Expoziţie Matisse, nou record de vizitatori la Tate Modern din Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/expozitie-matisse-nou-record-de-vizitatori-la-tate-modern-din-londra/

O expoziţie dedicată pictorului francez Henri Matisse a atras peste 500.000 de persoane la muzeul londonez Tate Modern, stabilind astfel un nou record de vizitatori pentru renumita instituţie.

Un articol de Petre Ivan|16 septembrie 2014

Intitulată „Matisse: The Cut-Outs”, expoziţia cuprinde opere create în ultima parte a carierei artistului francez, între 1937 şi 1954, relatează BBC. Ea cuprinde opere de artă create din hârtie cerată, pe care artistul le-a tăiat în diverse forme şi le-a montat apoi pe pânze, lemn şi alte suporturi.

Expoziţia va fi montată la Muzeul de Artă Modernă din New York, unde va putea fi vizitată între 12 octombrie şi 8 februarie.

La Londra, ea a fost deschisă timp de aproape cinci luni, în perioada 17 aprilie – 7 septembrie, şi a atras în această perioadă peste 560.000 de vizitatori la Tate

Henry Matisse, 1925

Henry Matisse, 1925

Modern, un muzeu amenajat într-o fostă uzină electrică de pe malurile Tamisei.

Precedentele recorduri pentru această instituţie muzeală fuseseră stabilite de expoziţia „Matisse Picasso”, care a atras 467.166 de persoane în 2002, şi de o expoziţie dedicată artistului Damien Hirst, care a fost vizitată, în 2012, de 463.000 de persoane.

Prin intermediul celor patru structuri ale sale, fundaţia muzeală Tate a atras 7,04 milioane de vizitatori în sezonul 2013-2014.

Cu 4,8 milioane de vizitatori, Tate Modern şi-a păstrat poziţia de lider mondial, fiind cel mai vizitat muzeu de artă modernă şi contemporană din lume în perioada menţionată.

Foto: Henri Matisse şi Matisse: The Cut-Outs – facebook, wikipedia

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.

22
/05
/17

Când am trecut de scanerul metalic de la intrarea de la numărul 16, strada Cadet, din cartierul parizian Faubourg-Montmartre, aveam sentimentul vag că ma aflu acolo pentru a descoperi ceva ce în mod obișnuit este rezervat doar câtorva cercuri restrânse. Ce anume, greu de spus. Nu plănuisem ieșirea, Diana, o prietenă apropiată, nu putuse să vină. Nu-i nimic, o descoperire inițiatică, mi-am spus.

18
/05
/17

Astăzi este Ziua internațională a muzeelor, prilej pentru a vă prezenta un top al celor mai frumoase muzee din lume, întocmit anul trecut de cunoscutul site TripAdvisor, și de pe care nu lipsesc muzee precum: Luvru, Prado, Van Gogh sau Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

09
/05
/17

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București deschide joi, 18 mai, ora 19:00, expoziția „Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecționar”, una dintre cele mai importante colecții de artă postbelică autohtonă, ce cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Sorin Dumitrescu etc.

03
/05
/17

Casieria Castelului Corvinilor din Hunedoara a fost spartă de persoane rămase deocamdată, necunoscute, din primele estimări neoficiale paguba ridicându-se la peste 170.000 de lei, bani rezultați din vânzarea biletelor în zilele libere ale minivacanței de 1 mai.

23
/04
/17

„Arta sub 18 ani ” este un eveniment parte a proiectului „Troc - rețea de teatru educativ”, organizat de Asociația Reciproca în parteriat cu duo-ul artistic Monotremu și finanțat de Administrația Fondului Național Cultural. Sub umbrela „Arta sub 18 ani” Asociația Minitremu, parte a duo-ului Monotremu, ajunge la Cluj, între 28 și 30 aprilie, cu două evenimente.