Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-inovativa-cu-bunuri-restaurate-din-colectia-muzeului-teatrului-national-bucuresti/

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziţie inovativă cu bunuri restaurate din colecţia Muzeului Teatrului Naţional Bucureşti”, proiect finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Un articol de Petre Ivan|4 decembrie 2020

La CONFERINȚA DE DESCHIDERE a proiectului vor participa reprezentanți ai beneficiarului finanțării – Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, precum și ai partenerilor proiectului: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” și Biblioteca Națională a României. Conferința va fi transmisă în direct, on-line, pe canalul de youtube al TNB și pe paginile de facebook – a Proiectului și a TNB.

Proiectul vizează îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural, îmbunătățirea antreprenoriatului cultural, dezvoltarea de noi competențe și crearea de noi locuri de muncă.

Proiectul va conduce la organizarea unei expoziții inovative care va aduce în fața publicului 38 bunuri mobile restaurate, dezvoltarea de noi competențe la locul de muncă pentru membrii echipei de proiect și asigurarea creării a 3 noi locuri de muncă la Muzeul TNB.

Teatrul Național „I. L. Caragiale “ din București este, la nivel național, singura instituție publică de spectacole ce deține în patrimoniu colecții impresionante de bunuri culturale, oglindiri istorice ale evoluției dramaturgiei și artei scenice românești. În urma reconstrucției și reamenajării sediului Teatrului Național, Muzeului TNB i-a fost dedicat un spațiu generos (650 mp) în care spectatorii și vizitatorii au acces chiar de la intrarea principală a teatrului, din foaierul Sălii Mari.

Muzeul TNB a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de reorganizare și reinventariere a colecțiilor pe care le deține. Datele rezultate în urma inventarierii arată că în colecția Muzeului TNB există 227 lucrări de pictură, 213 sculpturi, 500 lucrări de grafică, 157 de costume și accesorii, 390 de decorații și medalii, 150 obiecte personale ale actorilor, iar în depozitele muzeului se află numeroase afișe, fotografii și tipărituri care vor intra in fondul Bibliotecii Teatrului Național. 

Reorganizarea Muzeului se face pe principii moderne și potrivit rigorilor Legii Patrimoniului, Muzeelor și Colecțiilor și a normelor privind inventarierea, restaurarea și clasarea bunurilor culturale mobile, fiind o adevărată provocare pentru echipa TNB.

Proiectul „Expoziție inovatoare cu bunuri culturale restaurate” reprezintă, așadar, un sprijin salutar pentru realizarea în cât mai bune condiții a acestor activități și un pas semnificativ către redeschiderea Muzeului către publicul larg. 

Proiectul răspunde nevoilor exprimate atât de către grupurile țintă (actorii și personalul tehnic și administrativ al Teatrului Național București, teatrologii, istoricii și criticii de teatru din București și din țară), cât și de către publicul spectator al TNB.

Conform unui studiu de piață realizat de TNB în 2019, în rândul populației din București, în vârstă de 18-64 ani, TNB atrage cel mai mare segment de public – aproximativ 45%. Publicul TNB este cel mai activ din punct de vedere cultural, 6 din 10 dintre spectatorii TNB au frecventat în ultimul an mai mult de 6 evenimente artistice și cei mai mulți au mers, în afară de spectacolele de teatru, la muzee/expoziții, cinema, concerte. Ținând cont de aceste date, proiectul și-a propus ca rezultat creșterea numărului de vizitatori ai spațiilor Teatrului Național București cu minim 30%, vizând în special publicul tânăr, în acord cu  sloganul promovat de actuala echipă de comunicare a TNB: „Un teatru nou pentru un public nou.”

Activitățile proiectului vor fi realizate de echipele Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București în colaborare cu echipele celor patru instituții partenere. 

Teatrul Național București va asigura managementul proiectului care presupune monitorizarea permanentă a tuturor activităților, comunicarea și relaționarea cu partenerii, expertizarea bunurilor culturale, realizarea documentatiei in vederea clasării bunurilor, înaintarea acesteia către Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, monitorizarea achizițiilor și a operațiunilor financiare din cadrul proiectului, comunicarea și promovarea proiectului, precum și organizarea expoziției inovative. 

Partenerii proiectului, prin secțiile proprii de restaurare și laboratoarele de specialitate, vor realiza examinarea, investigațiile fizico-chimice, tratarea, conservarea și restaurarea obiectelor de patrimoniu care le vor fi încredințate.

Conferința de deschidere a proiectului va prezenta publicului, prin intermediul invitaților prezenți la eveniment, detalii despre obiectivele, activitățile, rezultatele urmărite de proiect, precum și pe membrii echipelor care vor lua parte la derularea activităților acestora: manageri, restauratori, experți.

La eveniment vor participa și reprezentanți ai Programului RO-CULTURA în cadrul căruia a fost finanțat proiectul.

***

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. 

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3 3 miliarde între 1994 și 2014 și 1 55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

Pagina de facebook a proiectului: www.facebook.com/muzeutnb

Pagina de website www.muzeultnb.ro (este încă în construcţie)

Pagina de Linkedin a proiectului: https://www.linkedin.com/company/69745505

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.