„Femeie în război / Woman at War” a obținut Premiul LUX al Parlamentului European
https://www.ziarulmetropolis.ro/femeie-in-razboi-woman-at-war-a-obtinut-premiul-lux-al-parlamentului-european/

„Femeie în război / Woman at war”, povestea energică a unei femei islandeze care le declară război celor responsabili de industria locală de aluminiu şi creează un manifest curajos pentru a proteja natura, a obţinut săptămâna aceasta Premiul LUX, decernat de Parlamentul European în cadrul ceremoniei de la Strasbourg.

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2018

În România, filmul a rulat în cinematografele din toată țara în luna octombrie, distribuit de Transilvania Film.

După primirea distincției, regizorul, islandezul Benedikt Erlingsson, a declarat: „Filmul meu e despre dreptul oamenilor de a acționa atunci când nu sunt de acord cu ceva, chiar dacă vor încălca regulile. […] Dar el funcționează și ca un semnal de alarmă. În prezent, există un trend atât de ciudat prin care se neagă impactul uman asupra naturii și se tot amână găsirea de soluții concrete. Ce e nevoie să se schimbe e stilul nostru de viață și asta e o provocare uriașă pentru generația noastră.”

Celelalte două filme finaliste pentru Premiul LUX 2018 au fost: „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor” (Serbia-Franța-Qatar), realizat de Mila Turajlić şi „Styx”, în regia lui Wolfgang Fischer (Germania-Austria).

Vizionarea unui film ca „Femeie în război” poate funcționa ca o pastilă de curaj pentru ca fiecare dintre noi, cu resursele proprii, să ne implicăm activ pentru a reduce impactul pe care îl avem asupra naturii. Actrița Ana Ularu, unul din oamenii care a iubit acest film, a declarat la evenimentul de avanpremieră de la București: „Ce mi se pare foarte interesant aici este curajul cu care ea (eroina principală, Halla) întâmpină fiecare provocare nouă și felul în care intră în cameră și observă fiecare colț. S-a pus problema atât de frumos că e un om care e învățat să se descurce și să se descurce singur”.

Premiul LUX a fost creat de Parlamentul European pentru a intensifica distribuirea filmelor europene pe continentul nostru – cele trei filme finaliste sunt proiectate în toate țările UE – și pentru a încuraja dezbateri pornind de la subiectele ilustrate. Filmele care intră în competiție sunt producții din ultimul an, selectate de către un juriu format din 21 de profesioniști din industria europeană a cinematografiei (printre ei, Mihai Chirilov, director artistic la TIFF). Cele 3 filme finaliste sunt vizionate de membrii Parlamentului European, care decid prin vot câștigătorul.

Ceremonia de acordare a Premiului LUX, aflat la cea de-a 12-a ediție, a avut loc miercuri, 14 noiembrie, la Parlamentul European, în Strasbourg.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.