Expoziție cu podoabe vechi de aproape 8.000 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-cu-podoabe-vechi-de-aproape-8-000-de-ani/

  Expoziţia „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de ani, descoperite în aşezări şi morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul judeţean Buzău. „Expoziţia este o premieră naţională şi este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, […]

Un articol de Petre Ivan|18 noiembrie 2017

 

Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău.

„Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Civilizației Gumelnița — Oltenița, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și Muzeul Județean Buzău” spune directorul Muzeului Județean Buzău, Laurențiu Grigoraș.

Expoziția reunește obiecte de podoabă specifice perioadei cuprinse între neoliticul timpuriu și începutul epocii bronzului, descoperite în principal în așezări și morminte din zona de sud-est a României, printre obiectele expuse numărându-se brățări din scoică, pandantive de lut sau din colți de mistreț, plăci de centură, coliere din perle de scoică, malahit, lut sau piatră, ace de podoabă, inele de buclă.

Sunt piese de podoabă purtate cotidian sau la evenimente speciale. Datorită rarității lor au fost păstrate cu grijă sau depozitate în locuri speciale. Expoziția se dovedește un succes național, iar mai multe instituții de cultură și-au arătat interesul pentru aceasta – Laurențiu Grigoraș.

Foto: Expoziție cu podoabe vechi – facebook

26
/06
/20

În noaptea din 27 spre 28 iunie 1916 în casa lui din Bucureşti, de pe strada Mendeleev, Ștefan Luchian trăia ultimele clipe dintr-o lungă agonie. Pe şevalet, se afla ultima lui creaţie rămasă neterminată: un chip de femeie.

09
/06
/20

Sâmbătă, 13 iunie, de Ziua Porților Deschise, Fundația Calea Victoriei vine în vizită la tine! Și aduce în dar demo-uri gratuite la cele mai îndrăgite cursuri din program, reduceri care durează un weekend întreg, lectori simpatici și o mulțime de alți oameni care au aceleași pasiuni ca tine.

03
/06
/20

Muzeul Naţional Cotroceni vine în întâmpinarea publicului pasionat de artă şi istorie, reluând din data de 2 iunie 2020 şi activitatea expoziţională. Un proiect cultural valoros, expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, este inclus de astăzi în circuitul de vizitare al muzeului.

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

21
/05
/20

Eros Di Prima, arhitect și fondatorul Asociației Culturale Creative Spaces din Italia, ne vorbește despre importanța adaptării artei la schimbările actuale.

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.