Fest(in) pe Bulevard – Festivalul Internaţional de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/festin-pe-bulevard-festivalul-international-de-teatru/

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara şi finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi Ministerul Culturii, având şi sprijinul UNITER, va avea loc în perioada 11–18 octombrie 2014. În cadrul acestui eveniment, în cele două săli ale Teatrului Nottara şi în teatrele partenere, se vor juca o serie de producţii ale unor trupe din ţară şi din străinătate, precum şi patru spectacole marca Nottara, dintre care trei vor intra în competiţie.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2014

Ca şi anul trecut, spectacolele sunt împărţite în două secţiuni. Prima, cea competitivă, denumită Mici crize… și electorale, va conţine spectacole care au ca temă criza, un subiect de maximă actualitate; criza de orice tip: economică, socială, politică, sexuală sau de identitate, precum și cea electorală, resimțită cu precădere în acest an.

Printre acestea se numără: Panică de Mika Myllyaho, regia: Theodor-Cristian Popescu (Producţie a Teatrului Nottara, Bucureşti), Carne de Viliam Klimáček, regia: Jan Fric (Producţie a Studio Rubín, Praga), Brad de Crăciun la familia Ivanov de AI. I. Vvedenski, în regia lui András Urbán (Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca), Titanic Vals de Tudor Muşatescu, regia: Alexandru Dabija (Producţie a Teatrului Odeon, Bucureşti) şi ultimul spectacol al teatrului gazdă, Noul locatar de Eugène Fest(in) Ionesco, în regia lui Gábor Tompa.

Şi anul acesta Teatrul Nottara a produs un spectacol special pentru festival şi anume Poker Face, în regia Adelei Bițică, după textul unui dramaturg ceh contemporan, Petr Kolečko. Piesa aduce în prim plan un eveniment important din istoria recentă, Revoluția de catifea – moment care a provocat crize şi a schimbat vieți.

Autorul Petr Kolečko a fost prezent la premiera pentru presă, care a avut loc în data de 12 iunie 2014. Spectacolele Rapsodie-n roz, după Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Alexandru Repan şi Scene din viața insectelor de Karel Čapek, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză, vor fi susţinute în afara competiţiei.

Pe Bulevardul Comediei (secţiunea necompetitivă) vor putea fi văzute, printre altele, producţii ale unor teatre din țară și din București: Don Quijote, adaptare după Miguel de Cervantes, regia: Mihai Măniuţiu, producţie a Teatrului Naţional Târgu-Mureş (Compania Liviu Rebreanu), Tartuffe sau Impostorul, de J.B.P. Molière, versiunea scenică și direcția de scenă aparținându-i lui Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis), Play Shakespeare în regia lui Cristian Pepino (Teatrul Ţăndărică) precum şi VICTOR‘ia (opus 1), un spectacol de teatru muzical francez (Compania teatrală Petits Bâtons Production, Fontaine).

În ultima seară a festivalului, la Sala Horia Lovinescu, Marius şi Lorin Mihalache vor susţine un spectaculos concert.

Victoria Cociaş şi Ion Haiduc, în Poker Face

Victoria Cociaş şi Ion Haiduc, în Poker Face

Manifestarea va începe cu un inedit eveniment stradal, prin care trecătorii vor fi invitați să devină spectatori. Acesta se numeşte Un zâmbet, click şi… gong!, este conceput şi regizat de Mihai Lungeanu şi se va desfăşura pe trotuarul din faţa teatrului şi în foaier, în data de 11 octombrie 2014, de la ora 16.30.

Pentru spectacolele din Fest(in) pe Bulevard, biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia de bilete (din Bd. Magheru, nr. 20, telefon: 021.317.41.01), deschisă zilnic, între orele 10.00-20.00, şi de pe site-ul www.eventim.ro.

Foto: Fest(in) pe Bulevard – facebook, Teatrul Nottara

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

17
/07
/17

Universul din "Un veac de singurătate", capodopera lui Gabriel Garcia Marquez publicată în urmă cu 50 de ani, s-a transformat în sursă de inspirație pentru doi artiști urbani, care au pictat pe zidurile Bibliotecii naționale din Columbia lupte de cocoși, capete de morți și un cuplu înlănțuit.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

O expoziție In Memoriam Augustin Buzura, organizată de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va fi deschisă în perioada 14-31 iulie la sediul ICR din Aleea Alexandru, nr. 38.

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

15
/07
/17

UNTEATRU sărbătorește șapte ani de existență și organizează cu acest prilej zilele UNTEATRU – „un micro-festival de teatru, concerte și prietenie”, care va avea loc între 19-23 iulie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

13
/07
/17

Taifas nocturn, cu amintiri, tutun, cafea și voie bună, între doi scriitori ce-au nimerit pe același palier, în prima și ultima vacanță, pe care au petrecut-o împreună, la Techirghiol. În 2017 se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi despre care se spunea că era arțăgos cu prietenii și „spurcat la gură” cu străinii.

13
/07
/17

În perioada 4-18 iulie 2017 se desfășoară cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru din Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. La eveniment va fi prezentat și spectacolul „Oameni obișnuiți”, de Gianina Cărbunariu, în interpretarea actorilor de la Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu (TNRS). Spectacolul va avea loc, duminică, 16 iulie, ora 22:00, pe Scena Mare a Școlii D. Antonio da Costa din Almada unde sunt așteptați 600 de spectatori.

13
/07
/17

Pe 22 iulie, de la 08:00 la 20:00, găsești în București un workshop de fotografie și explorare urbană, în care afli poveștile orașului de la scriitorul Andrei Crăciun și înveți să faci fotografii de la un profesionist ca Adi Bulboacă.