarcabil prin virtuţile picturale şi deţinând toate aceste calităţi sensibile, Balcicul a devenit în scurt timp micul paradis al României, locul preferat de artiştii români în perioada interbelică, perioadă în care aceştia au format o adevărată şcoală de pictură şi au creat inestimabile comori picturale”, a scris Ana Maria Măciucă, muzeograf și curator al acestui medalion, în prezentarea sa.

Vor fi expuse în premieră, în cadrul oferit de expoziția „Orient versus Occident”, opt lucrări din Colecția de grafică a Pinacotecii București și două lucrări de pictură. Acestora li se vor alătura două lucrări contemporane, semnate de Sorin Adam respectiv Mihail Gavril, ce au fost oferite în dar Pinacotecii Muzeului Municipiului București.

Sorin Adam a absolvit Academia de artă din Bucureşti în anul 1996 şi Academia de arte „Luceafărul”, secţia pictură, în cadrul căreia a funcţionat ca asistent universitar în perioada 1992 – 1998. I-a avut ca formatori, atât din punct de vedere profesional cât şi uman, pe VasileGrigore, Constantin Piliuţă, Mihai Bandac, Marius Cilievici și Traian Brădean de la care şi-a însuşit cu asiduitate tehnici şi gândiri plastice de netăgătuit.

Mihail Gavril, absolvent și el al Academiei de Artă din București, este unul dintre pictorii contemporani de o mare și rară sensibilitate. Picturile sale au o poveste aparte, ce poartă și o încărcătură religioasă și dezvăluie un artist cu adevărat deosebit.

Lucrările expuse în cadrul medalionului „Balcic, școala de pictură de la malul mării” vor putea fi admirate până pe data de 27 martie 2022.

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.