Festivalul ,,Ceau, Cinema!” invită filme în competiția 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-ceau-cinema-invita-filme-in-competitia-2016/

Ajuns la a treia ediţie, Festivalul Ceau, Cinema! din Timişoara lansează apelul la înscriere în secţiunea competiţională internaţională, dedicată filmelor de lungmetraj (ficţiune, non-ficţiune sau animaţie). Sunt vizate filme din 2015 sau 2016 din ţările care au avut minorităţi în regiunea Banatului de-a lungul istoriei şi până azi.

Un articol de Liliana Matei|2 februarie 2016

“Am creat această secțiune competițională interetnică pentru a reflecta Banatul multicultural şi diversitatea cinematografiei europene, printr-un cocktail de filme colorat, atractiv și mai ales provocator. Anul acesta acordăm și un premiu special pentru film independent sau de debut, oferind astfel o rampă de lansare tinerelor talente”, declară organizatorii.

Competiția Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cinematografică cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). În cazul coproducțiilor, vor fi acceptate doar filmele al căror coproducător majoritar provine dintr-o țară care se regăsește în lista de mai sus. Selecționerul competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

Marele Premiu al Competiției Ceau, Cinema!, stabilit de un juriu de trei personalităţi din lumea filmului, este în valoare de 1.000 euro și va fi acordat regizorului producţiei câştigătoare. Se acordă de asemenea Premiul Publicului, în valoare de 500 euro.

La ediţia din 2016 va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului.

Producătorul sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze formularul de înscriere, să trimită un link / screener pentru vizualizarea filmului și un sinopsis până cel târziu în data de 1 mai 2016, la adresa [email protected], sau să trimită în format hard-copy cele solicitate mai sus, la adresa Asociația Pelicula Culturală, Str. Take Ionescu, nr. 10-16, Sc. A, Et. 6, Ap. 20/A Timișoara, 300070, România.

Marele Premiu al Competiției 2015 a fost câştigat de filmul polonez „Îngerul Atotputernic”/”The Mighty Angel”, regizat de Wojchiech Smarzowski. Premiul Publicului a fost câștigat de lungmetrajul de debut „Viața de apoi”/”Afterlife” (Ungaria), regizat de Virag Zomboracz. În competiţie au mai participat filme ale unor regizori precum György Pálfi și Nadav Lapid.

Cea de-a treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14-17 iulie, la Timișoara și Gottlob (primul sat din România cu un cinematograf renovat), oferind un program atractiv și variat, care va cuprinde proiecţii de filme (în cinematografe și în spații alternative), dezbateri, workshop-uri şi evenimente în aer liber.

Mai multe detalii privind regulamentul competiției, formularul de înscriere și FAQ se găsesc pe pagina de internet www.ceaucinema.ro sau la e-mail: [email protected].

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.