„Femeia fără umbră” LIVE la Bucureşti și Timişoara. Opera de Stat din Viena – 150 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/femeia-fara-umbra-live-la-bucuresti-si-timisoara-opera-de-stat-din-viena-150-de-ani/

Un moment unic pentru cultura europeană! Pe 25 mai 2019, publicul român poate asista, în direct, la o dublă aniversare excepţională: Opera de Stat de Viena – Wiener Staatsoper – îşi sărbătoreşte cei 150 de ani de la inaugurare cu o nouă versiune a lucrării lui Richard Strauss, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“, creaţie centenară în acest an.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2019

Spectacolul poate fi vizionat în sistem LIVE video, sâmbătă 25 mai, la Bucureşti şi Timişoara, precum şi în transmisiune directă audio, la Radio România Muzical.

Evenimentul este oferit de Opera de Stat din Viena şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti, împreună cu partenerii lor, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Radio România Muzical (Bucureşti), Muzeul de Artă Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ecoplus Internaţional – Agenția economică a Landului Austria Inferioară (Timişoara).

Considerată a fi „ultima operă romantică” a lui Richard Strauss (1864-1949), „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ a fost reprezentată în premieră mondială la Opera de Stat din Viena, pe 10 octombrie 1919. Marele compozitor se afla, pe atunci, în primul an al directoratului său la opera vieneză. Succesul de public a fost imediat, dând dreptate lui Strauss care – încă din perioada de creaţie care a durat nu mai puţin de 8 ani – se arătase atât de entuziasmat de forţa libretului conceput de fidelul său colaborator, rafinatul poet Hugo von Hofmannsthal. Găsindu-şi inspiraţia în surse diverse, dar mai ales în opera lui Goethe precum şi în „Flautul fermecat” al lui Mozart, Hugo von Hofmannsthal a creat o poveste plină de aventuri şi de suspans, dar  şi cu multiple niveluri de interpretare filozofică.

Textul este „desăvârşit, (…) matur şi interesant, cu o acţiune dramatică magnifică, ce nu se fereşte să abordeze şi probleme morale”, Opera de Stat din Vienaspunea Richard Strauss. Cu nimic mai prejos decât libretul, partitura sa are o frumuseţe cu totul aparte, acordând detaliilor şi diferitelor culori muzicale o atenţie deosebită. „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ este una dintre cele mai pretenţioase lucrări din repertoriul liric, necesitând atât interpreţi de înalt nivel vocal şi actoricesc cât şi condiţii tehnice de montare excepţionale. Titlul este o prezenţă constantă în repertoriul Operei de Stat din Viena. De altfel, opera lui Richard Strauss a fost una dintre lucrările care au redeschis „Teatrul de pe Ring” în 1955, la finalul lucrărilor de refacere a clădirii, aproape complet distrusă în cel de al Doilea Război Mondial.

Noua montare, a cărei premieră va putea fi urmărită în direct şi în România pe 25 mai, se doreşte a fi la fel de strălucitoare ca dubla aniversare culturală vieneză la care suntem martori în acest an. Pusă în scenă de îndrăzneţul regizor francez Vincent Huguet – discipol şi îndelungat colaborator al celebrului Patrice Chéreau –, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ este supervizată muzical de un expert al acestei lucrări, dirijorul german Christian  Thielemann. Distribuţia aliniază voci de excepţie, ce vor fi acompaniate de Corul şi Orchestra Operei de Stat din Viena. Printre solişti figurează şi soprana de origine română Ileana Tonca, prezenţă constantă şi remarcată pe scena acestui teatru.

Opera de Stat din Viena – 150 de ani LIVE: „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră

Dirijor: Christian Thielemann | Regia: Vincent Huguet

Decorul: Aurélie Maestre | Costume: Clémence Pernoud

Der Kaiser……………. Stephen Gould

Die Kaiserin………….. Camilla Nylund

Die Amme…………….. Evelyn Herlitzius

Geisterbote…………… Sebastian Holecek

Barak ……………………. Wolfgang Koch

Sein Weib ……………….Nina Stemme

Dienerin/

Stimme der Ungeborenen… Ileana Tonca

Bucureşti – LIVE video, 25 mai 2019, ora 18.30, Studioul de Operă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (str. Ştirbei Vodă, nr. 33). Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

Informaţii în timp real – https://www.facebook.com/events/2325676204386508/

Timișoara – LIVE video, 25 mai 2019, ora 18.00, Sala Barocă a Muzeului de Artă Timişoara (Piaţa Unirii, nr. 1). Seara va fi deschisă de un program de arii din opera „Don Giovanni“ de Mozart, susţinut de studenţii Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Informaţii în timp real – https://www.facebook.com/events/1002904773432643/

LIVE audio – 25 mai 2019, ora 18.30, pe frecvenţele şi pe site-ul internet ale Radio România Muzical (http://www.romania-muzical.ro/). Comentează Luminiţa Arvunescu

Foto: Opera de Stat din Viena – facebook

 

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.