Festin pe Bulevard: începe festivalul de teatru la „Nottara“
https://www.ziarulmetropolis.ro/festin-pe-bulevard-incepe-festivalul-de-teatru-la-nottara/

Teatrul Nottara anunţă deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Festin pe Bulevard.

Un articol de Andrada Văsii|2 octombrie 2013

Teatrul Nottara anunţă deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Festin pe Bulevard.

La conferinţa de presă în cadrul căreia instituția de cultură a anunțat deschiderea Festivalului, au participat criticul de teatru Marinela Ţepuş – directorul Teatrului „Nottara”, regizorul Mihai Lungeanu, iniţiator al evenimentului stradal Teatru pe pâine şi al spectacolelor-lectură din Festin pe Bulevard, Călin Mocanu, directorul Teatrului „Ţăndărică” şi actriţa Ada Navrot.

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard va avea loc în perioada 12 – 19 octombrie 2013 şi este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi al UNITER.

În cadrul acestui eveniment, în cele două săli ale Teatrului „Nottara” – „Horia Lovinescu“ şi „George Constantin“ –  se vor juca o serie de spectacole invitate ale unor trupe din ţară şi din străinătate, trei premiere marca „Nottara“ şi câteva producţii de succes ale teatrului gazdă.

Producţii internaţionale la Festin pe Bulevard

Festivalul Festin pe Bulevard propune două secţiuni. Prima secţiune, cea competitivă, a fost denumită emblematic „Criză teribilă, monşer!”, pentru că, în cadrul acesteia, vor intra în competiţie spectacolele, din mai multe ţări, concepute pe tematica (prea prezentă, prea cunoscută) a crizei.

Cu alte cuvinte, se încearcă ilustrarea prin teatru a unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economică, socială, politică, sexuală sau identitară). A doua secţiune, „Bulevardul Comediei”, prezintă, pe lângă spectacole de succes şi premiere ale teatrului gazdă, şi comedii bulevardiere ale unor teatre invitate.

În cadrul secţiunii „Criză teribilă, monşer!”, care se va desfăşura la sala „George Constantin“ vor intra în competiţie spectacole din Franţa, Serbia, Bulgaria, Austria şi România.

Festin pe Bulevard

Afișul festivalului Festin pe Bulevard

Astfel, vor fi puse în scenă următoarele spectacole: „Povestea zăpezii negre“, de Jean-Yves Picq, un spectacol de Benoit Kopniaeff; „Băutorul de rouă“, de Sanja Domazet, un spectacol de Stefan Sablić; „Liselotte şi luna mai“ de Pozsgai Zsolt, în regia lui Ventsislav Asenov; „Woyzeck“ de Georg Büchner, în regia lui Tino Geirun; „Candid“, adaptare liberă după Voltaire, în regia lui Cristian Pepino şi nu în ultimul rând, „Matrimoniale“, de Lia Bugnar, un spectacol de Diana Lupescu în premieră națională.

Preşedintele juriului secţiunii competitive din cadrul Festin pe Bulevard este Emil Boroghină, directorul Festivalului „Shakespeare” din Craiova. Ceilalţi membrii ai juriului sunt dr. Roxana Croitoru – critic de teatru, consultant artistic la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Constantin Paiu – critic de teatru, profesor universitar la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, prof. univ. dr. Adrian Titieni – actor, rectorul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Radu Alexandru Nica – regizor, lector universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Bulevardul Comediei vă invită la spectacol

Pe „Bulevardul Comediei”, secţiune care se va desfăşura la Festin pe Bulevard în sala „Horia Lovinescu”, vor defila producţii de succes ale teatrului, „Nu vorbiţi cu actorii“, de Tom Dudzick, un spectacol de Diana Lupescu; „Metoda“ (Metoda Grönholm) de Jordi Galcerán, în regia lui Theodor-Cristian Popescu; „Scandal la operă!“ de Ken Ludwig, traducerea, adaptarea şi regia: Petre Bokor; „Zeul măcelului“ de Yasmina Reza, traducerea: Tudor Ţepeneag, în regia lui Claudiu Goga şi două spectacole invitate, „Familia Tót“ de Örkeny István, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză şi „Leonida Gem Session“, adaptare după I.L. Caragiale, în regia lui Tompa Gábor.

În plus, tot în această secţiune, vor avea loc şi două premiere ale teatrului „Nottara“, „Mobilă şi durere“ de Teodor Mazilu, în regia lui Alice Barb şi „Un pic prea intim“ de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu.

În ultima seară de Festin pe Bulevard, pe scena mică a teatrului, Marius Mihalache şi invitaţii săi vor susţine concertul Back to swing.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe data de 12 octombrie 2013, cu un eveniment inedit, intitulat „Teatru pe pâine”. Manifestarea artistică ce se va desfăşura pe Bulevardul Magheru, chiar în faţa teatrului, este coordonată de regizorul Mihai Lungeanu şi mobilizează, pe lângă trupa Teatrului „Nottara”, şi studenţi de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

Festin pe Bulevard

Actrița Ada Navrot a fost prezentă la conferința de presă alături de Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică

În Fest(in) pe Bulevard, vor avea loc trei spectacole-lectură în regia Alexandru Mâzgăreanu, a Cezarinei Undrescu şi a lui Mihai Lungeanu.

Fiind şi iniţiatorul acestui proiect, Mihai Lungeanu a ţinut să afirme: ,,Proiectul Teatrului «Nottara» se alătură unui răspândit fenomen teatral – cultural care tinde să ia amploare, atât datorită nevoii de a cunoaşte pe viu eşantioane din dramaturgiile contemporane, cât şi datorită costurilor reduse, mai uşor suportabile pe timp de „criză”. În cadrul Festivalului, vor fi citite trei texte din dramaturgia contemporană românească, având ca subiect explicit tema aleasă: criza. Liviu Lucaci, Petre Barbu şi Mircea M.Ionescu sunt dramaturgi bine(re)cunoscuţi, dinamici şi aplecaţi cu sensibilitate spre sesizarea ecoului pe care îl au în noi aceste vremuri dificile la trăire, dificile la desluşire”.

Aceste spectacole-lectură fac parte din proiectul „Spectacolul începe cu o lectură”, la care participă studenţii UNATC în colaborare cu actorii teatrului.

Teatrul „Nottara” va găzdui în perioada evenimentului Festin pe Bulevard şi colocviul „Criză teribilă, monşer!”, o întâlnire a directorilor de festivaluri din Bucureşti şi din ţară şi lansări de carte de teatru, prezentate de Florica Ichim (critic de teatru, redactor-şef al revistei „Teatrul azi”) şi invitaţii săi. În plus, pe tot parcursul festivalului se poate vizita expoziţia „Actori, actori, actori!“, cu fotografii realizate de Sorin Radu și Maria Ștefănescu.

Accesul la evenimentul stradal „Teatru pe pâine”, la colocviu, la lansările de carte, la expoziţie şi la spectacolele-lectură este liber.

Ziarul festivalului, realizat în colaborare cu UNATC şi cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti va avea trei ediţii şi va fi distribuit gratuit pe pe tot parcursul evenimentului.

Pe de altă parte, „Veşti şi poveşti”, newsletter-ul teatrului, lansat în luna septembrie, va ţine la curent publicul-spectator fidel, cu relatări din Festin pe Bulevard. Site-ul şi Pagina de Facebook a Teatrului „Nottara” vor avea secţiuni speciale dedicate festivalului unde se organiza şi concursuri.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Fest(in) pe Bulevard este organizat de Teatrul „Nottara” cu sprijinul Ministerului Culturii şi al UNITER şi îi are ca parteneri pe Rotary Internaţional, Forumul Cultural Austriac şi Institut Français.

Pentru spectacolele din Festin pe Bulevard, biletele au fost deja puse în vânzare şi se pot achiziţiona de la Casa de bilete, deschisă zilnic, între orele 10.00-20.00, de pe B-dul Magheru nr. 20.

Telefon: 021.317.41.01 și pe site-ul www.myticket.ro

Foto credit: Teatrul Nottara, Festin pe Bulevard

.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.