„Fata cu fragi” de Lisa Strømme, un roman despre tumultoasa poveste de dragoste care a inspirat „Strigătul” lui Munch
https://www.ziarulmetropolis.ro/fata-cu-fragi-de-lisa-stromme-un-roman-despre-tumultoasa-poveste-de-dragoste-care-a-inspirat-strigatul-lui-munch/

Editura Humanitas Fiction îi aşteaptă pe iubitorii de carte miercuri, 29 martie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la lansarea volumului „Fata cu fragi” de Lisa Strømme, recent apărut în colecţia Raftul Denisei în traducerea Irinei Bojin, un roman despre tumultoasa poveste de dragoste care a inspirat celebrul tablou Strigătul de Edvard Munch.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2017

Alături de Lisa Strømme, care va participa prin Skype la eveniment, vor vorbi Ioana Nicolaie, scriitoare, Ana-Maria Onisei, jurnalist cultural şi Laura Câlţea, blogger cultural. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

În vara anului 1893, mica așezare de coasta Asgårdstrand își așteapta oaspeții din capitala Kristiania — vechea denumire a orașului Oslo —, printre care se număra artiști plastici, oameni de teatru și muzicieni veniți în căutarea liniștii și a unei atmosfere propice creației.

Pacea micuței comunități e tulburată de acest exod anual, cu precă­dere în momentul în care își face apariția tânărul pictor Edvard Munch, personaj controversat și înțeles cu adevărat de puțini dintre contemporanii săi.

Iubire și pierdere, legături de familie și pasiuni secrete sunt explorate deopotrivă în cea mai bună carte a primăverii. (Sunday Express)

Johanne Lien, o adolescentă modestă din Asgårdstrand care-și câștigă traiul culegând și vânzând fructe, este fascinată de tablourile sumbre ale lui Edvard Munch. Nu-și poate manifesta însă interesul față de acestea deoarece mama ei, o femeie autoritară și cu frica lui Dumnezeu, îi interzice categoric până și să privească pânzele pictate de cel pe care-l numește Păcătosul.

Fata cu fragi

Lisa Strømme

Devenită însă peste noapte angajată în casa unui amiral norvegian, între ea și Tullik, fiica cea mică a acestuia, se înfiripă o prietenie profundă, care o va face martora unei povești de iubire pline de pasiune și tragism.

Între Tullik și Munch se aprinde o dragoste devoratoare, care amenință să-i mistuie pe cei doi tineri. Pornind de la un mic sâmbure de adevăr, Lisa Strømme construiește strat după strat în jurul acestuia, oferindu-ne o poveste captivantă și de mare subtilitate psihologică despre cum a luat naștere prima variantă a celebrului tablou Strigătul de Edvard Munch.

Despre Lisa Strømme

Născută în Yorkshire în anul 1973, dar crescută la Leeds, Teheran și Glasgow, Lisa Strømme a studiat la Universitatea Strathclyde din Glasgow, fiind licențiată în marketing. De-a lungul timpului a avut mai multe slujbe, lucrând pe rând ca traducătoare, redactoare, profesoară de limba engleză, pentru ca în cele din urmă sa-și asume rolul de organizatoare a unor ateliere de dezvoltare a creativității.

În prezent locuiește în Norvegia împreună cu soțul ei și cei doi copii ai lor, în apropiere de Åsgårdstrand. Fata cu fragi, romanul ei de debut publicat în Marea Britanie în aprilie 2016, s-a bucurat de mare succes, fiind deja tradus în peste zece limbi.

Foto: Fata cu fragi – Humanitas Fiction

07
/05
/13

CRONICĂ DE CARTE Apărut la Editura All, în colecţia Strada Ficţiunii, romanul „Factorul groazei“, de Robert Harris, are la bază o întâmplare reală – prăbuşirea Bursei din New York în 6 mai 2010, în contextul crizei datoriilor suverane din Grecia

26
/04
/13

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc o nouă seară japoneză la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Evenimentul a fost dedicat scriitorului Yasushi Inoue şi lansării nuvelei „Puşca de vânătoare“ în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu la Editura Humanitas Fiction.

26
/04
/13

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. Filip Florian, Ion Ianoşi şi Lucian Boia s-au numărat printre cei premiaţi

24
/04
/13

CRONICĂ DE CARTE „Puşca de vânătoare“, de Yasushi Inoue, este o nuvelă diafană, de o sensibilitate translucidă, prin care discernem cele mai diverse nuanţe ale iubirii. Stilul suav, îngreunat cu o tristeţe aproape ireală, aminteşte de profunzimea psihologică a nuvelelor lui Stefan Zweig.