FEST-FDR nu s-a încheiat, urmează spectacole de vis
https://www.ziarulmetropolis.ro/fest-fdr-nu-s-a-incheiat-urmeaza-spectacole-de-vis/

Timişoara şi-a consolidat în ultima săptămână poziţia de capitală a artelor spectacolelor, iar vestea bună e că lucrurile nu se opresc aici.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2014

Un bilanț sumar al primelor 5 zile de FEST-FDR 2014 dezvăluie un tablou cât se poate de atrăgător pentru Timișoara teatrală: peste 150 de artiști și oameni ai scenei prezenți la Timișoara, 15 reprezentații din cele mai diverse, probleme stringente ale realității abordate creativ, din perspective multiple, săli pline și public entuziast.

După cea mai importantă panoramă a spectacolului și dramaturgiei contemporane românești (secțiunea FDR), Festivalul European al Spectacolului Timișoara –Festival al Dramaturgiei Românești va continua să celebreze diversitatea artelor scenei între 10 și 17 iunie.

Oferta este pe măsura așteptărilor: spectacole grandioase de stradă, un regal de teatru-dans (garantat de nume ca Gigi Căciuleanu, Răzvan Mazilu și Andrea Gavriliu) și dramaturgie contemporană.

Dacă adăugăm și nume-surpriză precum Peter Stein sau Christian Lacroix, prezente prin spectacolele lor, dar și reprezentații susținute de două dintre cele mai importante teatre europene, perspectiva asupra ediției 2014 a FEST-FDR este completă.

Grupo Puja! -credit  José Rodriguez -

Până atunci, iubitorii de teatru vor avea ocazia de a se reîntâlni cu sălile de spectacol. În cele trei sptămâni care au rămas, Teatrul Național din Timișoara a pregătit o ofertă demnă de o primăvară teatrală: în 22 mai, spectacolul ”Scrisori de Dragoste către Stalin”, de Juan Mayorga , în regia lui Ștefan Iordănescu, avându-i ca protagoniști pe actorii Mălina Manovici, Victor Manovici și Damian Oancea va explora relația complicată între creație și mecanismele puterii.

O nouă premieră își așteaptă publicul pe 7 iunie. Este vorba de ”Canicula” de Antoaneta Zaharia, regia Miruna Radu, în interpretarea actorilor Mirela Puia și Cătălin Ursu.

Foto: José Rodriguez

22
/09
/16

Festivalul Național de Teatru din București (FNT) se desfășoară, pentru al doilea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis. Este singurul eveniment dedicat teatrului care, anul acesta, se bucura de acest privilegiu.

22
/09
/16

În această seară, de la ora 19.00, a Librăria Humanitas de la Cişmigiu, iubitorii de carte sunt aşteptaţi la lansarea cărţii „Drum întrerupt. De la Porţile de Fier până la Muntele Athos“ de Patrick Leigh Fermor. La eveniment vor vorbi istoricul Georgeta Filitti, criticul şi istoricul literar Dan C. Mihăilescu şi prof. univ. Mihaela Irimia, specialist în literatură şi cultură britanică.

21
/09
/16

Povestea cântărețului de tangouri din perioada interbelică, recunoscut internațional, care a cântat alături de Edith Piaf, în Franța. După ce a ajuns pe lista neagră în România, Jean Moscopol a emigrat în America.

21
/09
/16

Actorul american Brad Pitt (52 de ani) a reacționat cu tristețe la cererea de divorț depusă de soția sa, Angelina Jolie (41), și a asigurat că cel mai important în aceste momente este binele copiiilor. Invocând "diferențe ireconciliabile", Jolie a cerut luni divorţul de Brad Pitt si custodia celor 6 copiii ai cuplului, trei biologici și trei adoptați.

21
/09
/16

“Poezia este doar dovada vieţii. Dacă viaţa arde bine, poezia este cenuşa.” - Leonard Cohen. Unul dintre cei mai iubiţi şi aclamaţi artişti ai momentului împlineşte, astăzi, 82 de ani.

20
/09
/16

Timișoara va fi Capitală europeană a culturii în anul 2021. Anunțul a fost făcut vineri și oamenii au plâns de bucurie când au aflat. Care este pulsul străzii și cum se vede „cultura” din mijlocul mulțimii?

20
/09
/16

Documentarul de scurtmetraj „Sfârșitul verii”/„End of Summer”, în regia Alinei Manolache va deschide premiera oficială a filmului „Bondoc”, în această seară, de la ora 20:30 la Cinema Elvira Popescu. „Bondoc”, documentarul semnat Mihai Mincan, Cristian Delcea și Mihai Voinea va rula în cinematografe din 23 septembrie.

20
/09
/16

Cea de-a doua ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziției principale găzduită de Teatrul Național din București și conferințe susținute de invitați din Japonia, Austria și România. Trienala continuă cu prezentările publice și jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziții majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 și 18, la TNB și ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

20
/09
/16

Festivalul Internațional de Film Transilvania, inițiat la Cluj-Napoca în 2002, se extinde, pentru prima dată, în Republica Moldova. Prima ediție TIFF Chișinău va avea loc între 6 și 9 octombrie 2016, la Cinema Odeon, și va aduce o selecție de filme românești recente, alături de câteva dintre cele mai apreciate producții proiectate la Cluj, în această primăvară.

20
/09
/16

Violonista Gyehee Kimdin Coreea de Sud, în vârstă de 23 de ani, a câștigat Premiul I al Secțiunii Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei Finale în care a interpretat Concertul pentru vioară în Re Major op.35 de Ceaikovski, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Christoph Poppen.