Expoziţie Matisse, nou record de vizitatori la Tate Modern din Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-matisse-nou-record-de-vizitatori-la-tate-modern-din-londra/

O expoziţie dedicată pictorului francez Henri Matisse a atras peste 500.000 de persoane la muzeul londonez Tate Modern, stabilind astfel un nou record de vizitatori pentru renumita instituţie.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2014

Intitulată „Matisse: The Cut-Outs”, expoziţia cuprinde opere create în ultima parte a carierei artistului francez, între 1937 şi 1954, relatează BBC. Ea cuprinde opere de artă create din hârtie cerată, pe care artistul le-a tăiat în diverse forme şi le-a montat apoi pe pânze, lemn şi alte suporturi.

Expoziţia va fi montată la Muzeul de Artă Modernă din New York, unde va putea fi vizitată între 12 octombrie şi 8 februarie.

La Londra, ea a fost deschisă timp de aproape cinci luni, în perioada 17 aprilie – 7 septembrie, şi a atras în această perioadă peste 560.000 de vizitatori la Tate

Henry Matisse, 1925

Henry Matisse, 1925

Modern, un muzeu amenajat într-o fostă uzină electrică de pe malurile Tamisei.

Precedentele recorduri pentru această instituţie muzeală fuseseră stabilite de expoziţia „Matisse Picasso”, care a atras 467.166 de persoane în 2002, şi de o expoziţie dedicată artistului Damien Hirst, care a fost vizitată, în 2012, de 463.000 de persoane.

Prin intermediul celor patru structuri ale sale, fundaţia muzeală Tate a atras 7,04 milioane de vizitatori în sezonul 2013-2014.

Cu 4,8 milioane de vizitatori, Tate Modern şi-a păstrat poziţia de lider mondial, fiind cel mai vizitat muzeu de artă modernă şi contemporană din lume în perioada menţionată.

Foto: Henri Matisse şi Matisse: The Cut-Outs – facebook, wikipedia

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.