Festivalul ,,Ceau, Cinema!” invită filme în competiția 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-ceau-cinema-invita-filme-in-competitia-2016/

Ajuns la a treia ediţie, Festivalul Ceau, Cinema! din Timişoara lansează apelul la înscriere în secţiunea competiţională internaţională, dedicată filmelor de lungmetraj (ficţiune, non-ficţiune sau animaţie). Sunt vizate filme din 2015 sau 2016 din ţările care au avut minorităţi în regiunea Banatului de-a lungul istoriei şi până azi.

Un articol de Liliana Matei|2 februarie 2016

“Am creat această secțiune competițională interetnică pentru a reflecta Banatul multicultural şi diversitatea cinematografiei europene, printr-un cocktail de filme colorat, atractiv și mai ales provocator. Anul acesta acordăm și un premiu special pentru film independent sau de debut, oferind astfel o rampă de lansare tinerelor talente”, declară organizatorii.

Competiția Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cinematografică cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). În cazul coproducțiilor, vor fi acceptate doar filmele al căror coproducător majoritar provine dintr-o țară care se regăsește în lista de mai sus. Selecționerul competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

Marele Premiu al Competiției Ceau, Cinema!, stabilit de un juriu de trei personalităţi din lumea filmului, este în valoare de 1.000 euro și va fi acordat regizorului producţiei câştigătoare. Se acordă de asemenea Premiul Publicului, în valoare de 500 euro.

La ediţia din 2016 va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului.

Producătorul sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze formularul de înscriere, să trimită un link / screener pentru vizualizarea filmului și un sinopsis până cel târziu în data de 1 mai 2016, la adresa [email protected], sau să trimită în format hard-copy cele solicitate mai sus, la adresa Asociația Pelicula Culturală, Str. Take Ionescu, nr. 10-16, Sc. A, Et. 6, Ap. 20/A Timișoara, 300070, România.

Marele Premiu al Competiției 2015 a fost câştigat de filmul polonez „Îngerul Atotputernic”/”The Mighty Angel”, regizat de Wojchiech Smarzowski. Premiul Publicului a fost câștigat de lungmetrajul de debut „Viața de apoi”/”Afterlife” (Ungaria), regizat de Virag Zomboracz. În competiţie au mai participat filme ale unor regizori precum György Pálfi și Nadav Lapid.

Cea de-a treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14-17 iulie, la Timișoara și Gottlob (primul sat din România cu un cinematograf renovat), oferind un program atractiv și variat, care va cuprinde proiecţii de filme (în cinematografe și în spații alternative), dezbateri, workshop-uri şi evenimente în aer liber.

Mai multe detalii privind regulamentul competiției, formularul de înscriere și FAQ se găsesc pe pagina de internet www.ceaucinema.ro sau la e-mail: [email protected].

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.