Expoziție de fotografie: Minunatul Univers Jugendstil
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-de-fotografie-minunatul-univers-jugendstil/

Expoziţia este deschisă în perioada 1 – 30 noiembrie 2012. Joi, 1 noiembrie 2012, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie «Minunatul Univers Jugendstil, detalii arhitectonice din ţările dunărene»,  în prezenţa autorului, austriacul Peter Schubert. Cu această ocazie, se inaugurează noua Galerie de artă a Teatrului National, spaţiu conex Sălii Media, cea de–a doua sală nouă a TNB, care se deschide publicului în aceeaşi seară, […]

Un articol de Andrada Văsii|2 noiembrie 2012

Expoziţia este deschisă în perioada 1 – 30 noiembrie 2012.

Joi, 1 noiembrie 2012, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie «Minunatul Univers Jugendstil, detalii arhitectonice din ţările dunărene»,  în prezenţa autorului, austriacul Peter Schubert.

Cu această ocazie, se inaugurează noua Galerie de artă a Teatrului National, spaţiu conex Sălii Media, cea dea doua sală nouă a TNB, care se deschide publicului în aceeaşi seară, cu ocazia spectacolelor susţinute de Teatrul Naţional din Timişoara în cadrul F.N.T.

Printr-o fericită coincidenţă, autorul piesei «Înainte de pensionare» prezentată de actorii timişoreni este reputatul dramaturg austriacThomas Bernhard.

Aşadar, la Teatrul Naţional, o adevărată seară culturală  austriacă !

Expoziţia de la Bucureşti este organizată de Landul Austria Inferioară în cooperare cu Comunitatea de lucru a ţărilor dunărene (ARGE Donaulander), cu spijinul ICR Viena şi a Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Partener: Teatrul Naţional I.L.Caragiale, Bucureşti, în cadrul programului TNB Parateatral – Arte vizuale

Curentul Jugendstil a fost un adevărat fenomen: stilurile arhitectonice care l-au precedat au avut nevoie de secole pentru a cuceri Europa – Jungendstil-ul însă s-a manifestat în doar 25 de ani şi a devenit cunoscut sub diverse denumiri pe întreg continentul, incorporând forme tradiţionale, locale, care la rândul lor,  au devenit aproape simboluri naţionale – şi care se regăsesc şi peste hotare….

Jugendstil-ul s-a dezvoltat cu precădere în ţările dunărene, din sudul Germaniei, până în Republica Moldova: găsim aici atât exemple ale şcolii belgo-franceze, ale celor cu accente florale şi ludice din Anglia şi Italia – cu varianta lor maghiară care include elemente folclorice de origine slavă -, cât şi cele ale Secesionismului vienez, mai auster, sau ale citatelor arhitectonice istoric-naţionale din România.

Jugendstil-ul ar putea fi considerat azi un veritabil simbol al Europei moderne şi unite: o uniune prin diversitate locală…

Cele 120 de fotografii din expoziţie, apropiate prin demersul lor artistic de intenţiile curentului Jugendstil, ilustrează elemente caracteristice ale decoraţiilor de faţade, datorate în egală măsură unor arhitecţi şi artişti cunoscuţi, cât şi unor meşteri constructori anonimi: tocmai această diversitate a faţadelor este cea care conferă până în ziua de azi farmecul multor oraşe europene…

Prima expoziţia dedicată de Peter Schubert curentului Jugendstil din România a avut loc la Institutul Cultural Român din Viena, împreună cu prezentarea unui calendar tematic: România era pe atunci la un pas de aderarea la UE, autorul demonstrând şi pe această cale apartenenţa ţării noastre la familia europeană. Au urmat expoziţii la Institutul Cultural Român din Budapesta, iar după includerea exemplelor din ţările dunărene,  la Muzeul Leopold din Viena, la sediul administraţiei land-ului Austria Inferioară din St. Pölten şi la Pecs.

Peter Schubert: născut în 1949, fotograf, autor şi curator. Are o formaţie de istoric şi s-a consacrat studierii perioadei istorice din preajma lui 1900.

I s-a conferit titlul de profesor. În prezent este purtătorul de cuvânt, directorul editurii şi curatorul expoziţiilor Abaţiei Klosterneuburg din Viena.  Arhiva sa consacrată arhitecturii Jugendstil cuprinde azi peste 13.000 de fotografii realizate împreuna cu soţia sa, pe parcursul  peregrinărilor şi călătoriilor efectuate de-a lungul anilor în peste 20 de ţări.

 

Sursa: TNB

20
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aproape necunoscut marelui public, Constantin Brăiloiu (1893-1958) a avut șansa unei pregătiri excepționale și apoi, după al Doilea Război Mondial, pe cea a activității în străinătate. A rezultat o carieră plină de realizări în care beneficiari sunt deopotrivă specialiștii din România și cei din Europa.

20
/11
/17

Pe 12 noiembrie 2017 la Teatrul Mic din Bucureşti a avut loc premiera ”Anul Dispărut. 200/7” de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu. ”Anul Dispărut. 200/7”  face parte, ca ultim spectacol, din trilogia ”Anul dispărut”, alături de ”Anul dispărut. 1989” și ”Anul dispărut. 1996”.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Pe urmele jurnalistei și spioanei americane Marguerite Harrison, pe când bolșevismul începea.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

16
/11
/17

Cartea „Spionul care a ieșit din joc” (traducere din limba engleză de Michaela Tache) a fost publicată în acest an la Editura Rao (tot în 2017, romanul, publicat inițial în 1963, a fost ecranizat de BBC).

16
/11
/17

Grupul Librarium anunță deschiderea unei noi librării în București în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 16 noiembrie, începând cu ora 18:00. Vor fi prezenti la eveniment Ion Caramitru, directorul Teatrului Național, scriitorii Marius Chivu și Alex Tocilescu și Laura Câlțea, blogger cultural.